diumenge, 1 de desembre del 2019

NOU ÈXIT DE LA FIRA ORÍGENS

La 8a edició de la fira Orígens tanca amb un nou èxit

La Fira Orígens tanca les portes amb una excel·lent valoració per part de l’organització i dels promotors. Un cop més, l’espai firal s’ha omplert de visitants igualant les xifres d’assistència de passades edicions, amb un total de 8.000–dades a les 19h de la tarda del diumenge, a falta del recompte definitiu-. Pel que fa als tiquets de tast, la xifra s’ha superant lleugerament –una hora abans de tancar portes s’han venut un total de 48.000 tiquets-. Les dades mostren un any més la consolidació d’aquest esdeveniment que segueix erigint-se com a referent dins el sector.

Orígens ha comptat amb més de 90 productors d’arreu de Catalunya juntament amb la presència de l’Occitània Francesa com a territori convidat. Productors del Pirineu Oriental i l’Arieja han participat a la fira sota el paraigua de POCTEFA, un programa europeu de cooperació territorial per fomentar el desenvolupament sostenible del territori fronterer d’Espanya, França i Andorra.

Enguany cal destacar el reforç del producte ecològic que ha representat un 36% del total dels productors de la fira, un 10% més que en la passada edició del 2018. Una aposta que, un any més, ha obtingut una gran acollida per part del públic d’Orígens.

Els productors presents a la fira han mostrat una gran satisfacció tant pel volum de visitants, per les vendes que han fet, com pels contactes comercials que han establert durant tot el cap de setmana. Han destacat la qualitat del públic i també les visites de nombrosos professionals del sector que han vingut a Orígens a conèixer els productes de qualitat i les novetats que n’han format part. Alguns productors també han aprofitat la fira per presentar nous productes. Cal destacar les sinèrgies que un cop més s’han generat entre els participants de la fira per idear nous productes i per elaborar els tastos que han ofert als visitants.

Fins i tot alguns dels productors han exhaurit el producte abans de finalitzar la fira. D’altra banda, un 90% visitants ha mostrat la voluntat de tornar a visitar Orígens en properes edicions.

Pel que fa a l’espai firal, cal accentuar que, amb la voluntat d’innovació i descoberta constant de nous productes que persegueix Orígens, enguany, un 31% dels productors presents han participat per primer cop a la fira. La despesa mitjana per persona ha rondat els 36 euros.

La ciutat d’Olot també ha viscut intensament Fira Orígens i és que aquest cap de setmana els restaurants i els hotels han registrat alts índex d’ocupació, arribant gairebé al 100%.

Entre dissabte i diumenge s’han fet un total d’11 sessions a l’Alula de Cuina, 11 degustacions guiades a l’Aula de Tast i 8 tallers per als més petits a l’Aula dels Nens.

En referència a la procedència dels visitants, cal destacar que, a banda dels garrotxins, un 60% s’ha desplaçat fins a Olot per visitar Orígens procedent de comarques properes com Osona i també de la província de Barcelona.

El programa d’activitats del diumenge ha comptat amb les sessions de cuina en directe a càrrec de Núria Lucas (El Dinou, Vilanova i la Geltrú), Gonzalo Rivière i Luca Marongiu (Zero Patatero, Barcelona), Carlota Claver (La Gormanda, Barcelona) i l’estrellada Fina Puigdevall (Les Cols, Olot). Han tancat la jornada els cuiners de Cuina Volcànica, que enguany celebren 25 anys de vida del col·lectiu.

A l’Aula de Tast hi han desfilat productes gironins a càrrec de Girona Excel·lent; pans ecològics de La Fogaina maridats amb cerveses artesanes de Cervesa Minera i sobrassades de Menorca maridades al seu torn amb vins del Priorat. L’apunt final l’han donat Imma Olivella (Les Filos), Marta Serradell (Xolís d’Adons), Edurne Bordas (Planeses) i Ester Gomis (Ca Rosset) amb una sessió en primera persona sobre les dones al món rural, el lideratge i l’emprenedoria agroalimentària.

Els més petits s’han bolcat amb els tallers de l’Aula dels Nens on han pogut assaborir el paisatge de cuina volcànica, menjar-se la faràndula olotina de xocolata o elaborar un plat amb un cistell omplert al Mercat d’Olot.

dijous, 21 de novembre del 2019

SELECTIUM XEF-NOVES PROPOSTES PEL NADAL


Selectium Xef proposa "assaborir" el Nadal amb delicioses especialitats com el seu nou Cap de Llom Ibèric


La firma valenciana també ofereix altres plats preparats d'alta cuina ideals per a dinars especials i celebracions, com el Garrí Rostit, el Xai de Llet Rostit i la Pularda Farcida.

A Selectium Xef ja arriba el Nadal! En poques setmanes serem asseguts al voltant d'una taula menjant bones viandes per celebrar les festes més gastronòmiques de l'any. Per poder assaborir-les i gaudir-sense passar hores i hores cuinant, Selectium Xef ofereix una àmplia gamma de plats gourmet a punt per escalfar i servir. Un receptari que aquest any s'amplia amb el Cap de Llom Ibèric, un plat que farà les delícies de grans i petits, gràcies al seu suau sabor i la seva textura melosa, que es desfà a la boca.

Cuinat a baixa temperatura durant 8 hores com a mínim, el Cap de Llom Ibèric de Selectium Xef ve acompanyat per patates confitades en oli d'oliva verge extra, all i romaní, que li proporciona unes aromes únics. Cada peça de llom pesa un quilo, aproximadament i les patates, uns 700 grs. Envasat al buit en una preciosa capsa refrigerada, a punt per posar al forn uns minuts, els suficients per escalfar i daurar, i tot seguit emplatar. A més, és un producte, com tota la gamma de Selectium Xef, sense gluten.

Altres productes Selectium Xef

Selectium Xef aporta solucions a les llars, sobretot aquelles en les que no poden cuinar, però sí menjar bé. Els seus productes gourmet, només aptes per a carnívors, ideals per a moments especials i per compartir amb uns quants comensals. Els seus plats estrella són:

• La pularda rostida farcida de foie, bolets, poma i pistatxos; acompanyada de salsa de Porto i prunes. Arriba en un maletí transportable amb una pularda de 2,5 kg i 800 gr de salsa de Porto i prunes. Pensada per aproximadament 10/12 comensals.

• El ¼ de xai de llet rostit amb patates confitades a l'all i romaní. Un lletó rostit d'uns 1,7 kg i 900 grs de patates. Pensat per aproximadament 4/6 comensals.

• 1/2 garrí rostit amb pomes caramelitzades al vi de Porto. Pesa uns 2,5 kg i ve acompanyat de 900 gr de pomes caramelitzades. Elaborat a baixa temperatura durant 24 hores com a mínim, obtenint una carn tendra, una textura sucosa i un sabor excepcional. Pensat per a uns 7/9 comensals.

Tots els productes Selectium Xef poden comprar-se a través del web de la signatura i en botigues especialitzades. Les comandes s'han de realitzar amb unes 24/72 hores d'antelació. Però poden fer-se en qualsevol moment, ja que els productes Selectium Xef arriben refrigerats i envasats a el buit, amb llargues dates de caducitat.

10 anys d'alta cuina a el buit

L'empresa valenciana Selectium Xef neix de si de la firma especialitzada en cinquena gamma per a hostaleria foodVAC, fundada l'abril de 2009 per tres joves xefs: Alejandro Villanueva, David Espartero i Miguel Arenas. El seu objectiu des dels seus orígens ha estat el d'oferir "cuina al buit d'alta qualitat". 

En l'actualitat, foodVAC exporta a països com França, Alemanya, Itàlia, Belgica, Luxemburgo, Portugal, Croàcia, Malta, Hong Kong, Regne Unit, i molt aviat ho farà també al Canadà i a Japó.

Més informació a www.selectiumchef.com

dilluns, 18 de novembre del 2019

FIRA ORÍGENS-OLOT




Tot a punt per a la vuitena edició de fira Orígens

La fira comptarà aquest any amb Occitània com a territori convidat i reforçarà l’aposta pel producte ecològic. No hi faltarà la 3a edició del Concurs de coques de forner de Catalunya ni els premis al Millor Producte i al Millor Estand

Aquest proper cap de setmana, 23 i 24 de novembre, el Recinte Firal d’Olot es tornarà a omplir de productors d’arreu del territori amb la celebració de la vuitena edició de la Fira Agroalimentària de Productes de Qualitat de Catalunya. Reconeguts cuiners i productors oferiran diverses activitats amb un protagonista destacat: els productes de qualitat. Un any més el visitant podrà aprendre, tastar i comprar amb els més de 90 productors presents a la fira.

L’Aula de Cuina comptarà un any més amb reconeguts professionals. Tots ells destaquen per fer ús de productes de Km 0 als seus establiments. Enguany, dissabte hi oferiran sessions de cuina en directe els mereixedors d’Estrelles Michelin Nandu Jubany (Can Jubany, Calldetenes) i Isabel i Jordi Juncà (Ca l’Enric, Vall de Bianya); també hi serà Carme Picas (El Ginjoler, l’Hort del Rector, Sant Feliu de Guíxols), Aurèlia Mari (Via del Vi, Perpinyà) i Maria Nicolau (El Ferrer del Tall, Vilanova de Sau). El diumenge serà el torn de Núria Lucas (El Dinou, Vilanova i la Geltrú), Gonzalo Rivière i Luca Marongiu (Zero Patatero, Barcelona), Carlota Claver (La Gormanda, Barcelona) i l’estrellada Fina Puigdevall (Les Cols, Olot). Tancaran la jornada els cuiners de Cuina Volcànica, que enguany celebren 25 anys del col·lectiu.

L’Aula de Tast acollirà tastos de diversos productors presents a la fira. El dissabte el públic assistent podrà degustar diversos productes ecològics; també podrà participar al tast a cegues de productes Girona Excel·lent i a un tast de xocolates, vins dolços de pagès i caves; també se celebrarà un tast de formatges i cerveses artesanes i un tast d’olis d’oliva. El diumenge destaquen tasts com el de pans ecològics i cerveses artesanes o un de sobrassades de Menorca i vins del Priorat. Per últim, Imma Olivella (Les Filos), Marta Serradell (Xolís d’Adons), Edurne Bordas (Planeses) i Ester Gomis (Ca Rosset), parlaran de dones al món rural, lideratge i emprenedoria agroalimentària.

Per la seva banda, com sempre, els nens podran gaudir d’activitats pensades especialment per a ells amb diversos tallers a l’Aula de Nens, gestionada per l’Associació d’Hostalatge de la Garrotxa. En aquest espai podran assaborir el paisatge de cuina volcànica, menjar-se la faràndula olotina de xocolata, tastar l’univers de La Fageda o elaborar un plat amb un cistell omplert al Mercat d’Olot. La fira també comptarà amb la Cúpula POCTEFA, un espai pedagògic inflable que donarà a conèixer la venda de proximitat a través d’audiovisuals.

L’aposta femenina

Aquesta edició d’Orígens arriba amb una representació femenina més àmplia que mai. Hi trobarem una gran participació de productores del territori i un bon nombre de prestigioses cuineres: més de la meitat dels professionals que oferiran sessions a l’Aula de Tast i demostracions a l’Aula de Cuina seran dones, algunes reconegudes amb estrella Michelin com Isabel Juncà i Fina Puigdevall. A més, d’una sessió titulada ‘Dones al món rural: lideratge i emprenedoria agroalimentària’ que significa una passa més cap a una aposta pel producte de qualitat en clau femenina.

La fira

L’edició d’enguany manté el format i enforteix l’aposta iniciada l’any passat amb una notable presència de productes ecològics que ja representen el 36% dels productors participants, un 10% més que a la passada edició del 2018.

Pel que fa a la procedència dels participants un 26% provenen de les comarques de Girona, especialment de la Garrotxa, un 38% de les de Barcelona, un 14% de les de Lleida i un 12% de les de Tarragona i un 4% d’Occitània (Pirineu oriental i L’Arieja). A més, enguany a Orígens també hi participaran dos productors menorquins.

En referència als sectors, l’esdeveniment enogastronòmic aporta propostes molt diverses que van des d’embotits, làctics, carns, cervesa, pastisseria o fleca fins a conserves com la mel i melmelades, olis, fruits secs, fruita, verdures, arròs, infusions, vins, licors, caves, tòfona o espècies, llavors, entre d’altres.

Occitània, territori convidat

Productors del Pirineu oriental i l’Arieja participaran a Orígens com a territori convidat. Ho faran sota el paraigua de POCTEFA, un programa europeu de cooperació territorial per fomentar el desenvolupament sostenible del territori fronterer d’Espanya, França i Andorra. A la fira hi aportarà productors del territori i també una cúpula que inclou un espai pedagògic inflable per donar conèixer la venda de proximitat.

3r Concurs de coques de forner de Catalunya

Després de l’èxit del certamen en les passades edicions, enguany se celebrarà el 3r Concurs de coques de forner de Catalunya, amb el suport del Gremi de Flequers artesans de les comarques gironines. Serà el dissabte 23 de novembre a la tarda.

Entre els premis no hi faltarà una nova edició del Premi al Millor Producte i al Millor Estand d’Orígens 2019.


El preu de l’entrada a la fira és de 5€ i inclou 5 tiquets de tast. A més de tastar, el visitant també podrà comprar directament al productor. L’Aula dels Nens té un preu de 2 euros i l’Aula de Tast d’1 euro. Les inscripcions per a aquestes espais es realitzaran a l’entrada de la fira.

L’horari serà el dissabte, des de les 10 del matí a les 9 del vespre, i el diumenge des de les 10 del matí a les 8 del vespre.

Més informació: www.firaorigens.cat

dissabte, 16 de novembre del 2019

CÓMO COMO FESTIVAL

El Cómo Como Festival comptarà amb més de 40 activitats gratuïtes


El proper dissabte 30 de novembre, el Campus de la Ciutadella de la Universitat Pompeu Fabra reunirà a alguns dels grans referents de país del sector de l'alimentació ecològica i saludable.

L'esdeveniment es dividirà en tres grans zones: el Como Talks, el Como Market i el Como Food.

Noms com Xevi Verdaguer, Míriam Tirado, Esther Vivas, Marc Vergés o Sergio Espinar omplen un cartell inèdit de xerrades que es poden adquirir individualment o bé amb descompte si es compren abonaments a comocomofestival.com.

El festival oferirà més de 40 activitats gratuïtes per a nens i adults dedicades a l'alimentació, la salut natural i el benestar.

Paral·lelament als Como Talks, l'organització del festival ha ideat més de 40 activitats gratuïtes més per a nens i adults que ocuparan quatre aules de la universitat. Entre totes aquestes activitats hi haurà moltes xerrades d'alimentació i salut, i també grans debats del moment com l'abús del plàstic, la reducció de residus, l'interès pel veganisme per reduir els problemes de sostenibilitat del planeta o l'evidència científica de la relació de la contaminació amb malalties actuals, com l'obesitat infantil.

Entre les activitats hi haurà sessions de ioga amb Vivea, activitats com classes de mindfulness (Atenció plena) i Mindful eating (alimentació conscient) i signatura de llibres durant tot el dia.

Per als nens també hi haurà ioga, contacontes saludables, pintacares i un espectacle de màgia per educar contra el malbaratament alimentari.

En aquestes activitats hi col·laboren organismes com l'Agència Catalana de Residus, l'Hospital Sant Joan de Déu, Ecoembes i l'Institut de Salut Global de Barcelona i també empreses com Veritas, que presentarà nous projectes sostenibles i solidaris.

Como Market

El festival comptarà, com sempre, amb un Market d'expositors que aquest any presenta noves apostes empresarials dins de el sector saludable, com Emlife, el primer probiòtic líquid registrat amb certificat ecològic; Casa Vimet, cistelles setmanals basades en la dieta mediterrània; Runakay, una nova gamma de begudes ecoveganas amb superaliments a base d'ametlles, quinoa, fruites i endolcides exclusivament amb dàtil, o Carolina Honest, una nova generació de galetes integrals sense oli de palma ni sucres refinats i produïdes a petita escala. A més, hi haurà empreses noves com Move & Wash, una nova línia ecològica de neteja domèstica, o My Flowher, productes sense tòxics per a la higiene íntima.

El festival obrirà portes a les 10 h  i tancarà a les 22 h.

Podeu consultar tot el programa d'activitats a: comocomofestival.com



dijous, 31 d’octubre del 2019

PREMIS AL FÒRUM GASTRONÒMIC BARCELONA 2019

Xefs, pastissers i sommeliers optaran a premis importants al Fòrum Gastronòmic Barcelona 2019



Quin xef emergent sobresurt per oferir la cuina més sostenible? Quina és la millor recepta asiàtica creada a Espanya? Qui elabora el panettone ideal? Quin és el plat favorit dels catalans? Qui el sommelier més rellevant de Catalunya? Aquestes incògnites es revelaran a Fòrum Gastronòmic Barcelona, ​​que com a esdeveniment de referència del sector acollirà set convocatòries en què brillaran les promeses de futur i les millors creacions gastronòmiques del país. 


Enaltir el talent i el treball de cuiners, pastissers, sommeliers, caps de sala i altres professionals del sector de la gastronomia forma part de l'essència de Fòrum Gastronòmic Barcelona, ​​organitzat per Fira de Barcelona a través de la seva societat Alimentaria Exhibitions conjuntament amb Fòrum Gastronòmic. Així, en la seva edició 2019, que tindrà lloc al palau 8 del recinte Montjuïc de Fira de Barcelona del 18 al 20 de novembre, el certamen serà l'escenari de les finals de prestigiosos concursos gastronòmics i enològics, així com del lliurament de premis a les propostes i trajectòries dels professionals de diversos àmbits de la restauració nacional. 


Entre les competicions culinàries organitzades pel saló, destaca el Cuiner 2019 Fòrum Gastronòmic Barcelona, que des del 2009 enalteix la tasca de cuiners emergents que ofereixen propostes culinàries de qualitat, utilitzen productes de proximitat, fan una cuina sostenible i difonen aquests valors. Així, el 20 de novembre cinc candidats -preseleccionados per un jurat especial- cuinaran en directe un plat que els identifica i que resumeix la seva cuina. 


Els finalistes d'aquesta edició són Zhou Mengxiu (Somiatruites, Igualada), Isaac Monzó (Cal Trumfo, La Torre d'Oristà); Sergi Ortiz (L'Antic Forn, Cervera); David Rustarazo (Nairod, Barcelona) i Pere Venturós (Terra, Berga). El guanyador del concurs es triarà per votació popular online, complementada per un comitè d'experts format per periodistes especialitzats en gastronomia, gastrònoms i professionals del sector. 


Concursos d’inspiració multicultural

El grup de restauració asiàtica UDON organitzarà la gran final de la IV edició dels Asian Culinary Awards, que tindrà lloc el 19 de novembre. Dirigit exclusivament a xefs i professionals de la restauració, els participants del concurs estatal de cuina asiàtica s'enfrontaran al repte de crear una proposta original per convertir-se en la 'Millor recepta asiàtica d'Espanya'. El jurat estarà format per reconeguts professionals del sector, com els xefs Albert Raurich (Dos Palillos), Carlos Fernández, de Grup Berasategui i Isma Prados, al costat de la instagramer Marta Sanahuja (Delicious Martha), entre d'altres.

Per la seva banda, el 20 de novembre es desvetllarà el guanyador del concurs Nou plat favorit dels catalans -de la mà de la revista Cuina-, a partir d'una selecció de plats internacionals elaborats per cuiners arribats a Catalunya de tots els racons del planeta. Les dotze especialitats seleccionades per a l'ocasió són sushi (Haha), Pad Thai (Lamun Cuina Thai), samoses (Tandoor), falafel (Karakala), cuscús (El petit Montjuïc), arepas (Anormal), ceviche (Leche de Tigre), tacs (Chiuaua), pizza napolitana (terrassa Ravello), creps (Creperie Bretonne), poke bowl (Hula poke) i dim sum (Memorias de China). 


Competicions amb sabor dolç

The BestDessert, que enguany arriba a la seva cinquena edició, s'ha convertit en una cita ineludible per als professionals de la cuina dolça. Organitzat per Espaisucre amb la col·laboració de Sosa Ingredients i Valrhona, aquest esdeveniment té com a objectiu promoure la pastisseria de restaurant. Amb aquesta finalitat, el 19 de novembre tindran lloc el concurs TheBestDessert-Espai Sucre 2019, en què sis aspirants competiran per aconseguir el premi al millor Pastisser / a de Postres de Restaurant, i el premi Valrhona a les millors Postres de Restaurant amb Xocolata.
A més, es retrà homenatge a Albert Adrià amb el premi Pierre Gagnaire en reconeixement a la seva trajectòria. Adrià també formarà part d'un jurat de primer nivell, al costat de Jordi Roca, René Frank, Jordi Cruz, Jordi Butrón i Xano Saguer, al costat de periodistes especialitzats en gastronomia. Al llarg de la jornada es desenvoluparan tres ponències amb pastissers de prestigi per reforçar la visibilitat d'aquesta disciplina de la pastisseria: Xavi Donnay, del restaurant Lasarte (Barcelona); Rafa Delgado, de Cocina Hermanos Torres (Barcelona) i David Gil, de Grup ElBarri (Barcelona).
D'altra banda, el 20 de novembre se celebrarà el IV concurs Millor Panettone Artesà d'Espanya, organitzat per l'Escola de Pastisseria del Gremi de Barcelona. Els participants del certamen se sotmetran al veredicte d'un jurat que valorarà l'aspecte, el tall, l'olor, la textura, el alveolat i el sabor d'aquest dolç milanès típicament nadalenc.

Premis per als experts en vins

L'Associació Catalana de Sommeliers (ACS) organitza el concurs Millor Sommelier de Catalunya, un guardó amb l'objectiu de desenvolupar i promoure el coneixement de la professió de sommelier i el món del vi i la gastronomia, així com reforçar els vincles i col·laboració entre els professionals del sector. Per a això, una dotzena de participants de diferents perfils s'enfrontaran el dilluns 18 de novembre a una sèrie de desafiaments -des tast a cegues a proves escrites- dins del Fòrum Gastronòmic Barcelona.
Un jurat encapçalat per Victòria Ibáñez, presidenta de l'ACS, designarà el vencedor i desvetllarà el seu nom en un sopar que tindrà lloc al restaurant Panot de l'hotel Casa Fuster de Barcelona, ​​on el xef Marc Ribas confeccionarà un menú inspirat en la cuina burgesa tradicional catalana. També es lliuraran altres distincions com a millor comunicador, celler i enòleg. 

Reconeixements a la tradició i la innovació

Els Premis Josep Mercader, que reconeixen la trajectòria professional de xefs, enòlegs, responsables de sala, productors i divulgadors de la cultura culinària catalana, es lliuraran el 18 de novembre. En la categoria Cuina han estat escollits Rosita i Nati Camps (Hostal Colomí de Santa Coloma de Queralt, Tarragona), mentre que en la disciplina Sala ha estat designat Manel Tirvió, bàrman de Tirsà Cocktail Bar (L'Hospitalet de Llobregat). L'equip d’elBullifoundation encarregat d'elaborar l'enciclopèdia dels vins ha estat premiat en la categoria Vi, mentre que l'Associació de Dones del Món Rural, Pageses i Ramaderes de Catalunya ha obtingut el guardó en Producte / Territori. En la categoria Difusió / Cultura, el reconeixement ha recaigut en Montse Guillén i Antoni Miralda, i s'ha atorgat un premi extraordinari al Petit Comerç a Joan Múrria (Queviures Múrria, Barcelona). 

Finalment, els premis InnoFòrum, que es lliuraran el 18 de novembre, distingiran la innovació en la gastronomia triant el producte més innovador, el packaging més creatiu i el sabor més original.


Vicent Guimerà

dimecres, 23 d’octubre del 2019

FÒRUM GASTRONÒMIC 2019-BARCELONA



Fòrum Gastronòmic Barcelona 2019 es reivindica ​​com la cita gastronòmica més important de l’any


Prop de 300 empreses expositores i al voltant de 45 cuiners que sumen entre tots, 31 estrelles Michelin han triat la propera edició de Fòrum Gastronòmic Barcelona com a plataforma des d'on fer-nos arribar les seves propostes més innovadores i posar en comú les tendències emergents de la cuina i la restauració a Europa. Sota el lema '(Re) pensar la gastronomia', el saló –que s’ha presentat aquesta setmana davant premsa i professionals del sector a l’Antiga Fàbrica Estrella Damm- convidarà a reflexionar sobre el moment gastronòmic actual, destacant el talent independentment del gènere i a impulsar negocis més sostenibles.

El Fòrum Gastronòmic Barcelona que enguany se celebrarà del 18 al 20 de novembre, ha estat organitzat per Fira de Barcelona a través de la seva societat Alimentaria Exhibitions conjuntament amb Fòrum Gastronòmic, ha superat amb escreix les seves expectatives inicials de participació. Així, ja compta amb prop de 300 firmes expositores -quan les previsions eren d'unes 200- i el 95% de la seva superfície expositiva contractada. D'aquesta manera, es preveu que ocupi un total de 10.000 m2 (6.000 m2 d'espai expositiu i 4.000 m2 destinats a activitats), la totalitat del palau 8 del recinte Montjuïc de Fira de Barcelona.

Aquestes xifres "evidencien un gran suport a les propostes que el saló ofereix als professionals de la gastronomia i la restauració, que veuen el Fòrum Gastronòmic Barcelona com un lloc immillorable per projectar-se i fer negocis", argumenta J.Antoni Valls, director general d’Alimentaria Exhibitions.

Un saló representatiu de la varietat del sector

A l’esdeveniment tindran cabuda tot tipus d'empreses referents en diferents segments d'activitat de la restauració, com Estrella Damm, Tupinamba, Sosa, Balfegó, Guzmán, Friolisa, Barry Callebaut, Complet Hotel, Girbau, Vilajuïga, Cuinats Jotri, Pordamsa, Assolim, Arrom i Soublin, entre d'altres. Pel que fa a la representació institucional, comptaran amb espais expositius el Departament d'Agricultura, Ramaderia i Pesca de la Generalitat de Catalunya, la Xunta de Galicia, la Diputación de la Coruña i la Diputación de Càceres. I a l'Espai Catalunya, una àrea organitzada entre Prodeca, la Diputació de Barcelona i la Diputació de Girona, on participaran més de 100 petits productors.

D'altra banda, l'àrea Expo Nadal/Sweetfusió aplegarà  prop de 25 empreses de l'àmbit de la pastisseria amb la col·laboració del Gremi de Pastisseria de Barcelona, mentre que l'Espai Vi acollirà una dotzena de cellers i l'Espai Halal impulsarà els negocis enfocats a productes amb certificació Halal.

Showcookings dels millors xefs 

Tots els professionals podran gaudir de les ponències i demostracions en directe de xefs de referència, consolidats i emergents, i així ho ha destacat, Pep Palau, codirector de Fòrum Gastronòmic Barcelona, “estem vivint un moment en què la gastronomia és molt plural, adapta moltes propostes: algunes més clàssiques o de retorn a la cuina tradicional, altres cap als vegetals, la salut i la qualitat… El Fòrum Gastronòmic Barcelona serà una plataforma per identificar totes aquestes tendències”.

Entre els xefs de renom arribats d'altres països, destaquen Niko Romito (Reale ***, de Casadonna, Itàlia); Kobe Desramaults (Chambre Séparée *, de Gant, Bèlgica; Dominique Dutour (Gray Jay, de Otawa), Stépahanie Audet (LOV, de Montréal), Rasmus Munk (The Alchemist, de Dinamarca), que donaran a conèixer la seva visió sobre la nova cuina italiana, flamenca, canadenca i danesa.

Pel que fa a l'elenc de cuiners del territori més reconeguts que desenvoluparan showcookings d’autor, estarà format per Paco Pérez (Miramar ** i Enoteca; Jordi Cruz (Àbac ***); Carme Ruscalleda (Sant Pau **, de Tòquio, Japó); Oriol Castro, Eduard Xatruch i Mateu Casañas (Disfrutar **); Sergio i Javier Torres (Cocina Hermanos Torres **), Oliver Peña (Enigma *) i Enrique Valentí (Marea Alta), entre altres.

A la sessió 'L'efervescència de la cuina a Europa', cinc joves xefs europeus departiran sobre el que es cou als seus establiments: David Andrés (Via Veneto * de Barcelona i Somiatruites d'Igualada); Nadia Sammut (Auberge La Fenière *, d'Aix en Provence, França); William Jorgensen (Gastronomè *, d'Aarhus, Dinamarca) i Francesca Barreca i Marco Boccarelli, (Mazzo, de Roma, Itàlia).

Les prestigioses cuineres María José San Román (Monastrell *, Alacant); Lucía Freitas (A Tafona *, Santiago de Compostel·la); Ada Parellada (Semproniana, Barcelona) i María José Martínez (El Lienzo, València) defensaran que 'El talent no té gènere'. D'altra banda, la sessió 'Barcelona: tendències i nous formats en la restauració' donarà a conèixer les noves propostes d'Artur Martínez (Aürt); Jon Giraldo i Jaime Lieberman (Ovnew); Eugeni de Diego (A Pluma), i Sergi Palacín i Ignacio Ussía (The Alchemix).

Tallers temàtics, formacions i premis

Al saló també tindrà lloc tot un seguit de tallers, amb tast, al voltant de diferents temes: la triperia, conduït per Javier Estévez (La Tasquería *, de Madrid) i Diego Rossi (Trippa, de Milà, Itàlia); restaurants amb horta, amb Oriol Rovira (Els Casals *, de Sagàs, Barcelona) i Javier Olleros (Culler de Pau *, d'O Grove, Pontevedra) i peixos i sostenibilitat, amb Christopher Coutanceau (Christopher Coutanceau **, de la Rochelle, França) i Diego Gallegos (Sollo *, de Fuengirola, Màlaga).

Per posar en valor la cuina dolça tindran lloc demostracions de mestres com René Frank, alma mater de CODA (Berlín); Pol Contreras, responsable de postres d'El Portal del Echaurren **, d'Ezcaray (La Rioja) i Jordi Butron i Xano Saguer, artífexs de l'espai barceloní Essence by Espaisucre, entre molts altres.

El món del vi també serà objecte de reflexió i debat de la mà dels sommeliers Ferran Centelles (corresponsal a Espanya de Jancis Robinson), César Cánovas i Manel Sarasa (Wine is Social), Clara Isamat (Vins Compartits) i Evelyn de las Alas (Ca na Toneta, Mallorca), acompanyats pels xefs Rafa Peña (Gresca) i Joan Arboix amb Andreu Genestra (Andreu Genestra *, Mallorca), entre altres.

L'espai de reflexió FòrumLab –coorganitzat per Cluster Food Service, Fundació Alícia i ElTenedor- oferirà presentacions a càrrec de 35 experts en negoci i gestió, digitalització i sostenibilitat orientada als serveis de restauració. Entre els ponents hi seran el gurú d’Instagram Phil González, els consultors Eva Ballarín i Oskar Garcia, els xefs Sergio i Javier Torres, Victor Quintillà, Xavier Pellicer i Marc Puig-pey, així com representants del món acadèmic, empresarial i agrícola.

A més, dins del saló s'atorgaran els Premis Josep Mercader, el Cuiner 2019 Fòrum Gastronòmic Barcelona, els InnoFòrum, TheBestDessert (organitzat per Espaisucre), el Concurs Millor Panettone Artesà d'Espanya (una iniciativa del Gremi de Pastisseria de Barcelona), el Millor Sommelier de Catalunya 2019 (impulsat per l’Associació Catalana de Sommeliers), el Nou Plat Favorit dels Catalans 2019 (de la revista Cuina i Grup Sàpiens) i els Asian Culinary Awards (sota l'organització d’Udon).


Presentació Forum Gastronòmic 2019

divendres, 30 d’agost del 2019

ALL THOSE FOOD MARKET-EDICIÓ D'ESTIU


All Those torna, un any més, a proposar-nos un bon pla farcit de gastronomia i diversió

Els propers 14 i 15 de setembre, el hall i els jardins del TNC desbordaran creativitat i artesania amb els projectes de més de 100 emprenedors amb una mateixa missió: divulgar i transmetre la seva passió pel menjar.

Com a eix central d’aquest festival es troba el mercat de productors, un reclam per a qualsevol amant de la bona taula. Un any més, sota l’estructura en forma de temple grec projectat per Ricard Bofill, es concentrarà una excel·lent selecció de productors locals, entre els quals podrem trobar els embotits de la Gleva, la mel monofloral de Mel sa Mel, els formatges vegans de Veggie Karma o les conserves fermentades de Mellow Sheng. 

Com no només amb menjar es fa feliç a un bon sibarita, també podrem trobar preciosos projectes, com els de cosmètica natural de Lavanda i Mamita Botanical o les ceràmiques de Cara Janelle, I &You Ceramics i Hoji.

Aquesta nova edició comptarà amb alguns vells coneguts, com els projectes de Street Food de Chivuo’s, Gresca, Las Muns, Aiueno i novetats com El Filete Ruso i Rasoterra.

Una vegada més, All Those reunirà els restaurants més destacats de la ciutat en un mateix recinte. Per si després d’aquesta demostració de sabors i textures a algú li queda fam, sempre hi haurà buit per a sucumbir a un dels millors gelats artesans de la ciutat: els de Delacrem.

Tot això estarà "regat" amb una varietat de cerveses artesanals com les promogudes per Art Cervecers, vins naturals de productors locals triats per Human Vins, begudes naturals com Kombutxa i el vermut de El Bandarra.

Sota la premissa de captivar als visitants amb una àmplia oferta de productes frescos, sorprendre’ls amb una selecció curada de parament i accessoris i delectar-los amb una àmplia oferta de diferents estils culinaris, All Those tornarà a plantar-se en el TNC a principis de setembre amb un esdeveniment per a tota la família.

I per si no fos prou, una suculenta oferta de tallers i activitats entorn de la gastronomia per a grans i petits, i un espai chill out per a bebès en col·laboració amb Mammaproof formaran part de l’àmplia proposta que All Those ofereix, convertint-se així en un component imprescindible per a la ciutat.


Dates i horaris:
  • Dissabte, 14 de setembre, d'11:00 a 23:00h
  • Diumenge, 15 de setembre, d'11:00 a 20.00h
Lloc:
  • Teatre Nacional de Catalunya (Plaça dels Arts, 1, Barcelona)

ALL THOSE- ESTIU 2019

dilluns, 15 de juliol del 2019

TORNA LA REVOLUCIÓ AL MERCAT DE LA PLAÇA DE CUBA



La xef Carme Ruscalleda serà l'encarregada d'inaugurar la programació de tardor del cicle gastronòmic (R)EVOLUCIÓ A LA CUINA que organitza el Mercat de la Plaça de Cuba de Mataró amb l'empresa Inspira Gastronomia.

Amb la ponència, "Posem la cuina i la gastronomia en la llista de les coses interessants de la vida" na Carme, dóna el tret de sortida a la temporada de tardor del cicle gastronòmic i reitera el seu compromís amb els mercats municipals.

Aquesta tardor al Mercat de la Plaça de Cuba us convida a seguir fent la (R)evolució. Seguirem fent-la des de la cuina. Serà una revolució transversal, la farem en femení. Les nostres protagonistes aquesta tardor seran dones sàvies, cadascuna en el seu àmbit: la xef multiestrellada Carme Ruscalleda, la maresmenca, experta en Feng Shui, Astrid Izquierdo, la pastissera Viena Campos i la cuinera i fotògrafa Ana Casanova.

Perquè cuinar és un acte revolucionari! Ho diuen els experts. L'elecció del producte, la compra responsable i conscient, la cura per la sostenibilitat, fins i tot l'elecció de la recepta, són veritablement actes revolucionaris.

Us convidem a compartir valors com la sostenibilitat, la proximitat, el producte de temporada, el menjar real (real food), la salut, l'equilibri, l'harmonia, el respecte, el plaer i l'amor.

Vine a fer la revolució amb nosaltres!

La (R)evolució Històrica 
  • Divendres 27 de setembre de 17.30 a 19.30
  • Ponent: Carme Ruscalleda (Sant Pol de Mar, 1952)
  • Ponència: "Posem la cuina i la gastronomia a la llista de les coses interessants de la vida"
  • Tast de productes frescos del mercat amb vins del celler de Quim Batlle de Tiana



La (R)evolució dels Espais (Harmonia a la Cuina)
  • Divendres 25 d'octubre de 17.30 a 19.30
  • Ponent: Astrid Esquerre de Sincronia Integral
  • Ponència: "El Feng Shui a la Cuina"
  • Tast de productes de temporada



La (R)evolució Dolça
  • Divendres 22 de novembre de 17.30 a 19.30
  • Ponent: Viena Campos de la pastisseria de Takashi Ochiai, guanyadors amb Jordi Morelló, del Millor Panettone Artesà de la Península 2018
  • Taller de postres de Nadal fets amb producte de temporada
  • Tast maridats amb caves Titiana



La (R)evolució Humanista
  • Divendres 20 de desembre de 17.30 a 19.30
  • Ponent: Ana Casanova de Love Food
  • Taller d'aperitius vegetarians per Nadal
  • Tast de productes maridat amb te Kombucha



INFORMACIÓ I RESERVA DE PLACES:
  • Al mercat: Xarcuteria la Blanca i Bacallaneria Ca la Teresa.
  • Per correu: cuinamercatcuba@gmail.com
  • Per telèfon 699518310

MERCAT DE LA PLAÇA DE CUBA
  • PL. de Cuba, 47 (08302 Mataró)
HORARIS:
  • Dimarts, dimecres i dijous, de 7.00 a 14.00 i de 17.00 a 20.30h
  • Divendres, de 6.00 a 20.30h
  • Dissabtes, de 6.00 a 14.30h

dilluns, 1 de juliol del 2019

ELS BENEFICIS DEL CACAU NATURAL




Segons el Dr. Ramon Estruch, del Comitè Científic de l'Observatori del Cacau, amb motiu de la XXVIII Reunió de la Societat Espanyola de Nutrició, que se celebrarà a Sòria, Afegir cacau natural a l'alimentació diària pot ajudar a reduir la incidència de malalties cròniques

• Diversos estudis epidemiològics han observat que consumir aquest aliment s'associa a una reducció de les malalties cardiovasculars i neurodegeneratives.

• El responsable d'aquests efectes saludables és l'alt contingut de polifenols en el cacau natural, amb potents efectes antioxidants i antiinflamatoris.

• Només el cacau natural manté el 100% de les propietats antioxidants que exerceixen beneficis sobre la salut.

Afegir cacau natural de manera regular a una alimentació com la mediterrània, és una opció agradable i al mateix temps saludable que pot ajudar a reduir la incidència de nombroses malalties cròniques, com les cardiovasculars i les neurodegeneratives, principalment gràcies a l'elevat contingut de polifenols del cacau natural, que exerceixen importants efectes antioxidants i antiinflamatoris a l'organisme.

Augmenten les evidències científiques sobre els beneficis del cacau natural

Nombrosos assaigs clínics han observat que els components del cacau natural produeixen un efecte vasodilatador que afavoreix el control de la tensió arterial, augmenten la sensibilitat a la insulina millorant el metabolisme de la glucosa, milloren el perfil lipídic i inhibeixen l'activació i l'adhesió de les plaquetes, a més de tenir un potent efecte antioxidant i antiinflamatori.

"Aquest últim és un efecte molt interessant, perquè la inflamació és la base de moltes malalties cròniques, com les cardiovasculars, el càncer, el deteriorament cognitiu ...", explica el Dr. Ramon Estruch, consultor sènior en Medicina Interna de l'Hospital Clínic, Professor de la Facultat de Medicina de la Universitat de Barcelona i president del Comitè Científic de l'Observatori del Cacau.

Gran part d'aquests efectes es deuen al alt contingut en polifenols del cacau natural (entre 10 mg i 50 mg per gram), concretament en flavonoides del tipus flavanols (epicatequina, catequina i procianidines). De fet, el cacau natural és una de les fonts més riques en flavanols de la natura. "I aquests components són els encarregats d'estimular la producció de l'òxid nítric en les artèries, que dilata els vasos sanguinis, millorant la circulació i reduint la pressió arterial" explica el Dr. Estruch.

El Dr. Ramon Estruch també assenyala que els estudis sobre els efectes protectors del cacau natural sobre la salut han augmentat en els últims anys. En aquest sentit, destaca que "a més d'un efecte ansiolític o relaxant, augmentant la síntesi de serotonina, té un efecte anti-obesitat, reduint el pes corporal i el greix visceral. 

Així mateix, el cacau natural també actua sobre les funcions cerebrals, augmentant el flux sanguini al cervell i el rendiment cognitiu i reduint la incidència de deteriorament cognitiu i la seva progressió a la demència. I també té un efecte protector de la salut òssia, reduint el risc de fractures per osteoporosi, i un efecte antitumoral disminuint la incidència d'alguns càncers, com el colorectal ". 

"L'efecte beneficiós es deriva del seu consum de manera regular en el marc d'un alimentació variada, el cacau natural el podem introduir en un iogurt natural, amb fruites, o en el cas dels nens, es pot afegir a la llet, la qual que contribueix a mantenir un adequat consum de lactis que són importants per al seu desenvolupament cognitiu i l'obtenció de la vitamina D ", comenta el Dr. Estruch.

És important que el cacau sigui el més natural possible

Cal tenir en compte que només el cacau natural manté al 100% les propietats antioxidants i antiinflamatòries (els flavanols), així com el seu típic color marró i el seu sabor amarg en no haver passat per cap procés químic d'alcalinització.

L'alcalinització s'utilitza per reduir el sabor amarg propi del cacau natural i per facilitar la seva dissolució en un líquid, com ara la llet. Però segons una recent revisió científica duta a terme per l'Institut de Ciència i Tecnologia d'Aliments i Nutrició del CSIC (ICATN-CSIC), durant aquest procés es redueixen dràsticament els antioxidants, "entre un 60% o un 78% en funció de la intensitat d'aquest procés ".

L'Observatori del Cacau

L'Observatori del Cacau és una entitat de caràcter científic-divulgatiu impulsada per un grup d'experts en investigació, medicina i nutrició i empreses del sector amb l'objectiu de transmetre a la societat els resultats de les investigacions realitzades aquests darrers anys sobre les propietats del cacau sobre la salut. 

El seu objectiu és ser un referent rigorós en l'estudi i la divulgació de les propietats d'aquest aliment, facilitant una informació rellevant, seriosa, contrastada, independent i actualitzada sobre la base dels estudis científics disponibles fins a la data. Per a això, l'Observatori del Cacau compta amb un comitè científic, la missió és validar i desenvolupar tots els continguts i les accions que es duguin a terme en el marc d'aquesta iniciativa.

dijous, 20 de juny del 2019

LES GRANDS BUFFETS-LA TENTE D'APARAT



El restaurant Les Grands Buffets presenta el seu nou saló la Tente d'Aparat


Les Grands Buffets, el primer restaurant de França a nivell de facturació i que ofereix tot el repertori de la gastronomia francesa a voluntat, ha invertit 2,5 M € en la creació del seu nou saló: la Tente d'Aparat.

El desig de Louis Privat, fundador de Les Grands Buffets, era oferir als seus clients una terrassa protegida dels primers raigs de sol en un espai altament decorat, mantenint present el menjar com a festa. 

Després d'haver descartat les tradicionals pèrgoles i galeries envidrades ... li va venir a la memòria el gran sopar que va oferir un dirigent iranià el 1971 sota unes luxoses tendes, en ocasió del 2500 aniversari de la fundació de l'Imperi Persa. Així va tenir la idea de crear una tenda magníficament decorada a la terrassa del restaurant.

Es tracta d'una autèntica proesa tècnica, aquest espai, que sembla que sura en el temps, està concebut com el testimoni d'una tenda aixecada per Lluís XIV en els seus jardins, per convidar a la cort a un gran sopar amb una decoració barroca estil segle XVII.

En el lloc es poden apreciar fabuloses llums d'aranya amb llàgrimes de vidre (fabricades pel mateix artesà que subministra el castell de Chambord), grans miralls daurats, baguls de marqueteria, consoles de fusta, canelobres de plata que amenitzen la vetllada amb un ambient vellutat a lo «Barry Lindón» i rodejat de llimoners.

Louis Privat també ha trobat un tresor que aviat s'incorporarà a aquest marc sorprenent i luxós: un mapa original del traçat del Canal du Midi, de Jean-Baptiste Nolin.

Finalment, i per capbussar-se en l'atmosfera d'un sotabosc, Amaury Gallon, dissenyador vegetal del museu del Quai Branly, entre altres treballs, ha realitzat una paret rocosa de 20 m de llarg amb molsa natural, sobre la qual llisquen lleugers fils de aigua.

Per realitzar aquest conjunt, Louis Privat ha recorregut a l'arquitecte Eric Martin, al decorador Michel Cales, a Jean-Noël Cordonnier per signar l'ambient lumínic i nombrosos artesans.

Les Grands Buffets

Ubicat a la ciutat Francesa de Narbona, a només una hora de Catalunya en tren d'Alta Velocitat Renfe-SNCF, està considerat com un dels restaurants bufet més reconeguts del món. 

Les Grands Buffets s'ha convertit com un lloc indispensable, capaç d'atraure els paladars més selectes disposats a degustar les receptes més antigues de la cuina tradicional francesa i gaudir d'una autèntica experiència del somni de Gargantúa on el comensal podrà degustar el buffet de formatges més gran del món, amb més de 110 varietats, gaudir d'un espectacular "Plateau Royal", amb tota classe de marisc, com el llamàntol, assaborir una minuciosa selecció de receptes de la cuina tradicional francesa i endolcir amb més de 100 postres elaborats per un Mestre Pastisser i tot això regat amb més de 70 prestigiosos vins procedents de la regió.


INFUSIONA'T-TURISME DE BENESTAR-COSTA BRAVA PIRINEU



El turisme de benestar i l’alimentació saludable es reivindiquen com a nova alternativa a la Costa Brava i el Pirineu de Girona 

La nutricionista Carla Zaplana i el divulgador de la natura i la nutrició conscient Marc Casabosch actuen d’ambaixadors de la Costa Brava i el Pirineu de Girona a Barcelona, en la presentació de l’oferta turística de salut i benestar de la demarcació de Girona i de les infusions ecològiques de mar i muntanya de Tegust. Hi assisteixen una seixantena de convidats interessats en l’alimentació saludable i el benestar. 

Dimarts, 18 de juny, a l’espai Flowers By Bornay, de Barcelona, es va dur a terme «Infusiona’t», un esdeveniment promocional impulsat pel Patronat de Turisme Costa Brava Girona de la Diputació de Girona centrat a promoure entre el públic català l’oferta específica de productes, activitats i serveis de salut i benestar de la Costa Brava i el Pirineu de Girona. Alhora, es van donar a conèixer les noves infusions ecològiques i del territori Costa Brava Essence i Pyrenees Essence, creades per l’empresa Tegust Nature. 




L’esdeveniment va consistir en una trobada amb tertúlia dirigida per Núria Coll, directora del mitjà Ets el que menges. En la tertúlia van participar la nutricionista Carla Zaplana, el divulgador de la natura i la nutrició conscient Marc Casabosch el director de màrqueting del Patronat de Turisme Costa Brava Girona, Jaume Marín. Amb ells es va introduir un debat sobre territori, benestar i nutrició, en el qual es va parlar de les nombroses experiències vinculades a aquest àmbit i també de les noves infusions de Tegust. 

Sobre el territori, Carla Zaplana va destacar que «és necessari preservar-lo perquè a través d’ell podem extreure moltes coses positives i gaudir del turisme de benestar». La nutricionista amb arrels empordaneses va reconèixer que activitats com practicar ioga a la platja o fer retirs amb banys de bosc a la Costa Brava li proporcionen experiències holístiques. Quant a les infusions, creu que «el fet que hagin estat creades a partir d’ingredients del territori aporta valor afegit a aquestes begudes que serveixen per hidratar-nos d’una manera diferent, molts orientades a cuidar la salut». 

El divulgador Marc Casabosch va ressaltar que «les terrers gironines representen una simbiosi de mar i muntanya, i que a través d’aquest territori podem potenciar el gust i l’olfacte per generar vincles amb el paisatge». En aquesta línia va afegir «en ocasions l’aroma i el gust ens estimulen el suficient com per motivar-nos a viatjar a certes destinacions». 

De la intervenció de Jaume Marín cal destacar com la demarcació de Girona està enfocant la seva oferta turística cap a un turisme de benestar, de qualitat i més sostenible. Marín va comentar que el Club de Salut i Benestar compta amb més de trenta empreses especialitzades i va enumerar diverses experiències amb què s’exemplifica aquesta oferta. 

De les infusions va comentar que es tracta d’un projecte engrescador en què dues empreses s’alineen d’acord amb un objectiu: «afegir valor a les experiències que tenen lloc al territori oferint unes infusions de qualitat i representatives de la demarcació.



A continuació de la tertúlia, l’esdeveniment va seguir amb una degustació d’un aperitiu saludable i de les infusions Costa Brava Essence i Pyrenees Essence en diverses versions —fredes, calentes i en format còctel—, a càrrec de l’empresa gironina Cocktail Time by Gerard Ruiz. 

L’acte «Infusiona’t» va dirigir-se a unes seixanta persones, entre les quals hi havia influencers, professionals del sector i periodistes especialitzats en alimentació saludable i benestar. Tanmateix, varen ser presents representants d’entitats i empreses associades al Club de Màrqueting de Salut i Benestar com ara Mindfulkit i Lloret Turisme. 

Aquest esdeveniment, planificat en el Pla d’Accions 2019 del Club de Màrqueting de Salut i Benestar del Patronat de Turisme Costa Brava Girona, té per objectiu acostar a públics molt segmentats la varietat de productes, serveis i activitats turístiques que s’ofereixen a les comarques gironines. 




Fotografies de Beth Magre

dimarts, 18 de juny del 2019

COOPERATIVES AGRÀRIES DE CATALUNYA-II JORNADA GASTRONÒMICA AMB PRODUCTES DE PROXIMITAT- AULA CAPRABO



Caprabo i la FCAC celebren la II Jornada Gastronòmica amb Productes de Cooperatives Agràries de Catalunya



·La meitat dels productes de proximitat que Caprabo ven als seus supermercats procedeixen ja de cooperatives agràries de Catalunya.

·La iniciativa s’emmarca en el Programa de Proximitat per Comarques de Caprabo.

·La Jornada Gastronòmica ha comptat amb la participació del xef Nacho Arregui, assessor Gastronòmic i xef executiu del grup Bassko.

Caprabo i la Federació de Cooperatives Agràries de Catalunya (FCAC) s’han unit, per segon any consecutiu, per celebrar la II Jornada Gastronòmica de Proximitat amb Productes de Cooperatives Agràries de Catalunya, que s’ha celebrat avui a l’espai Xef Caprabo de l’Illa Diagonal a Barcelona.

L’acte ha comptat amb la participació del xef Nacho Arregui, assessor Gastronòmic i xef executiu de Grupo Bassko, que ha ofert un taller d’alta gastronomia, amb receptes elaborades a partir de productes de cooperatives agràries que es comercialitzen als supermercats Caprabo.

Caprabo és la companyia de supermercats que més aposta per la producció de proximitat. Actualment, la meitat dels productes de proximitat de venda a Caprabo ja provenen de cooperatives agràries de Catalunya.

D’aquesta manera, mitjançant el seu Programa de Proximitat per Comarques, que va néixer el 2013 i que compta amb el suport de la Federació de Cooperatives Agràries de Catalunya (FCAC), la Federació Catalana de DOP-IGP i el Departament d’Agricultura, Ramaderia, Pesca i Alimentació de la Generalitat de Catalunya, Caprabo ha introduït més de 2.600 productes de proximitat de les comarques de Catalunya, procedents d’uns 300 petits productors i cooperatives agrícoles.

Aquesta iniciativa suposa posar en valor l’economia de proximitat a través de l’alta gastronomia. Des de Caprabo i amb la col·laboració de la FCAC es treballa per fomentar el consum i el coneixement dels productes de cooperatives agroalimentàries.

Durant la presentació, el Responsable de Productes de Proximitat de Caprabo, Fernando Tercero, ha destacat que “el Programa de Proximitat per Comarques de Caprabo aconsegueix impulsar les ventes d’aquests productes a Barcelona i la seva àrea metropolitana, on registra un increment del 5%. Per nosaltres és una gran satisfacció perquè suposa un símptoma de què els consumidors valoren aquest tipus de producte”.

Per la seva part, ha destacat que “l’objectiu d’aquesta col·laboració amb Caprabo Ramon Sarroca, President de la FCAC, és que els nostres productes estiguin a l’abast de tots els consumidors, garantint la millor relació qualitat-preu”. I ha afegit: “La principal avantatge dels productes de proximitat de cooperatives és la qualitat”. 

Cuina de proximitat, gran protagonista 

El Xef Nacho Arregui, xef executiu de Grupo Bassko, ha ofert un taller d’alta gastronomia amb receptes elaborades a partir de productes de proximitat de cooperatives agràries que es comercialitzen als supermercats Caprabo. Per això, Arregui ha optat per un menú de 6 plats, 4 principals i 2 postres, entre els quals destaquen alguns com: glopet de pa amb tomàquet i llonganissa, arròs melós de muntanya amb botifarra, bolets i formatge, o una espuma de iogurt grec, mel i menta.




Les cooperatives que participen a la jornada gastronòmica

Conca de la Tordera,  L’Agrària del Vallès, Càmara Arrossera del Montsià, Plana de Vic, Cadí, La Fageda, Apícola del Perelló, DOP Oli de l’Empordà “Oli de Pau” d’Empordàlia, Vinícola de Sarral, DOQ Priorat de Cellers, Unió DO Empordà de Celler Espolla, Colselva.

Caprabo, compromesa amb la producció de proximitat

El compromís de Caprabo amb els productes de proximitat es remunta a més de dues dècades. El 2015, la companyia va firmar un acord amb la Federació Catalana de DOP-IGP per a fomentar el coneixement dels productes amb aquest segell europeu de qualitat i el seu consum, a més a més de posar en valor l’economia local, la qualitat i la varietat de la producció agroalimentària de proximitat.

Seguint en aquesta línia, el setembre de 2013, Caprabo va fer un pas radical en convertir-se en el primer supermercat a incloure el segell oficial “Venda de Proximitat” per a aquells productes de procedència directa del camp. L’objectiu d’aquest segell és identificar davant del consumidor aquells productes agroalimentaris de Catalunya que per la seva proximitat redueixen al mínim el procés d’intermediació, quelcom que repercuteix en el cost i benefici del productor i del consumidor, afavoreix la viabilitat de les explotacions i contribueix a millorar l’economia local. Amb el mateix objectiu, Caprabo també té un acord amb la Federació de Cooperatives Agràries de Catalunya (FCAC)

Caprabo és el primer supermercat que compta amb els 11 productes catalans que tenen el segell oficial europeu de Denominació d’Origen Protegida (DOP). Amb la Federació Catalana DOP-IGP, Caprabo té un acord de col·laboració amb l’objectiu de posar en valor i fomentar el consum dels productes amb segell DOP-IGP (Indicació Geogràfica Protegida).

FCAC 

La Federació de Cooperatives Agràries de Catalunya (FCAC) aglutina 214 cooperatives, que estan formades per 32.625 socis i donen ocupació a 4.438 persones. La seva facturació total és de 1.615 milions d’euros. 

Les cooperatives agràries neixen a finals del segle XIX per a fer front comú a les dificultats, avui el 20% de les cooperatives tenen més de cent anys. Són especialment vitals en sectors com l’oli, l’ametlla, l’avellana, arròs, fuita, cítrics i vi, on aporten entre el 50 i el 85% de la producció catalana, i també tenen una presència important en l’àmbit ramader, en concret a la producció de llet, porcí, boví de carn i mel.

Caprabo 

Caprabo, companyia de supermercats de referència, va néixer a la ciutat de Barcelona l'any 1959. És el supermercat més antic d'Espanya. Té una xarxa de 320 supermercats, ubicats en el teixit urbà de les zones estratègiques de Catalunya. 

Caprabo aposta per la diferenciació a través de la salut, com atribut transversal, els productes de proximitat i els frescos, l’estalvi personalitzat, la varietat i la innovació. 

Cada dia, més de 200.000 persones compren en els supermercats Caprabo. Més d'un milió de clients de Caprabo fan servir la seva targeta client amb regularitat. 

Caprabo és pionera en la venda d'alimentació per Internet a través de Capraboacasa i ha estat la primera empresa de distribució en llençar al mercat una app de compra. 

Des del 2007, Caprabo forma part del Grup Eroski, del que suposa el 20% del negoci. El 2019 Caprabo celebra el seu 60 aniversari com el supermercat més antic d’Espanya. #Caprabo60anys

divendres, 14 de juny del 2019

GIRONA I EL TURISME DE BENESTAR-INFUSIONA'T

La Costa Brava i el Pirineu de Girona aposten pel turisme de benestar i creen una gamma d’infusions ecològiques de mar i muntanya amb Tegust Nature

Una escapada a la Costa Brava i el Pirineu de Girona representa parar per tornar a començar, recuperar l’energia i l’harmonia... però també gaudir d’una estada i unes vacances per passar-ho bé amb propostes vinculades a la natura, la gastronomia i la cultura. 

El ritme diari, cada cop més frenètic i accelerat, ens reclama la necessitat de trobar temps i espai pel descans, la salut i el benestar.

La Costa Brava i el Pirineu de Girona ofereixen una complerta oferta d’activitats per cuidarse i mimar-se aglutinades en el club de màrqueting Salut i Benestar del Patronat de Turisme Costa Brava Girona que actualment aplega una trentena d’empreses (hotels amb balneari, hotels de benestar, espais on retirar-se, empreses d’activitats, gastronomia saludable i agències receptives) que treballen per impulsar el turisme de salut i benestar i aposten per oferir experiències i productes relacionats amb el ioga, la meditació, la nutrició, els banys de bosc, la naturalesa i l’espiritualitat, seguint la tendència de creixement mundial del turisme de benestar amb la finalitat que el client visqui amb més plenitud, restableixi la seva harmonia, relaxi el cos i trobi benestar emocional.

Entre les propostes i experiències que ofereixen les empreses gironines i els seus professionals, hi ha activitats amb funcionalitat terapèutica com els banys de bosc, escapades spa —amb circuits termals, tractaments i massatges—, senderisme terapèutic, classes de ioga i mindfulness, tallers de cuina saludable —amb productes de proximitat i ecològics—, pràctiques de meditació variada i retirs espirituals, entre d’altres.

En l’afany d’afegir valor a aquestes experiències, el Patronat de Turisme Costa Brava Girona, mitjançant el club de màrqueting Salut i Benestar i l’empresa Tegust Nature, han unit esforços per crear dues infusions ecològiques: Costa Brava Essence, inspirada en la vida autèntica de la gent del mar de la costa gironina; i Pyrenees Essence, inspirada en la natura, la frescor i la intensitat del Pirineu de Girona. 

Les noves begudes han estat elaborades amb ingredients de qualitat; una combinació especial de plantes i flors autòctones de la zona amb moltíssima frescor de les terres gironines.

Costa Brava Essence

És una infusió inspirada en el mar, la brisa i el sol d’estiu. Les plantes principals són la marialluïsa, que aporta l’aroma de l’estiu, les algues, que donen el toc marí, i l’anís verd que proporciona aquell gust cítric dels moments màgics viscuts a la Costa Brava. Tot plegat, amb la intenció de recordar les sensacions que tenim quan som a primera línia de mar. 




Pyrenees Essence

La infusió dels Pirineus està inspirada en les rutes peregrines de connexió amb la natura. La menta i l’eucaliptus aporten una gran frescor i sensacions d’aire net, mentre que la farigola blanca i la canyella dona un punt més de calidesa.



Com a resultat d’aquesta col·laboració, els establiments associats al Club de màrqueting de Salut i Benestar i, també, a altres clubs de màrqueting del Patronat, incorporen les infusions a la seva carta de serveis. A més, l’entitat les farà servir en accions promocionals adreçades a professionals i intermediaris i com a element de marxandatge o souvenir. Per la seva part, Tegust les comercialitzarà entre els seus clients. 

Tendències del turisme de benestar 

El turisme de benestar és una modalitat en clar creixement que està contribuint a rejovenir l’oferta turística en destinacions madures, hi afegeix valor i, alhora, possibilita la diferenciació i l’especialització d’empreses i destinacions respecte de la competència. 

Segons un estudi del Global Wellness Institute de l’any 2018, el turisme de benestar ha crescut més d’un 40 % des del 2013 i mou una quantitat aproximada de 639 bilions de dòlars a escala mundial. Es pronostica que fins al 2022 hi haurà un creixement anual del 7,5 %. 

El perfil del turista que busca propostes de benestar a la Costa Brava i al Pirineu de Girona té un poder adquisitiu mitjà-alt i es caracteritza perquè manté un estil de vida saludable; s’interessa per la nutrició, les teràpies funcionals i l’esport, valora la naturalesa i es preocupa per la sostenibilitat i el medi ambient. 

Gran part dels visitants que arriben a la demarcació de Girona provenen del Regne Unit, els països nòrdics, França i diversos punts de l’Estat espanyol.

Al llarg del 2018, les empreses turístiques de la demarcació de Girona van detectar un creixement de la demanda d’activitats i experiències relacionades amb l’oferta turística de benestar quantificat entre un 20% i un 30%.