divendres, 5 d’abril del 2019

PÈSOLS AMB SÍPIA I ESCAMARLANS-EL MERCAT DE LA PLAÇA DE CUBA

Aquest 2019 el mercat de la plaça de Cuba ens ha convidat a fer la (R)evolució. I perquè cuinar és un acte revolucionari han organitzat, fins l'estiu, diversos tallers on el bon producte n'és el protagonista.

Hem tingut el plaer de participar a la Revolució del Producte, on hem conegut a la Vero del restaurant La Morera i ens ha explicat uns quants secrets de la seva cuina.

Consulteu els propers tallers


Pèsols amb sípia i escamarlans


Els pèsols de la Vero

Ingredients:
  • Dos quilos de pèsols sense pelar
  • Una sípia
  • Quatre escamarlans o 8 de petits
  • Una ceba tendra
  • Un parell d'alls
  • Un raig de Four Roses ( secret de la Vero)
  • Un got de fumet
  • Oli d'oliva verge extra, sal i pebre negre
Preparació:
  1. En una cassola de fang, sofregim la sípia tallada a dauets molt petit durant un minut en oli d'oliva i la reservem.
  2. En aquest mateix oli sofregim la ceba tallada prima i els alls.
  3. Afegim un bon raig de Four Roses i esperem que s'evapori una mica l'alcohol.
  4. Incorporem la sípia, afegim els pèsols desgranats i un got de fumet. Ho tapem i que cogui uns 10 minuts.
  5. Salpebreu i afegiu els escamarlans. Espereu uns 5 minuts i apagueu el foc.

El mercat de la plaça de Cuba


El Mercat municipal de la plaça de Cuba es troba situat al lloc que ocupava una antiga horta, de superfície molt superior, anomenada horta del Lleó. A mitjans del segle XIX, Mataró, sota l'impuls de les fàbriques de filats, passa per un moment de creixement urbanístic degut al augment continuat de mà d'obra obrera que arriba a la ciutat. Aquest fet afavoreix que propietaris de finques agrícoles en vulguin treure una major rendabilitat i comencin a construir edificis per allotjar els nouvinguts atrets pel procés industrialització. 

El 1843 comencen a obrir-se carrers que envoltaran la futura plaça de Cuba que en aquest moment anomenaran, plaça Nova. El 1894 i després d'utilitzar la plaça com a lloc d'esbarjo de les classes populars, arriba a l'ajuntament una instància amb més de 200 signatures de veïns per a convertir la plaça com a mercat públic


Josep Puig i Cadafalch, llavors arquitecte municipal de la població, informa de la necessitat d'un nou mercat a la ciutat, en aquella època només n'hi havia un a la plaça Gran i quedava lluny de la nova zona urbanitzada. Ell és l'encarregat de projectar una possible distribució en planta que allotjaria 26 parades per a carn, 13 per a gallina, 13 per al peix i 78 per a verdures. També adjunta els dissenys, modernistes, de les corresponents parades de cada especialitat. Posat a subhasta en dues ocasions només s'aconsegueixen adjudicar quatre parades de carn, però se sap que van arribar a disposar-se fins a 15 taules lliures d'impostos.

Cap el 1920 s'inicia el camí per a la construcció de l'actual edifici, no sense uns quants contratemps que faran que el projecte final de mercat cobert de 2000 metres quadrats, no s'engegui fins el gener de 1931. L'arquitecte Lluís Gallifa i l'enginyer Ignasi Mayol en seran els artifexs. Les instal·lacions s'ubicaran al centre de la plaça, amb una nau central de 20 metres de llum i 16 metres d'alçada al bell mig, i dos naus laterals de 7,50 metres. La longitud total serà de 60 metres. Es preveuen 64 parades per a carn, gallina i similars, 32 per al peix i 164 per a les verdures. S'assegura una il.luminació diürna mitjançant vidrieres i una d'artificial. Es projecten serveis de neteja i sanitaris, i al soterrani, els magatzems i la cambra frigorífica. 


L’edifici actual del mercat es va inaugurar l’11 d’abril de 1936 El mercat es va reformar íntegrament el 2010 per donar resposta a les noves necessitats i els nous hàbits dels consumidors. El mercat forma part del programa Tours Virtuals del CCAM, que permet passejar per l’interior dels mercats municipals de Catalunya i descobrir aquests establiments comercials.

El mercat disposa de més d’una trentena de parades, un supermercat, un aparcament gratuït i d’espais de dinamització que donen servei a les persones usuàries i potencien les relacions socials. Entre els principals serveis trobem l’Espai Joc, on els pares i les mares poden deixar la mainada mentre compren; l’Espai e-Àgora, on es fan xerrades, conferències, cursos i tasts de vins, caves i cerveses; l’aula de cuina, on es pot veure l’elaboració de demostracions de cuina i de postres i la realització de menús de temporada alhora que s’aprofita per adquirir nous coneixements gastronòmics; l’Expo Espai, on es pot gaudir d’exposicions, i l’Espai Demo, on les empreses poden promocionar els seus productes.

El mercat disposa de xarxa wifi, que permet l'accés lliure a Internet fent ús de la tecnologia sense fils, i d’un punt d’informació interactiu que informa dels serveis i de l’agenda d’activitats del mercat i promociona la ciutat. 

Adreça: Pl. de Cuba, 47 08302 Mataró

Telèfon: 93 758 24 30

Horari
  • dimarts, dimecres i dijous de 7 a 14 h i de 17 a 20.30 h 
  • divendres de 6 a 20.30 h 
  • dissabtes de 4.30 a 14.30 h 

Mercat de la Pl. de Cuba