divendres, 7 de febrer del 2020

BARCELONA BEER FESTIVAL 2020



Barcelona Beer festival en clau femenina

Del 13 al 15 de març, Barcelona es convertirà, un any més, en la capital de la cervesa artesana amb la celebració del Barcelona Beer Festival.
En aquesta edició, la novena, el certamen vol donar més visibilitat que mai a les dones del sector, no en va, cada vegada són més, i elles també reivindiquen el seu paper en l'univers de les cerveses artesanes.

Dones com Quiònia Pujol (Cerveses Lo Vilot), Judit Cartex (GECAN), Lorena Bazan (Pink Boots), Susana Giner (2d2dspuma), Montserrat Virgili (Agullons) són algunes d'aquestes protagonistes, expertes en cerveses artesanes que lideren des de cerveseres, fins associacions o distribuïdores de cerveses artesanes. I és que, tal com recorden fonts de l'organització de l'BBF, "cada vegada són més les dones que lideren importants projectes de sector, i el més important, cada vegada el sector de la cervesa artesana adopta més valors femenins, valors que impulsen d'una manera diferent el sector que ens està afavorint a tots ". 

De fet, el sector cerveser artesà es compon bàsicament de petites empreses, moltes d'elles de caire familiar, on les dones porten el pes de la gestió, aportant no només la seva vàlua, sinó també la seva forma de treballar i d'organitzar.

Un altre símptoma d'aquesta "feminització" del sector és que les seguidores de l'BBF a les Xarxes Socials són majoritàriament dones d'entre 25 i 34 anys, el que prova també que entre les noves consumidores són elles les que més estan creixent.

Les dones protagonistes

Malgrat tot, el sector cerveser artesà continua sent molt masculí, tal com receoneix Mikel Rius, però és per això que, en la seva novena edició, el BBF vol donar una més gran visibilitat a la tasca d'aquestes dones.

Per exemple, Quiònia Pujol és la fundadora de Lo Vilot, un cervesera creada el 2013, a Almacelles (Lleida) on s'elabora cervesa 100% sostenible.

Judit Cartex és la vicepresidenta en GECAN (Gremi d'Elaboradors de Cervesa Artesana i Natural), i treballa a la cervesera Garatge Beer Co (Barcelona).

Lorena Bazán és la presidenta de l'associació Pink Boots (associació internacional fundada per ajudar, donar suport, animar, educar i inspirar a les dones que treballen en la indústria cervesera). A més a més, és una gran divulgadora de la cervesa artesana, s'ocupa de promoure les cerveses COMRADE i Pirouette, i a la dinamització de "FDL Beer Project", projecte de promoció de la cultura cervesera enfocat a el servei de professionals i a l'entreteniment per a consumidors.

Un altre nom propi de la indústria és Montserrat Virgili, cofundadora i "ànima matter" de la cervesera Agullons, i finalista durant dos anys seguits del premi Steve Huxley, que reconeix la trajectòria professional dins del sector. Ella és a més a més, l'organitzadora de la Mostra de Cervesa Artesana de Mediona, i en els últims anys, peça important del Gremi de Cervesers.

Susana Giner és una de les dones pioneres de el sector. Lidera una botiga distribuïdora de cerveses artesanes a Barcelona, ​​2d2dspuma, i està al capdavant d'un projecte que elabora una cervesa solidària, Atttack the Krab, els beneficis van a parar a diferents fundacions per a la lluita contra el càncer.

I a més a més, al BBF ...

A poc més d'un mes per a la celebració de l'BBF, el certamen ja comença a tancar el seu programa d'activitats. En aquesta edició, el festival donarà la possibilitat de descobrir fins a 650 cerveses diferents, un autèntic paradís per introduir-se i descobrir el món de les cerveses artesanes. 

Hi haurà al voltant de 110 aixetes, 6 estands gastronòmics, i diferents espais on se celebraran tallers, tastos, i ponències, com la que oferirà la xef catalana Ada Parellada. Tot això, distribuït en 8.500 metres quadrats de la Farga de l'Hospitalet.

En aquest 2020, hi haurà un notable augment d'estands temàtics, amb cervesers d'altres indrets com Mèxic i Sardenya.

També destaca el Meet the Brewer, peculiar espai on durant tres hores es pot conèixer personalment al cerveser, descobrir les seves inquietuds i degustar tres de les seves últimes creacions. Hipassaran cervesers com Cascade, Oud Beersel o Soma.

L'edició especial de la cervesa del festival -que només es pot tastar durant el BBF- corre en aquesta ocasió a càrrec de la prestigiosa casa canadenca Les Trois Mousquetaires del Québec. Un dels seus fundadors, Christian Marcil, ja ha confirmat també la seva assistència al certamen i oferirà una sessió de tast d'alguna de les seves més potents i populars cerveses.

Tastos del Barcelona Beer Challenge

Per la seva banda, aquest passat cap de setmana s'han realitzat les cates del Barcelona Beer Challenge, considerat com un dels concursos internacionals de cerveses artesanes més prestigiosos de món. 

El comitè de jutges ha tastat les 1.251 cerveses presentades a certamen, i procedents de 245 cerveseres. Han estat 11 taules de jutges, que han tastat les cerveses a 19 rondes, cadascuna d'elles d'unes 8 cerveses, aproximadament. 

Els resultats es donaran a conèixer. el dissabte 15 de març a la Farga de l'Hospitalet, en el marc de la cerimònia de lliurament dels guardons, un esdeveniment obert a tot el públic assistent a l'festival.