Xefs, pastissers i sommeliers optaran a premis importants al Fòrum Gastronòmic Barcelona 2019
Quin xef emergent sobresurt per oferir la cuina més sostenible? Quina és la millor recepta asiàtica creada a Espanya? Qui elabora el panettone ideal? Quin és el plat favorit dels catalans? Qui el sommelier més rellevant de Catalunya? Aquestes incògnites es revelaran a Fòrum Gastronòmic Barcelona, que com a esdeveniment de referència del sector acollirà set convocatòries en què brillaran les promeses de futur i les millors creacions gastronòmiques del país.
Enaltir el talent i el treball de cuiners, pastissers, sommeliers, caps de sala i altres professionals del sector de la gastronomia forma part de l'essència de Fòrum Gastronòmic Barcelona, organitzat per Fira de Barcelona a través de la seva societat Alimentaria Exhibitions conjuntament amb Fòrum Gastronòmic. Així, en la seva edició 2019, que tindrà lloc al palau 8 del recinte Montjuïc de Fira de Barcelona del 18 al 20 de novembre, el certamen serà l'escenari de les finals de prestigiosos concursos gastronòmics i enològics, així com del lliurament de premis a les propostes i trajectòries dels professionals de diversos àmbits de la restauració nacional.
Entre les competicions culinàries organitzades pel saló, destaca el Cuiner 2019 Fòrum Gastronòmic Barcelona, que des del 2009 enalteix la tasca de cuiners emergents que ofereixen propostes culinàries de qualitat, utilitzen productes de proximitat, fan una cuina sostenible i difonen aquests valors. Així, el 20 de novembre cinc candidats -preseleccionados per un jurat especial- cuinaran en directe un plat que els identifica i que resumeix la seva cuina.
Els finalistes d'aquesta edició són Zhou Mengxiu (Somiatruites, Igualada), Isaac Monzó (Cal Trumfo, La Torre d'Oristà); Sergi Ortiz (L'Antic Forn, Cervera); David Rustarazo (Nairod, Barcelona) i Pere Venturós (Terra, Berga). El guanyador del concurs es triarà per votació popular online, complementada per un comitè d'experts format per periodistes especialitzats en gastronomia, gastrònoms i professionals del sector.
Concursos d’inspiració multicultural
El grup de restauració asiàtica UDON organitzarà la gran final de la IV edició dels Asian Culinary Awards, que tindrà lloc el 19 de novembre. Dirigit exclusivament a xefs i professionals de la restauració, els participants del concurs estatal de cuina asiàtica s'enfrontaran al repte de crear una proposta original per convertir-se en la 'Millor recepta asiàtica d'Espanya'. El jurat estarà format per reconeguts professionals del sector, com els xefs Albert Raurich (Dos Palillos), Carlos Fernández, de Grup Berasategui i Isma Prados, al costat de la instagramer Marta Sanahuja (Delicious Martha), entre d'altres.
Per la seva banda, el 20 de novembre es desvetllarà el guanyador del concurs Nou plat favorit dels catalans -de la mà de la revista Cuina-, a partir d'una selecció de plats internacionals elaborats per cuiners arribats a Catalunya de tots els racons del planeta. Les dotze especialitats seleccionades per a l'ocasió són sushi (Haha), Pad Thai (Lamun Cuina Thai), samoses (Tandoor), falafel (Karakala), cuscús (El petit Montjuïc), arepas (Anormal), ceviche (Leche de Tigre), tacs (Chiuaua), pizza napolitana (terrassa Ravello), creps (Creperie Bretonne), poke bowl (Hula poke) i dim sum (Memorias de China).
Competicions amb sabor dolç
The BestDessert, que enguany arriba a la seva cinquena edició, s'ha convertit en una cita ineludible per als professionals de la cuina dolça. Organitzat per Espaisucre amb la col·laboració de Sosa Ingredients i Valrhona, aquest esdeveniment té com a objectiu promoure la pastisseria de restaurant. Amb aquesta finalitat, el 19 de novembre tindran lloc el concurs TheBestDessert-Espai Sucre 2019, en què sis aspirants competiran per aconseguir el premi al millor Pastisser / a de Postres de Restaurant, i el premi Valrhona a les millors Postres de Restaurant amb Xocolata.
A més, es retrà homenatge a Albert Adrià amb el premi Pierre Gagnaire en reconeixement a la seva trajectòria. Adrià també formarà part d'un jurat de primer nivell, al costat de Jordi Roca, René Frank, Jordi Cruz, Jordi Butrón i Xano Saguer, al costat de periodistes especialitzats en gastronomia. Al llarg de la jornada es desenvoluparan tres ponències amb pastissers de prestigi per reforçar la visibilitat d'aquesta disciplina de la pastisseria: Xavi Donnay, del restaurant Lasarte (Barcelona); Rafa Delgado, de Cocina Hermanos Torres (Barcelona) i David Gil, de Grup ElBarri (Barcelona).
D'altra banda, el 20 de novembre se celebrarà el IV concurs Millor Panettone Artesà d'Espanya, organitzat per l'Escola de Pastisseria del Gremi de Barcelona. Els participants del certamen se sotmetran al veredicte d'un jurat que valorarà l'aspecte, el tall, l'olor, la textura, el alveolat i el sabor d'aquest dolç milanès típicament nadalenc.
Premis per als experts en vins
L'Associació Catalana de Sommeliers (ACS) organitza el concurs Millor Sommelier de Catalunya, un guardó amb l'objectiu de desenvolupar i promoure el coneixement de la professió de sommelier i el món del vi i la gastronomia, així com reforçar els vincles i col·laboració entre els professionals del sector. Per a això, una dotzena de participants de diferents perfils s'enfrontaran el dilluns 18 de novembre a una sèrie de desafiaments -des tast a cegues a proves escrites- dins del Fòrum Gastronòmic Barcelona.
Un jurat encapçalat per Victòria Ibáñez, presidenta de l'ACS, designarà el vencedor i desvetllarà el seu nom en un sopar que tindrà lloc al restaurant Panot de l'hotel Casa Fuster de Barcelona, on el xef Marc Ribas confeccionarà un menú inspirat en la cuina burgesa tradicional catalana. També es lliuraran altres distincions com a millor comunicador, celler i enòleg.
Reconeixements a la tradició i la innovació
Els Premis Josep Mercader, que reconeixen la trajectòria professional de xefs, enòlegs, responsables de sala, productors i divulgadors de la cultura culinària catalana, es lliuraran el 18 de novembre. En la categoria Cuina han estat escollits Rosita i Nati Camps (Hostal Colomí de Santa Coloma de Queralt, Tarragona), mentre que en la disciplina Sala ha estat designat Manel Tirvió, bàrman de Tirsà Cocktail Bar (L'Hospitalet de Llobregat). L'equip d’elBullifoundation encarregat d'elaborar l'enciclopèdia dels vins ha estat premiat en la categoria Vi, mentre que l'Associació de Dones del Món Rural, Pageses i Ramaderes de Catalunya ha obtingut el guardó en Producte / Territori. En la categoria Difusió / Cultura, el reconeixement ha recaigut en Montse Guillén i Antoni Miralda, i s'ha atorgat un premi extraordinari al Petit Comerç a Joan Múrria (Queviures Múrria, Barcelona).
Finalment, els premis InnoFòrum, que es lliuraran el 18 de novembre, distingiran la innovació en la gastronomia triant el producte més innovador, el packaging més creatiu i el sabor més original.
Vicent Guimerà |