Montse femcuinetes |
Ceràmiques Terraforta és una botiga ubicada a Breda, on els pots i les olles de terrissa s'integren en una antiga casa de 1547. Passejant per les diferents estances, inclosa una cuina catalana ambientada en l'època i on he tingut el plaer de cuinar, trobem un forn morú en perfecte estat de conservació. A aquesta petita empresa de caire familiar i que ha celebrat aquest mes d'agost el quarantè aniversari, podràs escollir els millors productes artesans de la zona, de qualitat excepcional i a un preu del tot raonable. Cal destacar també l'amabilitat i el bon tracte per part de'n Francesc Mas, el propietari.
Jo ja feia molts anys que hi anava de tant en tant per comprar cassoles catalanes i d'aquesta relació comercial i per casualitat, va sorgir, poc a poc una d'amistat. Tant és així que fa dos anys en Francesc em va convidar a celebrar els 475 anys de la Casa Siset Sisó, seu de la botiga, fent allò que més m'agrada fer, cuinar.
Aquest any ens hi hem tornat a trobar, aquest cop per a celebrar un altre aniversari, els quaranta anys de la inaguració del negoci i hem tornat a cuinar i a gaudir de la companyia d'un públic d'allò més agraït i participatiu amb cançó dedicada inclosa per part del tenor Jordi Mas.
40è Aniversari |
Amb l'ajuda de la Cristina Arché de Delicies Culinàries Cris i la col·laboració de'n Xavier Soriano de Flavorcook a la part audiovisual, hem elaborat dos plats, un de ben català, el rostit de festa major i un de més exòtic, un tagine d'ous i pebrots i que ja us explicaré en una altra ocasió.
Montse, Cristina i Xavier |
Rostit de Festa Major
(Seguint la recepta del llibre del gastrònom Jaume Fàbrega, editat per Viena ed, La cuina de la Costa Brava i el Pirineu de Girona)
Ingredients:
- Un pollastre de pagès tallat a octaus
- Dues botifarres crues
- Una ceba
- Un tomàquet
- Una cabeça d'alls
- Una copa de vi ranci
- Una copa de vi blanc sec
- Un canonet de canyella
- Un grapat de pinyons
- Prunes
- Oli d'oliva verge extra, llard de porc, sal i pebre negre
Elaboració:
- Poseu al foc una cassola de terrissa amb una mica d'oli d'oliva i una cullerada sopera de llard de porc. Feu-hi rostir el pollastre durant una mitja hora aproximadament. Salpebreu-lo.
- A mig rostir el pollastre, podeu afegir les botifarres.
- Poseu-hi la ceba sencera, el tomàquet, la cabeça d'alls i la canyella i ho rossegeu tot junt.
- Afegiu el vi ranci i el vi blanc i deixeu que evapori una mica l'alcohol.
- Tapeu la cassola, no de forma hermètica i que faci xup-xup una hora ben bona, vigilant que no quedi mai sense líquid. Si el pollastre és raça Prat o del Penedès haureu d'augmentar el temps de cocció.
- Quan faltin 10 minuts per apagar el foc, afegiu prunes i pinyons.
- Serviu acompanyat d'un bon pa.
Curiositats:
- Aquest plat és boníssim cuinat un dia abans i es pot menjar fred.
- Es pot fer amb altres tipus de carn: conill, ànec, xai...
- S'hi poden afegir mandonguilles.
- Es pot posar costella de porc confitada al forn a baixa temperatura.
- Un bon vi negre o cava són els millors acompanyants.
Rostit de Festa Major |