dimecres, 15 de desembre del 2021
BARCELONA BEER FESTIVAL 21
divendres, 5 de novembre del 2021
MIMMAR, LES PANADES MEDITERRÀNIES
|
dijous, 28 d’octubre del 2021
MERAVELLOSA TARDOR- GUIA DE LES FRUITES I HORTALISSES-AGEM
dimecres, 20 d’octubre del 2021
VIANDA DE CARBASSA-NOTES DE PAGESIA
L'octubre és el mes de veremar la carbassa, també toca sembrar i així assegurar-se la bona marxa de l'economia de la masia. Si la collita és bona, en especial la de la xeixa (blat tendre, varietat antiga menys productiva però més digestiva) els pagesos poden fer pa tot l'any i alhora vendre uns quants quilos que els proporciona uns guanys per fer estalvis.
L'octubre també és el mes que toca recollir tot el que resta pels camps abans no comencin les primeres gelades de la tardor, hortalisses, remolatxes, carbasses destinades a l'alimentació del bestiar i d'altres varietats objecte de funcions tan peculiars com farcir coixins, per decorar la cuina o per fer-li ofrena a la Verge del Roser que celebra el seu dia el 7 d'octubre. També és el moment de recollir el blat de moro o dacsa, a vegades encara sense acabar de madurar i tot, llavors s'apilaven sobre el blat, al graner, en espera que fossin òptims pel consum. Es feia el mateix amb síndries i melons i algunes hortalisses com el pebrot.
És el moment de proveir el rebost de conserves i confitures, finiquitar les olles de confitat que s'han anat consumint durant l'estiu tot esperant la propera matança del porc, encorralar el bestiar que durant el bon temps ha estat pasturant en llibertat i la tornada a casa de tots els que havien estat treballant lluny de la masia.
La masia o casa pairal que es refereix només a l'edifici on viuen les persones i té diverses dependències, s'ha de diferenciar del mas que és una explotació agrària que compta amb bosc, terres adscrites, conreus i pastures que va començar a desenvolupar-se en època medieval a Catalunya, al País Valencià on pren el nom d'alqueria, possessió a Mallorca i lloc a Menorca.
Vianda de carbassa |
Fem una vianda de carbassa. Aquesta paraula, com bé diu en Pep Palau al seu llibre La cuina del Pirineu català, editat per Farell, té diferents significats. Si bé a França "viande" es refereix a tot allò relacionat amb la carn, a pagès, la vianda és el que menjaven cada dia els habitants d'alta muntanya, tota la verdura que sortia de l'olla, això sí, amb patates.
Ingredients (recepta de Pep Palau)
- 1/2 gallina
- Pit de xai
- Ossos d'espinada salats
- Dos talls de cansalada grassa
- 1/2 carbassa
- Dues fulles de col
- Una botifarra negra
- Una bola de sagí
- Posarem la gallina, el xai i els ossos en una olla amb aigua, al foc.
- Passada una hora afegirem la carbassa, pelada i tallada a daus, la col, la cansalada i el sagí.
- A punt d'apagar el foc hi posarem la botifarra.
- Servirem amb un bon raig d'oli d'oliva verge extra.
- Palau, P. La cuina del Pirineu català. Més de 100 propostes de cuina de muntanya. Farell Editors. Sant Vicenç de Castellet. (2001).
- Llibre d'aparellar de menjar. Edició de Joan Santanach. Receptaris històrics de cuina catalana. Set portes. Editorial Barcino. Barcelona (2015).
- Cortés, M. La masia a la Catalunya central. Evolució, tipologies i espais. Cultura popular 13. Farell Editors. San Vicenç de Castellet (2018).
- Torres, J. La vida a pagès. Feines, festes i cuina. Cultura popular 11. Farell Editors. Sant Vicenç de Castellet. (2017).
dimecres, 13 d’octubre del 2021
MOLINS B DE GUST
- Del 15 al 17 d’octubre a la Plaça de la Llibertat.
- Als restaurants de la Vila des del 18 al 31 d’octubre. Alguns dels restaurants participants: Can Tintorer, Arenes, Baccus, Calasanz, Diana, El Tast, La Peni...
dimarts, 21 de setembre del 2021
LES GRANDS BUFFETS REBEN EL PREMI ZE AWARDS 2021
Sala Doré |
Espai Glacier |
La Sala Doré i L'Espai Glacier: Els dos nous espais de Les Grands Buffets
dilluns, 20 de setembre del 2021
SA I VEGÀ DES DE L'ESMORZAR
Títol :Sa i vegà des de l'esmorzar
Col·lecció: Milfulls
Número de la col·lecció: 33
Nombre d'edició: 1a
Data de publicació: setembre del 2021
ISBN: 978-84-17998-68-4
Pàgines: 128
Enquadernació: rústica amb solapes i guardes
PVP: 15.00 €
diumenge, 25 de juliol del 2021
LA SOBRASSADA I ALTRES EMBOTITS DE MALLORCA-SES ILLES KM 0
Quan parlem d'embotits i de Mallorca el primer que ens ve al cap és la sobrassada però, no està clar que s'elaborés per primer cop a l'illa, ni que fos vermella originàriament, en tot cas una mica negra si s'utilitzava la tècnica del fumat, o s'afegia garum de vi, ni que sigui l'unic embotit que s'elabora en aquest indret, encara que, n'és el més representatiu i una de de les estrelles gastronòmiques illenques.
L'origen dels embotits es perd pels territoris de l'Orient Mitjà quan sorgeix la necessitat de crear una fòrmula per la conservació dels aliments, conservats en sal o fumats. Es possible que els fenicis contribuiren a introduir la cria del porc per allà on desembarcaven perquè era un aliment que els agradava molt però, com ja he explicat en altres ocasions, els verdaders xarcuters de la història van ser els romans, amantíssims d'aquestes saboroses menges, que van aprendre a confeccionar-les dels seus veïns, els grecs, que abans que ells ja elaboraven botifarres de sang.
La primera cita que es coneix on apareix el nom d'aquest embotit és d'un text de l'any 1403 on el rei Martí I de Catalunya-Aragó (1356-1410) demana a un tal mossèn Gil, majordom del seu primogènit, llavors rei de Sicília, uns productes de l'illa: "Entès havem que vós servits de maiordom al rey de Sicilia [...] per què us pregam e manam que'ns trametats d'aquexes viandes que aquí se apperellen, és a saber: ventos de socera, sobressades, verines, salsici, andoles, quasi cavalls e andoses".
Altres embotits
Es poden fer servir diferents criteris per classificar els embotits: de carn, que a la vegada poden ser purs, quan estan fets només d'una espècie animal o de mescla quan estan compostos per més d'una, de visceres, i de sang. Una altra manera de diferenciar-los depèn de la consistència que presenten: durs, tous o de pasta o, pel color: negres, vermells o blancs, si s'han preparat amb sang, pebre vermell o l'absència d'ambdós.
No obstant la classificació més acceptada és la que els diferencia pel procés d'elaboració en crus, quan només ha estat sotmés a l'adob i al pastat abans d'omplir els budells que els contenen, exemples en són les salsitxes i les botifarres; curats quan a més es deixen madurar i assecar, com la sobrassada entre altres; i cuits quan són sotmesos a la cocció en aigua a temperatura elevada (de 70 a 95º), com els botifarrons, el camallot, la varia... El curat va ésser, en els seus orígens, una tècnica de conservació derivada de la saladura. Alguns d'aquests embotits poden ser a més a més fumats. A finals de l’any 1993, la qualitat i tradició de la sobrassada, va ser reconeguda mitjançant la concessió d’un dels màxims distintius de qualitat, la Indicació Geogràfica Protegida (IGP).
Els testimonis de les normes de preparació d'embotits en els llibres de receptes de cuina de Mallorca són escassos. Algunes referències com el Receptari de cuina del segle XVIII de Fra Jaume Martí (1788) detalla com elaborar blanquets amb cervells de porc o d'anyell, preparacions fora de l'àmbit exclusiu de les matances.
Haurem d'esperar a l'obra de S'Arxiduc, com se l'anomena a l'illa. Lluís Salvador d'Austria-Toscana (1847-1915) va passar llargues temporades a Mallorca i va deixar una extènsa obra sobre les Illes. A Die Balearen descriu el ritual i les normes a seguir a la festa de matances i ens proporciona diverses receptes dels diferents tipus d'embotits, composició, mètodes d'elaboració, etc, tot i que a les descripcions s'aprecien forces errors de procediment. Destaca la importància del saïm i la sobrassada dins la cuina mallorquina. L'averia negra, el camallot (camaiot) embolcallada amb la pell de la cuixa, les botifarres, el botifarrons...tots bullits al calderó, una gran olla plena d'aigua salada.
Per fer la sobrassada, segueix S'Arxiduc, es fa servir la carn magre més grassa, picada, i condimentada amb sal i pebre bo. S'embuteix en budells grossos i prims que llavors s'anomenen llonganisses.
Ses illes Km0
BIBLIOGRAFIA
- Contreras, A. Pinya, A. La sobrassada de Mallorca, cuina i cultura. Consell de Mallorca, 2000.
- Fàbregas, J. La cuina de Mallorca. El gall editor. Pollença 2006.
- Fàbregas, J. Embotits mallorquins Km0. Article facilitat per Ses Illes Km0.
divendres, 9 de juliol del 2021
GUIA DE LES FRUITES D'ESTIU
#DeTemporadaMillor |
dijous, 8 de juliol del 2021
CERVESES MAGNA DE SAN MIGUEL I LES "CIUDADES MAGNÍFICAS"
dimecres, 7 de juliol del 2021
INNBREW-THE BREWERS CONVENTION
Albert Vilardell de Biolúpulus i Mikel Rius a la presentació per la premsa |
- La InnShow, que serà pròpiament dita la zona d'exposició, amb els representants de productes i serveis per a les cerveseres.
- Les InnTalks, el programa de formació i debat que convidarà a la reflexió als assistents.
- La InnMeet, que recorrerà tota la convenció ja que es pretén que el Networking sigui tractat transversalment en totes les accions.
- Agrovin, equipament per a l'elaboració de cervesa, des de la sala de cocció i celler, fins a l'embotellament. Amb àmplia Xarxa de servei tècnic i postvenda per tot l'Estat.
- Brew&Hub a Còrdova és una instal·lació innovadora. Proporcionen un espai on els cervesers poden distribuir les seves cerveses amb tots els controls de qualitat i garanties que es defineixen després de més de 125 anys en el sector.
- Molina for Brewers, empresa que ajuda a desenvolupar nous productes, oferint les marques més reconegudes d'ingredients d'especialitat per a l'elaboració de les millors cerveses amb un servei de qualitat.
- Biolupulus. Productors de llúpol local de màxima qualitat i lliure de traces de productes químics. Un producte ideal per a produir cerveses artesanes d'alta qualitat.
- EasyBräu. La Divisió de TMCI Padovan dedicada a la cervesa artesana.
- Wild Goose Canning. Dissenya i construeix sistemes flexibles d'enllaunat i embotellat de begudes artesanals que s'expandeixen amb el teu negoci. Pioners dels primers sistemes d'ompliment artesanal.
- Casttle Malting. És l'empresa productora de maltes més antiga de Bèlgica, creada en 1868. Ofereixen una àmplia gamma de maltes de Qualitat Premium per a qualsevol cervesa.
- InterMaltaCraft . Amb més de 40 anys d'experiència en el sector, és un dels proveïdors de maltes de primera qualitat més destacats del país.
- Asociación Española de Técnicos de Cerveza y Malta . Associació tècnica de caràcter privat, sense ànim de lucre, constituïda per a la promoció, gestió, foment i defensa dels interessos comuns de tots els seus membres.
dijous, 6 de maig del 2021
LA MILLOR CUINA DE MENORCA
Número de la col·lecció: 32
Nombre d'edició: 1a
Data de publicació: Abril del 2021
ISBN: 978-84-17998-48-6
Format: 16 x 26 cm
Pàgines: 176
Enquadernació: Rústica cosida amb solapes