dimarts, 18 de febrer del 2020

LA PRIMAVERA ARRIBA AMB LA REVOLUCIÓ A LA CUINA DEL MERCAT DE CUBA




ARRIBA LA (R)EVOLUCIÓ A LA CUINA DEL MERCATA DE CUBA 

Ens fa molt feliços fer-vos arribar el nou programa de la (R)evolució a la cuina. I és que ens ha quedat una primavera per sucar-hi pa i llepar-se els bigotis. 

Aquest primavera el Mercat de la Plaça de Cuba us convida a continuar fent la (r)evolució. Seguirem fent-la des de la cuina. I per això comptarem amb 4 grans restaurants i 4 grans cellers que ens faran gaudir d'una primavera deliciosa. 

Veniu a fer la revolució amb nosaltres?
  • La (R)evolució de la xocolata 
  • La (R)evolució de la cuina japonesa. 
  • La (R)evolució de arrossos. 
  • La (R)evolució del cuina creativa de temporada. 

Divendres 20 de març de 17:30 a 19:30h

La Revolució de la xocolata a càrrec del pastisser Claudi Uñó de la pastisseria Uñó 

El món de la xocolata i la mona de Pasqua seran els protagonistes d’aquesta demostració de cuina dolça. 

Claudi Uñó és mestre pastisser des de 1985. Treballa en una empresa familiar dedicada a la pastisseria i la xocolateria al centre de Mataró. És, a més a més ambaixador de la xocolata belga i membre del Club de la Xocolata, associació mundial que reuneix els mestres xocolaters més excel·lents. 

El maridatge serà a càrrec del celler Alella Vinícola


Divendres 17 d’abril de 17:30 a 19:30h

La Revolució de la cuina japonesa amb el xef Albino Cisneros del restaurant Su de Mataró. 

En aquesta sessió explorarem la cuina japonesa i  aprendrem alguns dels seus secrets, com fer el sushi o la popular sopa de miso i algunes propostes més que podrem tastar. 

Albino Cisneros i Mafalda Gardé, han creat una proposta gastronòmica basada en els sabors de la cuina tradicional japonesa però sempre amb la mirada oberta a la innovació. 

El maridatge en aquest cas serà a càrrec de Kensho Mediterranean Sake


Divendres 15 de maig de 17.30 a 19.30 

La Revolució dels arrossos amb el xef, del restaurant El Peix de la Plaça de Cuba (antic Peix and Chips), Merlí Ruiz Balasch. 

La cuina de l’arròs té els seus trucs i és versàtil com n’hi ha poques. La tria de l’arròs, el fumet o el brou que utilitzem i els ingredients que el componen seran la clau. Aprendrem a preparar 3 arrossos i també els tastarem. 

En aquesta revolució ens deixarem guiar per en Merlí, que després de voltar per cuines d’arreu s’ha fet el rei dels arrossos de la plaça de Cuba. 

El maridatge anirà a càrrec de Viniquis Vins Catalans


Divendres 12 de juny de 17:30 a 19:30h 

La Revolució creativa de temporada amb la xef Pepi Sànchez del restaurant SanGiovese.

En aquesta ocasió podrem gaudir d’una sessió de cuina creativa de temporada i de proximitat . El moment perfecte, un final de primavera i inici d’estiu que al Maresme és pura bellesa i sabor, 

La sessió anirà conduïda per la xef Pepi Sànchez que basa la seva identitat gastronòmica en la barreja d'una cuina tradicional heretada i els coneixements més avantguardistes. 

El maridatge anirà a càrrec de Raventós d'Alella


Tallers per a adults, tots els tallers inclouen dossier de receptes i degustació. 
Preu per persona i taller: 15€ 
Info i reserva:

MERCAT DE LA PLAÇA DE CUBA 
Pl. de Cuba, 47 08302 MATARÓ 


dijous, 13 de febrer del 2020

PER DIJOUS GRAS, BOTIFARRA D'OU MENJARÀS



Per “Dijous Gras, botifarra d’ou menjaràs”. I si vens a MAS Food Lovers amb calçots i romesco la prendràs. 

Hem variat una mica la frase feta perquè aquest any, la cadena de xarcuteries i botigues de productes selectes presenta com a novetat, una nova i exclusiva botifarra d’ou amb calçots i romesco. Una recepta elaborada exclusivament per a MAS Food Lovers amb porc d’Osona i calçots de Valls.

La botifarra d’ou és un producte elaborat amb carn magra, cansalada, papada de porc i ous. Es barregen el ingredients ben picats i es couen al voltant d'uns 45 minuts.

En aquesta ocasió, el productor d’Aiguafreda, que treballa per a la creació de productes en exclusiva per a MAS Food Lovers, ha afegit calçots de Valls i salsa de romesco, uns altres productes de temporada que conjuguen a la perfecció amb la botifarra d’ou. 

MAS Food Lovers convida d’aquesta manera a celebrar aquest 2020 un Dijous Gras (setmana amunt setmana avall) amb un producte de temporada, exquisit i amb un punt diferent. La botifarra d’ou de MAS Food Lovers estarà disponible a les seves botigues a partir del 10 de febrer -aproximadament- i fins a finals de mes, coincidint amb la temporada de Carnestoltes.

I és que, tradicionalment, la botifarra d’ou no pot faltar a taula per Dijous Gras. La tradició de menjar-ne està documentada des de finals del segle XVII, que no vol dir que no s’elaborés amb anterioritat. Originàriament, era una manera d’allargar la ingesta de carn, ja que la matança es feia per Sant Martí i per Carnaval ja en quedava poc. Si afegien ou a un quilo de carn de porc, sortien dos quilos de botifarra.

Els establiments MAS Food Lovers ofereixen tot l’any diversos tipus de botifarra, i la d’ou està disponible tot l’any, però durant només aquestes setmanes, la firma ofereix una “edició especial”, que enguany porta calçots i romesco, i que en altres ocasions ha portat ingredients tan diversos com ara els bolets, el pernil ibèric, el pepperoncini (l’embotit italià fusió del xoriço i el pepperoni), la tòfona negra el formatge Philadelphia, la patata, i el foie. 




dissabte, 8 de febrer del 2020

EL MENÚ CARXOFA S'ESTRENA AL MARIMORENA



La carxofa torna a regnar a les cuines del xef Albert Mendiola.

El Marimorena Sant Boi estrena el "Menú de Carxofa", pocs dies després d'haver estat elegit el Millor Restaurant del Baix Llobregat.

Les carxofes ja són aquí!  I al Marimorena tornen a ser les protagonistes, amb un menú molt especial que el xef Albert Mendiola acaba d'estrenar, tant al seu restaurant santboià, com al Marimorena BCN. 

Aquest any, s'estrena aquest menú a Sant Boi amb una doble satisfacció, ja que arriba després d'haver estat reconegut, com el número 1 de la guia, Els 50 Millors restaurants del Baix Llobregat.

L'Albert Mendiola és partidari de cuinar amb els productes de proximitat, sobretot, aquells que l'hi arriben de l'horta de Sant Boi, com les carxofes (més de 200 Kg a la setmana), els espinacs i les bledes, les faves o els pèsols. Tots els compra directament a  pagès, a la Cooperativa Agrària de Sant Boi. Aquesta aposta i fidelitat cap al producte de Parc Agrari del Baix Llobregat és un dels motius que fa que el Marimorena Sant Boi s'hagi considerat com el millor restaurant de la comarca.

Un menú farcit de sorpreses

Al Menú Carxofa de Sant Sant Boi, l'Albert torna a recuperar alguns dels hits del menú del 2018 i del 2019, com el bunyol de carxofa; el calçot amb romesco de carxofa, carbó i les seves arrels; la flor de carxofa amb cor de foie i perles de Riesling; o l'exitosa i deliciosa sopa de calçot, carxofa, rovell d'ou i infusió de carxofa, un plat amb el qual demostra que es pot aprofitar tota aquesta verdura, fins i tot les fulles.

Però aquest any, un dels plats més exquisits i sorprenents és la bomba de xai de l'Empordà farcida de carxofa i emulsió de menta, una autèntica explosió de sabors. Complementen a el menú, un peix d'mercat amb mantega trufada, papada i bolets de temporada amb xips de carxofa, i el tiramisú amb te matxa.

Al Marimorena BCN, el menú es sofistica i s'allarga. Afegint platerets com la truita de patata i carxofa amb favetes i puntetes d'ou; la tripa de bacallà amb salsa verda, favetes, cansalada i botifarrons cruixents; les costelles de ratlla amb pastís de patata, nyores, tòfona, salsa perigourdin i bearnesa; i l'ànec amb peres escalivades, i salsa de ratafia de carxofa.

Passió per l'horta santboiana

Albert Mendiola demostra diàriament i des de que va obrir el 2012 el Marimorena a Sant Boi, la seva gran passió pels vegetals, i per la matèries primeres de l'horta. L'aposta del xef pels productes del seu entorn va més enllà d'una carta de presentació, és tota una filosofia. La seva cuina no s'entendria sense aquests productes escollits personalment entre la gran oferta que els productors del seu voltant li posen sobre la taula. Tot ben afavorit per estar ubicats al cor del Parc Agrari del Baix Llobregat. 

El xef, que el 2017 va ser anomenat Cuiner de l'Any pel Fòrum Gastronòmic de Girona, pertany als col·lectius: Sabors de l'Horta (Turisme Baix Llobregat), Cubat, i Slow Food Barcelona (al novembre va rebre el Cargol Slow Food en reconeixement pel seu compromís amb els principis slow food i per la seva aposta pels aliments ecològics i de proximitat).

Marimorena Sant Boi
Rda. Sant Ramon, 151. Sant Boi de Llobregat.

Marimorena BCN
C / Loreto 24-26. Barcelona.




divendres, 7 de febrer del 2020

BARCELONA BEER FESTIVAL 2020



Barcelona Beer festival en clau femenina

Del 13 al 15 de març, Barcelona es convertirà, un any més, en la capital de la cervesa artesana amb la celebració del Barcelona Beer Festival.
En aquesta edició, la novena, el certamen vol donar més visibilitat que mai a les dones del sector, no en va, cada vegada són més, i elles també reivindiquen el seu paper en l'univers de les cerveses artesanes.

Dones com Quiònia Pujol (Cerveses Lo Vilot), Judit Cartex (GECAN), Lorena Bazan (Pink Boots), Susana Giner (2d2dspuma), Montserrat Virgili (Agullons) són algunes d'aquestes protagonistes, expertes en cerveses artesanes que lideren des de cerveseres, fins associacions o distribuïdores de cerveses artesanes. I és que, tal com recorden fonts de l'organització de l'BBF, "cada vegada són més les dones que lideren importants projectes de sector, i el més important, cada vegada el sector de la cervesa artesana adopta més valors femenins, valors que impulsen d'una manera diferent el sector que ens està afavorint a tots ". 

De fet, el sector cerveser artesà es compon bàsicament de petites empreses, moltes d'elles de caire familiar, on les dones porten el pes de la gestió, aportant no només la seva vàlua, sinó també la seva forma de treballar i d'organitzar.

Un altre símptoma d'aquesta "feminització" del sector és que les seguidores de l'BBF a les Xarxes Socials són majoritàriament dones d'entre 25 i 34 anys, el que prova també que entre les noves consumidores són elles les que més estan creixent.

Les dones protagonistes

Malgrat tot, el sector cerveser artesà continua sent molt masculí, tal com receoneix Mikel Rius, però és per això que, en la seva novena edició, el BBF vol donar una més gran visibilitat a la tasca d'aquestes dones.

Per exemple, Quiònia Pujol és la fundadora de Lo Vilot, un cervesera creada el 2013, a Almacelles (Lleida) on s'elabora cervesa 100% sostenible.

Judit Cartex és la vicepresidenta en GECAN (Gremi d'Elaboradors de Cervesa Artesana i Natural), i treballa a la cervesera Garatge Beer Co (Barcelona).

Lorena Bazán és la presidenta de l'associació Pink Boots (associació internacional fundada per ajudar, donar suport, animar, educar i inspirar a les dones que treballen en la indústria cervesera). A més a més, és una gran divulgadora de la cervesa artesana, s'ocupa de promoure les cerveses COMRADE i Pirouette, i a la dinamització de "FDL Beer Project", projecte de promoció de la cultura cervesera enfocat a el servei de professionals i a l'entreteniment per a consumidors.

Un altre nom propi de la indústria és Montserrat Virgili, cofundadora i "ànima matter" de la cervesera Agullons, i finalista durant dos anys seguits del premi Steve Huxley, que reconeix la trajectòria professional dins del sector. Ella és a més a més, l'organitzadora de la Mostra de Cervesa Artesana de Mediona, i en els últims anys, peça important del Gremi de Cervesers.

Susana Giner és una de les dones pioneres de el sector. Lidera una botiga distribuïdora de cerveses artesanes a Barcelona, ​​2d2dspuma, i està al capdavant d'un projecte que elabora una cervesa solidària, Atttack the Krab, els beneficis van a parar a diferents fundacions per a la lluita contra el càncer.

I a més a més, al BBF ...

A poc més d'un mes per a la celebració de l'BBF, el certamen ja comença a tancar el seu programa d'activitats. En aquesta edició, el festival donarà la possibilitat de descobrir fins a 650 cerveses diferents, un autèntic paradís per introduir-se i descobrir el món de les cerveses artesanes. 

Hi haurà al voltant de 110 aixetes, 6 estands gastronòmics, i diferents espais on se celebraran tallers, tastos, i ponències, com la que oferirà la xef catalana Ada Parellada. Tot això, distribuït en 8.500 metres quadrats de la Farga de l'Hospitalet.

En aquest 2020, hi haurà un notable augment d'estands temàtics, amb cervesers d'altres indrets com Mèxic i Sardenya.

També destaca el Meet the Brewer, peculiar espai on durant tres hores es pot conèixer personalment al cerveser, descobrir les seves inquietuds i degustar tres de les seves últimes creacions. Hipassaran cervesers com Cascade, Oud Beersel o Soma.

L'edició especial de la cervesa del festival -que només es pot tastar durant el BBF- corre en aquesta ocasió a càrrec de la prestigiosa casa canadenca Les Trois Mousquetaires del Québec. Un dels seus fundadors, Christian Marcil, ja ha confirmat també la seva assistència al certamen i oferirà una sessió de tast d'alguna de les seves més potents i populars cerveses.

Tastos del Barcelona Beer Challenge

Per la seva banda, aquest passat cap de setmana s'han realitzat les cates del Barcelona Beer Challenge, considerat com un dels concursos internacionals de cerveses artesanes més prestigiosos de món. 

El comitè de jutges ha tastat les 1.251 cerveses presentades a certamen, i procedents de 245 cerveseres. Han estat 11 taules de jutges, que han tastat les cerveses a 19 rondes, cadascuna d'elles d'unes 8 cerveses, aproximadament. 

Els resultats es donaran a conèixer. el dissabte 15 de març a la Farga de l'Hospitalet, en el marc de la cerimònia de lliurament dels guardons, un esdeveniment obert a tot el públic assistent a l'festival.