dijous, 20 de juny del 2019

LES GRANDS BUFFETS-LA TENTE D'APARAT



El restaurant Les Grands Buffets presenta el seu nou saló la Tente d'Aparat


Les Grands Buffets, el primer restaurant de França a nivell de facturació i que ofereix tot el repertori de la gastronomia francesa a voluntat, ha invertit 2,5 M € en la creació del seu nou saló: la Tente d'Aparat.

El desig de Louis Privat, fundador de Les Grands Buffets, era oferir als seus clients una terrassa protegida dels primers raigs de sol en un espai altament decorat, mantenint present el menjar com a festa. 

Després d'haver descartat les tradicionals pèrgoles i galeries envidrades ... li va venir a la memòria el gran sopar que va oferir un dirigent iranià el 1971 sota unes luxoses tendes, en ocasió del 2500 aniversari de la fundació de l'Imperi Persa. Així va tenir la idea de crear una tenda magníficament decorada a la terrassa del restaurant.

Es tracta d'una autèntica proesa tècnica, aquest espai, que sembla que sura en el temps, està concebut com el testimoni d'una tenda aixecada per Lluís XIV en els seus jardins, per convidar a la cort a un gran sopar amb una decoració barroca estil segle XVII.

En el lloc es poden apreciar fabuloses llums d'aranya amb llàgrimes de vidre (fabricades pel mateix artesà que subministra el castell de Chambord), grans miralls daurats, baguls de marqueteria, consoles de fusta, canelobres de plata que amenitzen la vetllada amb un ambient vellutat a lo «Barry Lindón» i rodejat de llimoners.

Louis Privat també ha trobat un tresor que aviat s'incorporarà a aquest marc sorprenent i luxós: un mapa original del traçat del Canal du Midi, de Jean-Baptiste Nolin.

Finalment, i per capbussar-se en l'atmosfera d'un sotabosc, Amaury Gallon, dissenyador vegetal del museu del Quai Branly, entre altres treballs, ha realitzat una paret rocosa de 20 m de llarg amb molsa natural, sobre la qual llisquen lleugers fils de aigua.

Per realitzar aquest conjunt, Louis Privat ha recorregut a l'arquitecte Eric Martin, al decorador Michel Cales, a Jean-Noël Cordonnier per signar l'ambient lumínic i nombrosos artesans.

Les Grands Buffets

Ubicat a la ciutat Francesa de Narbona, a només una hora de Catalunya en tren d'Alta Velocitat Renfe-SNCF, està considerat com un dels restaurants bufet més reconeguts del món. 

Les Grands Buffets s'ha convertit com un lloc indispensable, capaç d'atraure els paladars més selectes disposats a degustar les receptes més antigues de la cuina tradicional francesa i gaudir d'una autèntica experiència del somni de Gargantúa on el comensal podrà degustar el buffet de formatges més gran del món, amb més de 110 varietats, gaudir d'un espectacular "Plateau Royal", amb tota classe de marisc, com el llamàntol, assaborir una minuciosa selecció de receptes de la cuina tradicional francesa i endolcir amb més de 100 postres elaborats per un Mestre Pastisser i tot això regat amb més de 70 prestigiosos vins procedents de la regió.


INFUSIONA'T-TURISME DE BENESTAR-COSTA BRAVA PIRINEU



El turisme de benestar i l’alimentació saludable es reivindiquen com a nova alternativa a la Costa Brava i el Pirineu de Girona 

La nutricionista Carla Zaplana i el divulgador de la natura i la nutrició conscient Marc Casabosch actuen d’ambaixadors de la Costa Brava i el Pirineu de Girona a Barcelona, en la presentació de l’oferta turística de salut i benestar de la demarcació de Girona i de les infusions ecològiques de mar i muntanya de Tegust. Hi assisteixen una seixantena de convidats interessats en l’alimentació saludable i el benestar. 

Dimarts, 18 de juny, a l’espai Flowers By Bornay, de Barcelona, es va dur a terme «Infusiona’t», un esdeveniment promocional impulsat pel Patronat de Turisme Costa Brava Girona de la Diputació de Girona centrat a promoure entre el públic català l’oferta específica de productes, activitats i serveis de salut i benestar de la Costa Brava i el Pirineu de Girona. Alhora, es van donar a conèixer les noves infusions ecològiques i del territori Costa Brava Essence i Pyrenees Essence, creades per l’empresa Tegust Nature. 




L’esdeveniment va consistir en una trobada amb tertúlia dirigida per Núria Coll, directora del mitjà Ets el que menges. En la tertúlia van participar la nutricionista Carla Zaplana, el divulgador de la natura i la nutrició conscient Marc Casabosch el director de màrqueting del Patronat de Turisme Costa Brava Girona, Jaume Marín. Amb ells es va introduir un debat sobre territori, benestar i nutrició, en el qual es va parlar de les nombroses experiències vinculades a aquest àmbit i també de les noves infusions de Tegust. 

Sobre el territori, Carla Zaplana va destacar que «és necessari preservar-lo perquè a través d’ell podem extreure moltes coses positives i gaudir del turisme de benestar». La nutricionista amb arrels empordaneses va reconèixer que activitats com practicar ioga a la platja o fer retirs amb banys de bosc a la Costa Brava li proporcionen experiències holístiques. Quant a les infusions, creu que «el fet que hagin estat creades a partir d’ingredients del territori aporta valor afegit a aquestes begudes que serveixen per hidratar-nos d’una manera diferent, molts orientades a cuidar la salut». 

El divulgador Marc Casabosch va ressaltar que «les terrers gironines representen una simbiosi de mar i muntanya, i que a través d’aquest territori podem potenciar el gust i l’olfacte per generar vincles amb el paisatge». En aquesta línia va afegir «en ocasions l’aroma i el gust ens estimulen el suficient com per motivar-nos a viatjar a certes destinacions». 

De la intervenció de Jaume Marín cal destacar com la demarcació de Girona està enfocant la seva oferta turística cap a un turisme de benestar, de qualitat i més sostenible. Marín va comentar que el Club de Salut i Benestar compta amb més de trenta empreses especialitzades i va enumerar diverses experiències amb què s’exemplifica aquesta oferta. 

De les infusions va comentar que es tracta d’un projecte engrescador en què dues empreses s’alineen d’acord amb un objectiu: «afegir valor a les experiències que tenen lloc al territori oferint unes infusions de qualitat i representatives de la demarcació.



A continuació de la tertúlia, l’esdeveniment va seguir amb una degustació d’un aperitiu saludable i de les infusions Costa Brava Essence i Pyrenees Essence en diverses versions —fredes, calentes i en format còctel—, a càrrec de l’empresa gironina Cocktail Time by Gerard Ruiz. 

L’acte «Infusiona’t» va dirigir-se a unes seixanta persones, entre les quals hi havia influencers, professionals del sector i periodistes especialitzats en alimentació saludable i benestar. Tanmateix, varen ser presents representants d’entitats i empreses associades al Club de Màrqueting de Salut i Benestar com ara Mindfulkit i Lloret Turisme. 

Aquest esdeveniment, planificat en el Pla d’Accions 2019 del Club de Màrqueting de Salut i Benestar del Patronat de Turisme Costa Brava Girona, té per objectiu acostar a públics molt segmentats la varietat de productes, serveis i activitats turístiques que s’ofereixen a les comarques gironines. 




Fotografies de Beth Magre

dimarts, 18 de juny del 2019

COOPERATIVES AGRÀRIES DE CATALUNYA-II JORNADA GASTRONÒMICA AMB PRODUCTES DE PROXIMITAT- AULA CAPRABO



Caprabo i la FCAC celebren la II Jornada Gastronòmica amb Productes de Cooperatives Agràries de Catalunya



·La meitat dels productes de proximitat que Caprabo ven als seus supermercats procedeixen ja de cooperatives agràries de Catalunya.

·La iniciativa s’emmarca en el Programa de Proximitat per Comarques de Caprabo.

·La Jornada Gastronòmica ha comptat amb la participació del xef Nacho Arregui, assessor Gastronòmic i xef executiu del grup Bassko.

Caprabo i la Federació de Cooperatives Agràries de Catalunya (FCAC) s’han unit, per segon any consecutiu, per celebrar la II Jornada Gastronòmica de Proximitat amb Productes de Cooperatives Agràries de Catalunya, que s’ha celebrat avui a l’espai Xef Caprabo de l’Illa Diagonal a Barcelona.

L’acte ha comptat amb la participació del xef Nacho Arregui, assessor Gastronòmic i xef executiu de Grupo Bassko, que ha ofert un taller d’alta gastronomia, amb receptes elaborades a partir de productes de cooperatives agràries que es comercialitzen als supermercats Caprabo.

Caprabo és la companyia de supermercats que més aposta per la producció de proximitat. Actualment, la meitat dels productes de proximitat de venda a Caprabo ja provenen de cooperatives agràries de Catalunya.

D’aquesta manera, mitjançant el seu Programa de Proximitat per Comarques, que va néixer el 2013 i que compta amb el suport de la Federació de Cooperatives Agràries de Catalunya (FCAC), la Federació Catalana de DOP-IGP i el Departament d’Agricultura, Ramaderia, Pesca i Alimentació de la Generalitat de Catalunya, Caprabo ha introduït més de 2.600 productes de proximitat de les comarques de Catalunya, procedents d’uns 300 petits productors i cooperatives agrícoles.

Aquesta iniciativa suposa posar en valor l’economia de proximitat a través de l’alta gastronomia. Des de Caprabo i amb la col·laboració de la FCAC es treballa per fomentar el consum i el coneixement dels productes de cooperatives agroalimentàries.

Durant la presentació, el Responsable de Productes de Proximitat de Caprabo, Fernando Tercero, ha destacat que “el Programa de Proximitat per Comarques de Caprabo aconsegueix impulsar les ventes d’aquests productes a Barcelona i la seva àrea metropolitana, on registra un increment del 5%. Per nosaltres és una gran satisfacció perquè suposa un símptoma de què els consumidors valoren aquest tipus de producte”.

Per la seva part, ha destacat que “l’objectiu d’aquesta col·laboració amb Caprabo Ramon Sarroca, President de la FCAC, és que els nostres productes estiguin a l’abast de tots els consumidors, garantint la millor relació qualitat-preu”. I ha afegit: “La principal avantatge dels productes de proximitat de cooperatives és la qualitat”. 

Cuina de proximitat, gran protagonista 

El Xef Nacho Arregui, xef executiu de Grupo Bassko, ha ofert un taller d’alta gastronomia amb receptes elaborades a partir de productes de proximitat de cooperatives agràries que es comercialitzen als supermercats Caprabo. Per això, Arregui ha optat per un menú de 6 plats, 4 principals i 2 postres, entre els quals destaquen alguns com: glopet de pa amb tomàquet i llonganissa, arròs melós de muntanya amb botifarra, bolets i formatge, o una espuma de iogurt grec, mel i menta.




Les cooperatives que participen a la jornada gastronòmica

Conca de la Tordera,  L’Agrària del Vallès, Càmara Arrossera del Montsià, Plana de Vic, Cadí, La Fageda, Apícola del Perelló, DOP Oli de l’Empordà “Oli de Pau” d’Empordàlia, Vinícola de Sarral, DOQ Priorat de Cellers, Unió DO Empordà de Celler Espolla, Colselva.

Caprabo, compromesa amb la producció de proximitat

El compromís de Caprabo amb els productes de proximitat es remunta a més de dues dècades. El 2015, la companyia va firmar un acord amb la Federació Catalana de DOP-IGP per a fomentar el coneixement dels productes amb aquest segell europeu de qualitat i el seu consum, a més a més de posar en valor l’economia local, la qualitat i la varietat de la producció agroalimentària de proximitat.

Seguint en aquesta línia, el setembre de 2013, Caprabo va fer un pas radical en convertir-se en el primer supermercat a incloure el segell oficial “Venda de Proximitat” per a aquells productes de procedència directa del camp. L’objectiu d’aquest segell és identificar davant del consumidor aquells productes agroalimentaris de Catalunya que per la seva proximitat redueixen al mínim el procés d’intermediació, quelcom que repercuteix en el cost i benefici del productor i del consumidor, afavoreix la viabilitat de les explotacions i contribueix a millorar l’economia local. Amb el mateix objectiu, Caprabo també té un acord amb la Federació de Cooperatives Agràries de Catalunya (FCAC)

Caprabo és el primer supermercat que compta amb els 11 productes catalans que tenen el segell oficial europeu de Denominació d’Origen Protegida (DOP). Amb la Federació Catalana DOP-IGP, Caprabo té un acord de col·laboració amb l’objectiu de posar en valor i fomentar el consum dels productes amb segell DOP-IGP (Indicació Geogràfica Protegida).

FCAC 

La Federació de Cooperatives Agràries de Catalunya (FCAC) aglutina 214 cooperatives, que estan formades per 32.625 socis i donen ocupació a 4.438 persones. La seva facturació total és de 1.615 milions d’euros. 

Les cooperatives agràries neixen a finals del segle XIX per a fer front comú a les dificultats, avui el 20% de les cooperatives tenen més de cent anys. Són especialment vitals en sectors com l’oli, l’ametlla, l’avellana, arròs, fuita, cítrics i vi, on aporten entre el 50 i el 85% de la producció catalana, i també tenen una presència important en l’àmbit ramader, en concret a la producció de llet, porcí, boví de carn i mel.

Caprabo 

Caprabo, companyia de supermercats de referència, va néixer a la ciutat de Barcelona l'any 1959. És el supermercat més antic d'Espanya. Té una xarxa de 320 supermercats, ubicats en el teixit urbà de les zones estratègiques de Catalunya. 

Caprabo aposta per la diferenciació a través de la salut, com atribut transversal, els productes de proximitat i els frescos, l’estalvi personalitzat, la varietat i la innovació. 

Cada dia, més de 200.000 persones compren en els supermercats Caprabo. Més d'un milió de clients de Caprabo fan servir la seva targeta client amb regularitat. 

Caprabo és pionera en la venda d'alimentació per Internet a través de Capraboacasa i ha estat la primera empresa de distribució en llençar al mercat una app de compra. 

Des del 2007, Caprabo forma part del Grup Eroski, del que suposa el 20% del negoci. El 2019 Caprabo celebra el seu 60 aniversari com el supermercat més antic d’Espanya. #Caprabo60anys

divendres, 14 de juny del 2019

GIRONA I EL TURISME DE BENESTAR-INFUSIONA'T

La Costa Brava i el Pirineu de Girona aposten pel turisme de benestar i creen una gamma d’infusions ecològiques de mar i muntanya amb Tegust Nature

Una escapada a la Costa Brava i el Pirineu de Girona representa parar per tornar a començar, recuperar l’energia i l’harmonia... però també gaudir d’una estada i unes vacances per passar-ho bé amb propostes vinculades a la natura, la gastronomia i la cultura. 

El ritme diari, cada cop més frenètic i accelerat, ens reclama la necessitat de trobar temps i espai pel descans, la salut i el benestar.

La Costa Brava i el Pirineu de Girona ofereixen una complerta oferta d’activitats per cuidarse i mimar-se aglutinades en el club de màrqueting Salut i Benestar del Patronat de Turisme Costa Brava Girona que actualment aplega una trentena d’empreses (hotels amb balneari, hotels de benestar, espais on retirar-se, empreses d’activitats, gastronomia saludable i agències receptives) que treballen per impulsar el turisme de salut i benestar i aposten per oferir experiències i productes relacionats amb el ioga, la meditació, la nutrició, els banys de bosc, la naturalesa i l’espiritualitat, seguint la tendència de creixement mundial del turisme de benestar amb la finalitat que el client visqui amb més plenitud, restableixi la seva harmonia, relaxi el cos i trobi benestar emocional.

Entre les propostes i experiències que ofereixen les empreses gironines i els seus professionals, hi ha activitats amb funcionalitat terapèutica com els banys de bosc, escapades spa —amb circuits termals, tractaments i massatges—, senderisme terapèutic, classes de ioga i mindfulness, tallers de cuina saludable —amb productes de proximitat i ecològics—, pràctiques de meditació variada i retirs espirituals, entre d’altres.

En l’afany d’afegir valor a aquestes experiències, el Patronat de Turisme Costa Brava Girona, mitjançant el club de màrqueting Salut i Benestar i l’empresa Tegust Nature, han unit esforços per crear dues infusions ecològiques: Costa Brava Essence, inspirada en la vida autèntica de la gent del mar de la costa gironina; i Pyrenees Essence, inspirada en la natura, la frescor i la intensitat del Pirineu de Girona. 

Les noves begudes han estat elaborades amb ingredients de qualitat; una combinació especial de plantes i flors autòctones de la zona amb moltíssima frescor de les terres gironines.

Costa Brava Essence

És una infusió inspirada en el mar, la brisa i el sol d’estiu. Les plantes principals són la marialluïsa, que aporta l’aroma de l’estiu, les algues, que donen el toc marí, i l’anís verd que proporciona aquell gust cítric dels moments màgics viscuts a la Costa Brava. Tot plegat, amb la intenció de recordar les sensacions que tenim quan som a primera línia de mar. 




Pyrenees Essence

La infusió dels Pirineus està inspirada en les rutes peregrines de connexió amb la natura. La menta i l’eucaliptus aporten una gran frescor i sensacions d’aire net, mentre que la farigola blanca i la canyella dona un punt més de calidesa.



Com a resultat d’aquesta col·laboració, els establiments associats al Club de màrqueting de Salut i Benestar i, també, a altres clubs de màrqueting del Patronat, incorporen les infusions a la seva carta de serveis. A més, l’entitat les farà servir en accions promocionals adreçades a professionals i intermediaris i com a element de marxandatge o souvenir. Per la seva part, Tegust les comercialitzarà entre els seus clients. 

Tendències del turisme de benestar 

El turisme de benestar és una modalitat en clar creixement que està contribuint a rejovenir l’oferta turística en destinacions madures, hi afegeix valor i, alhora, possibilita la diferenciació i l’especialització d’empreses i destinacions respecte de la competència. 

Segons un estudi del Global Wellness Institute de l’any 2018, el turisme de benestar ha crescut més d’un 40 % des del 2013 i mou una quantitat aproximada de 639 bilions de dòlars a escala mundial. Es pronostica que fins al 2022 hi haurà un creixement anual del 7,5 %. 

El perfil del turista que busca propostes de benestar a la Costa Brava i al Pirineu de Girona té un poder adquisitiu mitjà-alt i es caracteritza perquè manté un estil de vida saludable; s’interessa per la nutrició, les teràpies funcionals i l’esport, valora la naturalesa i es preocupa per la sostenibilitat i el medi ambient. 

Gran part dels visitants que arriben a la demarcació de Girona provenen del Regne Unit, els països nòrdics, França i diversos punts de l’Estat espanyol.

Al llarg del 2018, les empreses turístiques de la demarcació de Girona van detectar un creixement de la demanda d’activitats i experiències relacionades amb l’oferta turística de benestar quantificat entre un 20% i un 30%.

ALTA CUINA EUROPEA AL FÒRUM GASTRONÒMIC

El saló oferirà espais per analitzar la restauració del present i del futur 
Fòrum Gastronòmic Barcelona 2019 donarà visibilitat a la nova alta cuina europea 
  • Triperia, restaurants amb horta, peixos i sostenibilitat protagonitzaran els tallers temàtics
  • El Fòrum Gastronòmic Barcelona comptarà amb espais específics dedicats al vi i a l'alimentació Halal   
  • El saló preveu reunir més de 200 empreses en 6.000 m2 de superfície expositiva neta 

Des dels triestrellats Niko Romito i Jordi Cruz fins a les joves promeses d’Itàlia, França o Dinamarca, prop de 30 grans xefs de tota Europa descobriran les noves tendències d’alta gastronomia, posaran en valor el paper de la dona al capdavant dels restaurants de prestigi i reivindicaran la sostenibilitat en un certamen que donarà també especial protagonisme al vi i proposarà repensar el moment gastronòmic actual. 

Fòrum Gastronòmic Barcelona, organitzat per Fira de Barcelona a través de la seva societat Alimentaria Exhibitions conjuntament amb Fòrum Gastronòmic, se celebrarà del 18 al 20 de novembre de 2019 al recinte Montjuïc de Fira de Barcelona sota el lema '(Re)pensar la gastronomia', amb el que el saló convidarà a la introspecció sobre el moment culinari actual. Per a això, comptarà amb la participació dels protagonistes de les propostes culinàries d'alguns dels restaurants amb més personalitat, en el moment actual, a Espanya, Itàlia, França, Dinamarca i Canadà. 

Així, Jordi Cruz (Àbac ***), Niko Romito (Reale-Cassadona ***, d'Itàlia), Carme Ruscalleda, Oriol Castro, Eduard Xatruch i Mateu Casañas (Disfrutar **), Paco Pérez (Miramar **), Oliver Penya (Enigma *), Jordi Butron i Xano Saguer (Essence by Espai Sucre), Enrique Valentí (Marea Alta, de Barcelona) i Rasmus Munk (The Alchemist, de Dinamarca) impartiran ponències en les que aportaran la seva visió sobre la gastronomia actual. Per la seva banda, les canadenques Dominique Dutour (Gray Jay, Otawa) i Stépahanie Audet (LOV, Montréal), en representació de l'associació Femmes Chefs de Montréal, compartiran la seva experiencia com a impulsores d’una major visibilitat i apoderament de les dones a l’alta cuina. 

En una altra sessió, cinc cuineres i cuiners posaran de manifest l'efervescència de la gastronomia a Europa amb quatre projectes liderats per talents de menys de 35 anys: David Andrés, del restaurant Via Veneto * de Barcelona i Somiatruites d´Igualada, Nadia Sammut (Auberge La Fenière *, d'Aix en Provence, França), William Jorgensen (Gastronome *, d'Aarhus, Dinamarca) i Francesca Barreca i Marc Boccarelli, (Mazzo, de Roma, Itàlia). 

L’esdeveniment també mostrarà les tendències i propostes més noves en el panorama gastronòmic de la ciutat de Barcelona de la mà d’Artur Martínez (Aürt), Jon Giraldo i Jaime Lieberman (Ovnew), Eugeni de Diego (A Pluma) i Sergi Palacín i Ignacio Ussía (The Alchemix). 

D'altra banda, se celebraran tallers temàtics al voltant de diversos temes com la triperia conduïts per Javier Estévez (La Tasquería *, de Madrid) i Diego Rossi (Trippa, de Milà, Itàlia); els restaurants amb hort amb Oriol Rovira (Els Casals *, de Sagàs, Barcelona); els peixos i la sostenibilitat amb Diego Gallegos (Sollo, de Fuengirola, Màlaga) i Chistopher Coutanceau (Christopher Coutanceau **, de La Rochelle, França; o el vi amb Carles Tejedor i François Chartier (Be So, de Barcelona), entre molts d’altres. 

El Fòrum Gastronòmic

Un certamen en expansió El saló ocuparà per complet el pavelló 8 del recinte Montjuïc de Fira de Barcelona, amb un total de 6.000 m2 de superfície expositiva neta i 4.000 m2 d'espai dedicat a activitats. 

A cinc mesos de la seva celebració, Fòrum Gastronòmic Barcelona ja ha comercialitzat prop d'un 80% de l'espai expositiu previst. En total, s'espera la participació de més de 200 empreses expositores, entre les quals figuren Estrella Damm, Tupinamba, Sosa, Balfegó, Guzmán, Disteco, Friolisa, Barry Callebaut, Complet Hotel, Girbau, Vilajuïga, Cuinats Jodri, Pordamsa, Assolim, Fructusweb i Soublin, entre d'altres. 

El saló també comptarà amb la presència de petits productors, i en aquest sentit cal destacar l'Espai Catalunya, que reunirà més de 70 empreses artesanes que ofereixen producte de proximitat, gràcies a la col·laboració de Prodeca, Diputació de Barcelona i Diputació de Girona. 

Així mateix, Fòrum Gastronòmic Barcelona disposarà d'una Àrea Halal, dedicada a empreses que presenten aliments i begudes permesos per la llei islàmica, destinat a un creixent segment de consumidors. 

Segons J.Antoni Valls, director general d’Alimentaria Exhibitions "Fòrum Gastronòmic Barcelona es presenta com a un punt de trobada imprescindible per als professionals de la gastronomia. El ritme de contractació està sent realment satisfactori, amb una resposta molt positiva tant per part d'expositors tradicionals del Fòrum (un 47% d'empreses hi havien participat anteriorment) com de companyies que no havien estat presents en les edicions precedents (i que suposen un 53%) " . 

Innovació, sostenibilitat i premis Una de les principals àrees d'interès per als visitants de Fòrum Gastronòmic Barcelona serà FòrumLab, que acollirà presentacions i taules rodones amb reconeguts especialistes al voltant de tres eixos clau en la restauració del present i del futur: la gestió del restaurant, la digitalització i les noves eines de màrqueting, i la sostenibilitat i la consciència social. 

A més, el saló incidirà en el creixent protagonisme del sommelier al restaurant, de manera que inclourà la proposta especialitzada Fòrum Vi, on es desenvoluparan les ponències dels millors enòlegs, viticultors, sommeliers i prescriptors. En aquest marc tindrà lloc el Concurs Millor Sommelier de Catalunya 2019, organitzat per l'Associació Catalana de Sommeliers, en què 20 candidats competiran per alçar-se amb aquest reconeixement. 

Altres guardons importants que s'atorgaran en el certamen seran els Premis Josep Mercader, que reconeixeran la trajectòria professional de cuiners, enòlegs, responsables de sala, productors i divulgadors de la cultura culinària catalana i els InnoFòrum, que premiaran la innovació en gastronomia en diferents categories: el packaging més creatiu, el producte més innovador i el sabor més original. 

L'oferta de concursos en directe es completarà amb els Asian Culinary Awards Udon -en el qual es premiarà la millor elaboració d'una recepta de cuina asiàtica- el IV Campionat d'Espanya de Panettone de la mà del Gremi de Pastisseria de Barcelona-, la final de The Best Dessert -organitzat per Espai Sucre amb la col·laboració de Valrhona i Sosa Ingredients - per promoure la rebosteria del restaurant- i la gran final del Plat Favorit dels Catalans-organitzat per la revista Cuina i Grup Sapiens-. 


dijous, 13 de juny del 2019

CUINA CATALANA ALS MENJADORS ESCOLARS

L'empresa de restauració col·lectiva F. Roca s'adhereix al segell de garantia Marca Cuina Catalana


La Fundació Institut Català de la Cuina i de la Cultura Gastronòmica (FICCG) i l'empresa de restauració col·lectiva per a menjadors escolars F. Roca han signat un conveni de col·laboració mitjançant el qual l'empresa s'adhereix al distintiu Marca Cuina Catalana, l'únic segell de garantia que identifica els establiments i empreses vinculades a l'alimentació que elaboren cuina tradicional catalana arreu del país. El conveni de col·laboració l'han signat Maria Àngels Roca, consellera delegada de F. Roca, i la directora general de la FICCG, Pepa Aymamí. 

F. Roca ha obtingut el segell de qualitat i garantia Marca Cuina Catalana perquè els seus menús contenen una gran varietat de plats seguint les receptes tradicionals recopilades en el Corpus del Patrimoni Culinari Català i per l’ús de productes de proximitat i de temporada. També té en compte a les persones amb necessitats alimentaries especials com al·lèrgies, intoleràncies o prescripcions mèdiques específiques. A partir de la signatura d'aquest conveni, tots els menús que elabori F. Roca tindran el segell Marca Cuina Catalana que identifica els establiments (restaurants, pastisseries, cases de pagès i altres empreses de restauració col·lectiva) que elaboren cuina tradicional catalana. La FICCG revisarà els menús anuals de F. Roca, tal i com exigeix la normativa de la marca. 

Segons aquest conveni, F. Roca i la Fundació Institut Català de la Cuina i la Cultura Gastronòmica es comprometen a col·laborar en la promoció de la Cuina Catalana i els productes de proximitat que primen als proveïdors i productors catalans. En aquest sentit l'empresa treballa preferentment amb productes ecològics i de proximitat, fet que li permet elaborar menús, amb productes propis i exclusius, i dietes a mida que tenen en molt compte el tema de les intoleràncies i les al·lèrgies. Amb aquesta política, i un monitoratge especialitzat, F. Roca ha aconseguit reduir al mínim el malbaratament alimentari. Els aliments sobrants que elabora els diposita en neveres solidàries. El conveni també contempla que F. Roca es compromet a col·laborar amb l'estudi de la Restauració Col·lectiva, que és un dels eixos del Tercer Congrés Català de la Cuina. 

F. Roca és una empresa de restauració col·lectiva amb més de 50 anys de trajectòria en el sector. Està especialitzada en la gestió de menjadors escolars tant pel que fa als serveis de cuina in situ com de monitoratge. L’empresa va començar en el sector de l'hostaleria i durant l’última dècada ha integrat els serveis de monitoratge amb un projecte educatiu i pedagògic. L’empresa també ha hagut d’adaptar-se d’una mentalitat pròpia del segle XX (producció en massa) a les dinàmiques del nou segle (serveis enfocats al client). Actualment, l’empresa dona servei a 12 escoles catalanes on s’encarrega de la cuina i del monitoratge. L'eslògan de F. Roca és “persones que cuidem persones”. 



Jordi Clusella, responsable àrea Cuina de F. Roca; M. Àngels Roca, consellera delegada de F. Roca; Pepa Aymamí, directora general de la FICCG; Ramon Luque, director de Qualitat i Producte de F. Roca.

dimecres, 12 de juny del 2019

MAS FOOD LOVERS-XARCUTERS DES DE 1945


MAS Food Lovers ens proposa 5 claus per a un pícnic perfecte
  • La cadena de xarcuteries compta amb botigues a Barcelona, ​​Sant Cugat i Madrid

Pot semblar una mica d'un altre temps però, res més lluny de la realitat. Aquest any el que es porta és anar de pícnic, i MAS Food Lovers vol que no ens falti res perquè sigui perfecte, perquè el pícnic és un dinar informal, original, lluny de protocols i normes, ideal per gaudir de l'aire lliure, en parella, amb amics o en família, però la informalitat no vol dir que es pugui fer de qualsevol manera, perquè en tot bon pícnic, els detalls compten, i molt!

MAS Food Lovers ens proposa cinc claus per a un pícnic perfecte

1. Cistella o nevera? Segurament l'opció nevera no semblarà gens glamurosa però, és molt més segura i higiènica, en cas de portar aliments i begudes que necessitin fred. És aconsellable no barrejar aliments crus i cuinats (per evitar les contaminacions creuades) portar els vegetals ben rentats i prescindir d'alguns elements problemàtics, com la maionesa o l'ou.

2. No oblidar els estris bàsics com tovallons, estovalles, vaixella lleugera (forquilles, ganivets, plats i gots) obrellaunes i llevataps i, sobretot, bosses per les deixalles.

3. I el més important, un menú que faci les delícies de tots. Un dia és un dia, així que la proposta de MAS Food Lovers és un pícnic a base de formatges i embotits. Per això, la cadena de xarcuteries a Barcelona, ​​Sant Cugat i Madrid (a més de la botiga online) ens proposa confeccionar "a mida" safates d'assortiments d'ibèrics. Una bona opció, els mini fuets, els paquets ja elaborats de pernil, xoriço i llom ibèric, o altres embotits. El pica-pica es pot complementar amb formatges, secs o en terrina que acompanyarem amb palets o torradetes de pa de la mateixa marca.

4. Postres naturals. Tot pícnic ha d'estar complementat amb fruita de temporada. Ideals, les que es poden menjar sense pelar i d'una mossegada com les cireres, les prunes, els albercocs, les maduixes i totes les fruites de bosc (mores, gerds, aranyons, groselles)

5. I per beure ... A MAS Food Lovers també ens proposen caves o vins, aigües minerals o alguna beguda sense sucre.




MAS Food Lovers, des de 1945 passió per la xarcuteria

Corria l'any 1945, quan un jove Joan Mas Navarro i la seva dona Margarida van fundar la primera botiga d'embotits al barri del Clot, de Barcelona. Exactament, a la parada nº4 de la Plaça Mercat. Aquell local feia les funcions de botiga, magatzem i habitatge. La perseverança i l'esforç de la parella va fer que anys més tard poguessin expandir el seu negoci, fundant una de les cadenes de xarcuteria més important de la capital catalana, Mas Xarcuters.




Des dels seus orígens, la família Mas va anar aplicant innovacions per satisfer els seus clients. Per exemple, van ser pioners a apostar per un sistema d'il·luminació per potenciar la presentació dels aliments. La primera gran expansió de l'empresa va ser a la dècada dels 70, quan van entrar als mercats municipals.

Aquest tarannà emprenedor va ser heretat pel seu fill, Joan Mas Rapa, a qui se li deu l'etapa d'expansió més important de l'empresa, amb la creació d'una xarxa de supermercats, Mas Xarcuters. Va continuar adaptant-se als nous temps i ja amb la tercera generació al capdavant i reinventats com Mas Gourmets, l'empresa va veure consolidar les seves botigues a Barcelona, ​​on compta amb 11 punts de venda, a Sant Cugat i al Mercat de Sant Miquel, a Madrid.

Avui, en Joan Mas Velasco és l'encarregat d'obrir una nova etapa, un camí que segueix dirigint-se a la recerca de l'excel·lència del producte, però també a satisfer les necessitats dels nous consumidors. Així és com Mas Gourmets, convertit ja en MAS Food Lovers, es dirigeix ​​als nous "amants del bon menjar".

Als seus establiments, així com a la seva botiga online, MES Food Lovers, no només ofereix un ampli ventall de productes de xarcuteria (sent el pernil ibèric de gla el seu producte estrella) sinó que a més, ofereix formatges, fumats, embotits ibèrics, productes complementaris (d'olis, vins, pans i conserves) plats preparats i productes frescos i ecològics (botifarres, hamburgueses). 



ROMESCO DE RAP I GAMBA


Joia de la cuina catalana, el romesco és originari de El Serrallo, barri mariner de Tarragona. És una salsa, parenta de la salbitxada o salsa de calçots, però també és un plat cuinat a base de peix (rap, rajada, moixina, llenguado) pop, sèpia, bacallà, vedella o conill que si porta cargols, millor. Evidentment es va generalitzar després de l'arribada dels productes americans com el pebrot i el tomàquet, tan presents a la cuina catalana i mediterrànea actual.


Segons Coromines, el nom prové del mossàrab i vols dir mesclar diversos ingredients. Actualment noves teories l'emparenten amb la paraula andalusí "romiskal" que servia per designar un cetaci que probablement s'acompanyava d'aquesta salsa.

Es compon d'ametlles, avellanes, tomacons i alls escalivats, pa fregit, oli d'oliva, sal, vinagre i pebrots de romesco o nyores que es posen a remullar en aigua per treure'n la polpa. S'hi pot afegir un raig de vi negre. N'hi ha gairebé tantes versions com famílies la fan i que guarden gelosament la fórmula, es pot aromatitzar amb fonoll, menta, julivert o donar-li un toc picant amb bitxo.

Picada esdevinguda suquet amb nom propi i popularitzada pels pescadors s'acompanya de patates, fesols o mongetes cuites. Per a fer una bona romescada, fregiu el peix enfarinat i reserveu-lo. Sofregiu en el mateix oli d'oliva amb molta cura un parell de pebrots de romesco, dues llesques de pa, un grapat d'ametlles i avellanes, un parell d'alls i dos o tres tomacons. Hi ha versions amb ceba ratllada i sempre cal afegir cap el final un bon raig de vi, brandi o vermut.

Ingredients: 2 pebrots de romesco, 2 llesques de pa, 3 tomacons, 2 alls, uns 25 grs d'ametlles i avellanes, una copa de vermut blanc dolç, fumet* per a cobrir, 1 patata vella, tipus kenebec, per persona, 1 cua de rap a talls i un parell de gambes per cadascú.

Preparació: Fregiu el rap enfarinat en una cassola amb oli d'oliva, reserveu-lo. Sofregiu en el mateix oli, els pebrots de romesco, afegiu el pa, els alls, la fruita seca i els tomacons sense pell i espereu que agafi textura de confitura, si cal podeu afegir un rajolí d'aigua. Ho tritureu tot junt, afegiu les patates esqueixades que han de coure uns 20 minuts i ho mulleu amb el fumet. Espereu uns 15 minuts i afegiu el rap. espereu a tirar-hi les gambes quan faltin un parell de minuts per apagar el foc. 

*Pel fumet, ingredients i preparació: 3 nyores, 3 alls, 3/4 kg de peix de roca, uns quans musclos i 250 grs de gambes blanques petites.
  1. Fregim les nyores sense llavors i els alls a foc molt baix perquè no es cremin.
  2. Afegim les gambes i les fregim uns cinc minuts.
  3. Hi posem tot el peix de roca i els musclos. Sofregim una mica.
  4. Afegim 2 litres d'aigua freda i la fem bullir. Quan arrenqui el bull, despumem i esperem uns 20 minuts.
  5. El podem deixar una estona infusionant.

dijous, 6 de juny del 2019

VINYASONS AMETLLER ORIGEN-SETENA EDICIÓ




El festival VinyaSons Ametller Origen presenta les experiències de la 7a edició

·El festival tindrà lloc a cellers del Penedès, l’Empordà, Barcelona, Conca de Barberà i Tarragona

·La programació manté la seva aposta per nou talent emergent i altres veus consagrades

El festival VinyaSons Ametller Origen arriba a la seva 7a edició amb 14 esdeveniments on es mariden la música, el vi, el cava i la gastronomia, donant lloc a noves experiències enoculturals i gastronòmiques que es consoliden al panorama català al llarg de les nits d’estiu. El festival ha presentat al restaurant Ametller Origen CoMMons tots els detalls de la programació i la proposta gastronòmica d’enguany.

El tret de sortida del festival serà el proper divendres 28 de juny amb el concert de Pavvla –Paula Jornet- a les Caves Olivé Batllori de la DO Penedès, de sonoritat atrevida i seca que presenta el seu segon treball, Secretly hoping you catch me looking.

Un any més els assistents al festival “podran gaudir de nou talent emergent i algunes veus ja consagrades”, com ha indicat el director del festival, Marius McGuinness. Veus com les de Paula Valls, Sara Terraza, Marina Tuset, Sara Pi o Pavvla, seran el principal reclam d’una programació on també hi haurà presents grups vocals com In Crescendo, Felix Rossy Quintet o Les Fourchettes, duets com el que formen Celeste Alías i Manel Fortià i solistes com Guillem Roma. El cicle de concerts s’allargarà els mesos d’estiu, amb un últim concert programat per al 9 d’agost.

En aquesta 7a edició hi participen 14 cellers, augmentant respecte a l’edició anterior: Cavés Olivé Batllori, Finca Viladellops, Clos Montblanc, Mas Vida Celler, Can Bas Domini Vinícola, Celler Adernats – Vinícola de Nulles, Vilarnau, Parató Vinícola, Mas Rodó Vinícola, Can Calopa de Dalt – L’Olivera Cooperativa, Cellers Carol Vallès, Mas Geli, La Vinyeta i Cellers Avgvstvs Forvm.




Ametller Origen marida la música i el vi amb la seva proposta gastronòmica

Ametller Origen, patrocinador principal del festival, arrodoneix cadascuna de les experiències de VinyaSons amb les seves propostes gastronòmiques creades especialment per a cada ocasió. Maridant amb vins, caves i música, “Ametller Origen acosta a cada esdeveniment productes del territori i d’alta qualitat, aconseguint una perfecta conjunció dels tres pilars del festival”, tal i com ha explicat Luca Tateo, responsable de màrqueting d’Ametller Origen.

Les entrades generals per al públic ja estan a la venta i es poden adquirir a través del web Vinyasons



dilluns, 3 de juny del 2019

PREMIS PARC A TAULA 2019

Premis Parc a Taula 2019
Els Premis Parc a taula reconeixen la recuperació de productes i varietats agroalimentàries en els espais naturals protegits 



La recuperació de varietats antigues de tomàquets i hortalisses del Vallès Oriental, la castanya de Viladrau, els formatge de cabra ecològic, la recuperació de l’oli de vera, la truita d’espigalls amb botifarra negra i del perol i la viticultura sostenible ecològica, han estat el projectes guanyadors en la primera edició dels Premis Parc a taula, convocats per la Xarxa de Parcs Naturals de la Diputació de Barcelona


Parc a taula és un programa de desenvolupament econòmic que posa en valor la feina de les empreses i productors dels sectors agrícola i gastronòmic en el conjunt d’espais naturals protegits de la demarcació de Barcelona. L’acte de lliurament, que s’ha celebrat aquest dilluns a l’Espai Francesca Bonnemaison de Barcelona, ha comptat amb una presentació de la periodista Esther Vivas sobre “Una mirada feminista del camp al plat”.




Els guardonats en aquesta primera edició han estat: 
  1. Recuperació de varietats antigues del Vallès Oriental, presentat per Montserrat Val Soriano d’Assaboreix la Terra, de Tagamanent, en la categoria de distinció a la contribució a la recerca, recuperació o promoció de races i varietats agroalimentàries pròpies del territori (Parc Natural del Montseny
  2. Castanya de Viladrau, presentat per Castanya de Viladrau CSP en la distinció de recerca, recuperació o promoció del patrimoni cultural o natural (Parc Natural del Montseny) 
  3. Formatgeria i granja de cabres ecològiques dedicada a l’ecoturisme, presentat per Làctics Casanueva – Artelac, de Sant Vicenç de Castellet, per la contribució i promoció de la cuina de proximitat i venda de productes agroalimentaris i artesania de proximitat (Parc Natural de Sant Llorenç de Munt i l’Obac
  4. Recuperació de l’oli de vera, presentat per Pere Fabrés Forn de Molí del Mig, de Mura (Parc Natural de Sant Llorenç de Munt i l’Obac) 
  5. Truita d’espigalls, botifarra negra i del perol, millor plat Parc a Taula, presentat per l’Escola d’Hostaleria de Castelldefels (Parc del Garraf
  6. Viticultura sostenible ecològica i natural a Arenys, d’Arenys de Munt, en la distinció per la imatge i desenvolupament de marca en producte o servei sostenible o saludable, presentat per Joan Munich de Celler Talcomraja (Parc del Montnegre i el Corredor). 
L’objectiu d’aquests premis és posar en valor la contribució de les persones i les empreses adheries del sector enogastronòmic del programa Parc a taula de la Xarxa Parcs Naturals, així com en la seva contribució en la consecució dels objectius de desenvolupament sostenible (ODS) que la Diputació de Barcelona desenvolupa conjuntament amb el món local.

Els premis també volen contribuir al reconeixement en la tasca desenvolupada en la recuperació de varietats locals de productes agroalimentaris i en la recuperació i conservació del patrimoni natural i cultural del conjunt d’aquests territoris. El premi és un distintiu original a mode de reconeixement per a cadascuna de les set modalitats. 

El jurat dels premis ha estat integrat per nou persones, vinculades a la Diputació de Barcelona, programa Parc a taula, Xarxa Productes de la Terra, Institut català de la Cuina i de la Cultura Gastronòmica i la Fundació Alícia.


Premis Parc a Taula 2019