Colibrí |
Colibrí, Taverna Mediterrània al cor de la Barceloneta
L'establiment ofereix sis cerveses de barril elaborades en la nova Tap Station by Sant Miguel
Recuperar l'essència de taverna mediterrània, fer patrimoni del que és autèntic, tornar al barri el que va ser del barri, i sobretot, aconseguir la màxima satisfacció del comensal. Amb aquests objectius ha obert les seves portes Colibrí, una taverna mediterrània que, sota la batuta de l'antropòleg, restaurador i xef, Sergio Gil, es presenta com autèntic laboratori de la "Gastropología", la disciplina inspirada en l'antropologia social i cultural que té com a objectiu l'estudi de l'individu en l'univers que representa un bar-restaurant.
Colibrí va iniciar el seu camí als anys 40 del segle passat, en una ubicació molt diferent, un xamfrà del Raval, un local impossible de substituir, però que pren vida de nou al cor d'una de les zones més turístiques de Barcelona, La Barceloneta.
I ho fa com tot un repte, tal com el Sergio subratlla, perquè "el nostre objectiu és donar-li al barri un espai per viure, on els veïns quedin diàriament per prendre unes cerveses, uns vins, unes tapes i acabar menjant un bon arròs, una bona carn guisada o un peix de llotja, sense mirar el rellotge ". Sembla fàcil, però no ho és. "Pot semblar una ubicació idíl·lica, davant del Port Vell, al Passeig Joan de Borbó, però al final això ens condiciona a un tipus de client que, no desestimem, però que no és el nostre objectiu".
I és que, tot en Colibrí està mil·limètricament pensat per satisfer el client local, per agradar i fer que el comensal se senti especial. Seguint els preceptes de la Gastropología, tot té una finalitat, des de la llum i les olors, fins a la disposició i l'espai entre taules, els elements decoratius, la pissarra dels plats del dia, la barra, i com no, la seva oferta culinària, que Gil defineix com "cuina de rebost", o el que avui es coneix com Km0, ja que Sergio Gil pertany al moviment Slow Food.
A Colibrí es pot gaudir de les tapes de tota la vida, ben executades i cuinades amb ingredients de proximitat (peix de la Llotja de la Barceloneta, verdures d'hort propi, etc.). Tapes reinventades i actualitzades per Sergio i el seu equip, i que el maître Edoardo Piaggi -que exerceix aquí de "amfitrió flotant" - presenta i ofereix a la sala com es feia en les tavernes d'abans, amb argot popular i de barri. És el que en Sergio defineix com la "Retrogastronomía", la mirada al passat, la recuperació del que és autèntic.
Xoricets de Pepe Gil, en homenatge al pare de Sergio; Musclos al teu rotllo; Calamars per soleà; Xipirons si n'hi han; les Croquetes de Pollastre amb Tot o Ous amb Estrella, són alguns dels noms de les tapes i platets que es presenten així, amanits amb el "bon rotlle" de Colibrí per encomanar al client, perquè en aquest local hi ha una filosofia: "Les tapes per excusa".
Com al Sergio li agrada subratllar, "la nostra aposta és la recuperació gastronòmica i social del Passeig per la gent de Barcelona". I en les poques setmanes de vida - va obrir el dia 6 d'abril- ja va aconseguint-ho, ja que Colibrí s'ha erigit com la Seu Social del mític cor de La Salseta.
Tap Station by Sant Miguel, 6 cerveses de barril elaborades 'in situ'
Hi ha moltes coses que fan d'Colibrí un local únic a la zona, però pels amants de les cerveses, sens dubte el més excepcional és la seva Tap Station by Sant Miguel, una estació de cerveses de barril única a Barcelona, que els permet oferir sis tipus de cerveses dissenyades per l'equip de mestres cervesers de Sant Miguel.
Són sis varietats, les receptes estan inspirades en les mítiques cerveses d'altres punts cardinals del món: la Clàssica Sant Miguel, la Barcelona (amb notes aromàtiques de malta), Múnic (autèntica lager amb malta torrada i aroma de cafè i caramel), Bruges (aroma afruitat amb notes de llúpol i cereal), la Dusseldorf (autèntic sabor artesanal) i la Portland (de color daurat amb notes florals, herbes i cítrics).
TAP STATION |
Bar-laboratori de l'Antropologia i de la sostenibilitat
Colibrí és un autèntic bar-laboratori, que posa en pràctica tots els preceptes de la Gastropología, disciplina que va néixer el 2012 després de la investigació del Sergio Gil i que, com explica, "no és més que posar-li nom a la ciència del bar ". Aquesta té en compte bàsicament cinc eixos: el disseny de l'espai, l'oferta de Retrogastronomía, la direcció dels intangibles, el compromís amb el barri i el desenvolupament de la restauració sostenible.
I és que, la Gastropología no deixa de ser una eina de gestió molt útil perquè un restaurant, bar o taverna sigui sostenible, tant per aconseguir l'excel·lència del producte i de l'oferta gastronòmica, com per mantenir un compromís amb el medi ambient -Colibrí a més de ser una cuina Km0 s'apliquen nombrosos conceptes que fan del local sostenible si parlem de mediambient-.
A l'espai de Colibrí tot té un perquè: les parets plenes de quadres, elements que ens transporten a la dècada dels 60, la seva clàssica sinfonola, els llums de llàgrimes, la Derby Torxa penjada del sostre o la immensa barra de marbre blanc Macael inspirada en els antics cafès de la Barcelona Modernista ...
La taverna, a més, aplega tecnologia única en pro de l'estalvi energètic i la sostenibilitat. El més innovador, el sistema de ventilació Nilan, que permet un major nivell de qualitat de l'aire que refrescat, té un major contingut d'oxigen, a una temperatura de confort i a un nivell d'humitat controlat, i que permet millorar l'experiència dels clients al local, millorant la possibilitat de gaudir la percepció de l'aliment i la companyia. Aquest sistema evita que les olors de la cuina que és oberta, passin a la sala mitjançant una cortina d'aire que aïlla els dos ambients. A més, està pensat per evitar pèrdues de l'aire condicionat de manera que a la llarga hi ha un considerable estalvi energètic.
En Sergio Gil, antropòleg & restaurador
Colibrí neix sota la batuta de l'emprenedor Sergio Gil (Cornellà 1976). Li agrada presentar-se com taverner social, antropòleg urbà i historiador especialitzat en contemporània. Va completar els seus estudis amb diversos postgraus i un màster oficial en Etnografia Cultural.
La seva trajectòria com a empresari es remunta als anys 90, i culmina, en l'actualitat, com a cap de cuina i director del Grup Taverna i Cafetín Barcelona que compta amb quatre establiments a la Ciutat Comtal, autèntics laboratoris on posa en pràctica l'eficàcia de la Gastropología estudiant conceptes com la funció de la barra, el paper de l'amfitrió flotant -el responsable de l'equilibri de tots els intangibles de l'experiència al bar-restaurant-, l'empremta o la marca, etc.
Col·labora com a professor, tècnic assessor i conferenciant en diferents escoles d'hostaleria com el Basque Culinary Center (Universitat de Mondragón), el CETT (Universitat de Barcelona), E.S.H.O.B. (Escola Superior d'Hostaleria de Barcelona), el Gremi de Restauració de Barcelona, Mercabarna, Alimentària / Hostelco, HIP Madrid ... A més, presideix l'associació Restaurants Sostenibles, entitat sense ànim de lucre, l'objectiu principal és desenvolupar la sostenibilitat en el sector Horeca, que col·labora activament en diferents projectes per a l'Ajuntament de Barcelona i Mercats Municipals de Barcelona.