dilluns, 15 de juliol del 2019

TORNA LA REVOLUCIÓ AL MERCAT DE LA PLAÇA DE CUBA



La xef Carme Ruscalleda serà l'encarregada d'inaugurar la programació de tardor del cicle gastronòmic (R)EVOLUCIÓ A LA CUINA que organitza el Mercat de la Plaça de Cuba de Mataró amb l'empresa Inspira Gastronomia.

Amb la ponència, "Posem la cuina i la gastronomia en la llista de les coses interessants de la vida" na Carme, dóna el tret de sortida a la temporada de tardor del cicle gastronòmic i reitera el seu compromís amb els mercats municipals.

Aquesta tardor al Mercat de la Plaça de Cuba us convida a seguir fent la (R)evolució. Seguirem fent-la des de la cuina. Serà una revolució transversal, la farem en femení. Les nostres protagonistes aquesta tardor seran dones sàvies, cadascuna en el seu àmbit: la xef multiestrellada Carme Ruscalleda, la maresmenca, experta en Feng Shui, Astrid Izquierdo, la pastissera Viena Campos i la cuinera i fotògrafa Ana Casanova.

Perquè cuinar és un acte revolucionari! Ho diuen els experts. L'elecció del producte, la compra responsable i conscient, la cura per la sostenibilitat, fins i tot l'elecció de la recepta, són veritablement actes revolucionaris.

Us convidem a compartir valors com la sostenibilitat, la proximitat, el producte de temporada, el menjar real (real food), la salut, l'equilibri, l'harmonia, el respecte, el plaer i l'amor.

Vine a fer la revolució amb nosaltres!

La (R)evolució Històrica 
  • Divendres 27 de setembre de 17.30 a 19.30
  • Ponent: Carme Ruscalleda (Sant Pol de Mar, 1952)
  • Ponència: "Posem la cuina i la gastronomia a la llista de les coses interessants de la vida"
  • Tast de productes frescos del mercat amb vins del celler de Quim Batlle de Tiana



La (R)evolució dels Espais (Harmonia a la Cuina)
  • Divendres 25 d'octubre de 17.30 a 19.30
  • Ponent: Astrid Esquerre de Sincronia Integral
  • Ponència: "El Feng Shui a la Cuina"
  • Tast de productes de temporada



La (R)evolució Dolça
  • Divendres 22 de novembre de 17.30 a 19.30
  • Ponent: Viena Campos de la pastisseria de Takashi Ochiai, guanyadors amb Jordi Morelló, del Millor Panettone Artesà de la Península 2018
  • Taller de postres de Nadal fets amb producte de temporada
  • Tast maridats amb caves Titiana



La (R)evolució Humanista
  • Divendres 20 de desembre de 17.30 a 19.30
  • Ponent: Ana Casanova de Love Food
  • Taller d'aperitius vegetarians per Nadal
  • Tast de productes maridat amb te Kombucha



INFORMACIÓ I RESERVA DE PLACES:
  • Al mercat: Xarcuteria la Blanca i Bacallaneria Ca la Teresa.
  • Per correu: cuinamercatcuba@gmail.com
  • Per telèfon 699518310

MERCAT DE LA PLAÇA DE CUBA
  • PL. de Cuba, 47 (08302 Mataró)
HORARIS:
  • Dimarts, dimecres i dijous, de 7.00 a 14.00 i de 17.00 a 20.30h
  • Divendres, de 6.00 a 20.30h
  • Dissabtes, de 6.00 a 14.30h

dilluns, 1 de juliol del 2019

ELS BENEFICIS DEL CACAU NATURAL




Segons el Dr. Ramon Estruch, del Comitè Científic de l'Observatori del Cacau, amb motiu de la XXVIII Reunió de la Societat Espanyola de Nutrició, que se celebrarà a Sòria, Afegir cacau natural a l'alimentació diària pot ajudar a reduir la incidència de malalties cròniques

• Diversos estudis epidemiològics han observat que consumir aquest aliment s'associa a una reducció de les malalties cardiovasculars i neurodegeneratives.

• El responsable d'aquests efectes saludables és l'alt contingut de polifenols en el cacau natural, amb potents efectes antioxidants i antiinflamatoris.

• Només el cacau natural manté el 100% de les propietats antioxidants que exerceixen beneficis sobre la salut.

Afegir cacau natural de manera regular a una alimentació com la mediterrània, és una opció agradable i al mateix temps saludable que pot ajudar a reduir la incidència de nombroses malalties cròniques, com les cardiovasculars i les neurodegeneratives, principalment gràcies a l'elevat contingut de polifenols del cacau natural, que exerceixen importants efectes antioxidants i antiinflamatoris a l'organisme.

Augmenten les evidències científiques sobre els beneficis del cacau natural

Nombrosos assaigs clínics han observat que els components del cacau natural produeixen un efecte vasodilatador que afavoreix el control de la tensió arterial, augmenten la sensibilitat a la insulina millorant el metabolisme de la glucosa, milloren el perfil lipídic i inhibeixen l'activació i l'adhesió de les plaquetes, a més de tenir un potent efecte antioxidant i antiinflamatori.

"Aquest últim és un efecte molt interessant, perquè la inflamació és la base de moltes malalties cròniques, com les cardiovasculars, el càncer, el deteriorament cognitiu ...", explica el Dr. Ramon Estruch, consultor sènior en Medicina Interna de l'Hospital Clínic, Professor de la Facultat de Medicina de la Universitat de Barcelona i president del Comitè Científic de l'Observatori del Cacau.

Gran part d'aquests efectes es deuen al alt contingut en polifenols del cacau natural (entre 10 mg i 50 mg per gram), concretament en flavonoides del tipus flavanols (epicatequina, catequina i procianidines). De fet, el cacau natural és una de les fonts més riques en flavanols de la natura. "I aquests components són els encarregats d'estimular la producció de l'òxid nítric en les artèries, que dilata els vasos sanguinis, millorant la circulació i reduint la pressió arterial" explica el Dr. Estruch.

El Dr. Ramon Estruch també assenyala que els estudis sobre els efectes protectors del cacau natural sobre la salut han augmentat en els últims anys. En aquest sentit, destaca que "a més d'un efecte ansiolític o relaxant, augmentant la síntesi de serotonina, té un efecte anti-obesitat, reduint el pes corporal i el greix visceral. 

Així mateix, el cacau natural també actua sobre les funcions cerebrals, augmentant el flux sanguini al cervell i el rendiment cognitiu i reduint la incidència de deteriorament cognitiu i la seva progressió a la demència. I també té un efecte protector de la salut òssia, reduint el risc de fractures per osteoporosi, i un efecte antitumoral disminuint la incidència d'alguns càncers, com el colorectal ". 

"L'efecte beneficiós es deriva del seu consum de manera regular en el marc d'un alimentació variada, el cacau natural el podem introduir en un iogurt natural, amb fruites, o en el cas dels nens, es pot afegir a la llet, la qual que contribueix a mantenir un adequat consum de lactis que són importants per al seu desenvolupament cognitiu i l'obtenció de la vitamina D ", comenta el Dr. Estruch.

És important que el cacau sigui el més natural possible

Cal tenir en compte que només el cacau natural manté al 100% les propietats antioxidants i antiinflamatòries (els flavanols), així com el seu típic color marró i el seu sabor amarg en no haver passat per cap procés químic d'alcalinització.

L'alcalinització s'utilitza per reduir el sabor amarg propi del cacau natural i per facilitar la seva dissolució en un líquid, com ara la llet. Però segons una recent revisió científica duta a terme per l'Institut de Ciència i Tecnologia d'Aliments i Nutrició del CSIC (ICATN-CSIC), durant aquest procés es redueixen dràsticament els antioxidants, "entre un 60% o un 78% en funció de la intensitat d'aquest procés ".

L'Observatori del Cacau

L'Observatori del Cacau és una entitat de caràcter científic-divulgatiu impulsada per un grup d'experts en investigació, medicina i nutrició i empreses del sector amb l'objectiu de transmetre a la societat els resultats de les investigacions realitzades aquests darrers anys sobre les propietats del cacau sobre la salut. 

El seu objectiu és ser un referent rigorós en l'estudi i la divulgació de les propietats d'aquest aliment, facilitant una informació rellevant, seriosa, contrastada, independent i actualitzada sobre la base dels estudis científics disponibles fins a la data. Per a això, l'Observatori del Cacau compta amb un comitè científic, la missió és validar i desenvolupar tots els continguts i les accions que es duguin a terme en el marc d'aquesta iniciativa.