dilluns, 29 d’abril del 2019

MOLINSBDEGUST-MOSTRA GASTRONÒMICA




Torna una nova edició de la Mostra Gastronòmica de Molins de Rei #molinsbdegust amb un doble format

  • 3, 4 i 5 de maig – a la plaça de Llibertat
  • Del 9 al 19 de maig als establiments 
Durant el cap de setmana podreu descobrir l’oferta gastronòmica de la vila a la pl. de la Llibertat en horari ininterromput: divendres de 18h a 23h, dissabte, d’11h a 23 h i diumenge, d’11 a 22 h.

del 9 al 19 de maig de 2019, els establiments oferiran menús gastronòmics i platets acompanyats de beguda a uns preus més que raonables.

Participants de la Mostra al carrer
CALA MIRELIS; SETEMBRE; LA BOTIGA DE L'IBÈRIC; EL ÑOQUI; RINCÓN PARAGUAYO; LA SICILIA IN BOCCA; EL PATI; LA CUINA D'AVUI; BIOBÒ; EL TAST; EL TALLER; NIKKEI; LA CUINA DE L'ARRÒS; AMATXO EUSKAL TABERNA; 





Establiments que participen

RESTAURANT L'ÀPAT; CAN TINTORER; EMPÍRIC; RESTAURANT SUKPA; SAMARANCH PARK; CALASANZ; EL TAST; ELS TEUS SENTITS; LA KAÑA; LA VOLTA; BACCUS; CAL MINGO; EL PUNTO; EL FOMENT; NIT I DIA; ROCCO; BARBERETXU; TAPERIA LEMOS; BAR DIANA; TAVERNA ELS SOMNIS; PASTISSERIA CARDONA; EL PUNT EXPRÉS; BAR CAFÉ 3 …; CA LA MIRELIS; PASTISSERIA ARENAS; EL RECREO DE SEMPRE; EL VERMUTET; LA LLAUNA; MIGUELÓN; BAR SPORT; FORMATGERIA MOLINS; HOTEL IBIS (Molins de Rei); ENTREPLATS; EL TIBERIA NACHO; COLOMER; CAN PIZZA; RESTAURANT LA PENI; EL TALLER; CARAMBOLA; EL PATI; PASTISSERIA ROCA; MOUKI'S; DEHESA SANTA MARIA; ELS 5 MINUTS; POLLO FUNKY; EL GATO NEGRO.

Un parell d'exemples de menú gastronòmic 

Menú de Can Tintorer (33 euros)
camí de Can Tintorer, s/n 
93 668 13 94

Primer plat:
• Calçots arrebossats amb romesco
• Carxofes del Prat a la brasa
• Escalivada (pebrot i albergínia a la brasa) amb anxoves de l’Escala
• Favetes baby saltades amb pernil ibèric de gla i ou ferrat de guatlla

Segon plat:
• Bacallà fresc noruec (Skrey) gratinat amb mussolina d’allioli suau
• Entrecot de vedella de Girona al gust (brasa, pebre o rocafort)

Postres:
• Crema catalana
• Gelat de mascarpone
• Maduixots del Maresme al gust (nata, suc de taronja o moscatell)

Beguda: Aigües minerals, vi negre D.O. Montsant o cervesa i cafès


El Tast (35 euros)
Jacint Verdaguer, 121
93 680 24 34

Menú degustació:
• Bloody Mary de Ratafia
• Coca amb brandada de bacallà
• Calamar farcit de botifarra de perol amb pera i cúrcuma
• Costella de porc ibèric confitada amb crosta de mel de romaní

Postres: Xarrup sgroppino

Beguda: Aigua, copa de vi o cervesa

NIT DE LA GASTRONOMIA DE VILANOVA I LA GELTRÚ-CINQUENA EDICIÓ

5a Nit de la Gastronomia

La Nit de la Gastronomia de Vilanova i la Geltrú en la seva cinquena edició se celebrarà aquest dijous dia 2 de maig a les instal·lacions de la Daurada com en les tres darreres edicions que van ser tot un èxit. El sopar consisteix en un menú degustació de cinc plats i unes postres i els tiquets, a 35 euros per persona ja estan a la venda a l'Oficina Municipal de Turisme de Ribes Roges de dimarts a divendres de les 9 a les 14 h i de les 16 a les 19 h, els dissabtes de 10 a 14 h i de les 16 a les 19 h, i els diumenges i festius de les 10 a les 14 h. També es poden adquirir al Gremi d'Hostaleria de Vilanova i la Geltrú, a les seves noves oficines de la Rasa del Miquelet 16, de dilluns a divendres de les 9 a les 13 h i de dilluns a dimecres de les 17 a les 19 h.

La Nit de la Gastronomia l'organitza el Gremi d'Hostaleria i l'Ajuntament de Vilanova i la Geltrú, amb el suport de la Diputació de Barcelona i de la Generalitat de Catalunya. El principal objectiu d'aquesta celebració és la promoció de la gastronomia autòctona, així com del producte local, de proximitat i de Km 0. La Nit vol posar de relleu el paper de la restauració i de les empreses de serveis dedicades a la promoció de la ciutat.

El menú degustació consistirà en un còctel de benvinguda que tindrà lloc a la magnífica terrassa del restaurant amb vistes espectaculars a la platja de la localitat i consistirà en mig gin tònic que prepararan les Destilerías MG, un dels habituals col·laboradors de la Nit, acompanyat d'apertius de Patates Piqué, i enguany s'afegeix la cervesa Inèdit d'Estrella Damm. 

Ja al menjador, el menú degustació d'enguany l'obrirà el "Tàrtar de tonyina de Vilanova amb pappadum, maionesa de kimchi i alvocat" proposat per l'Escola d'Hostaleria Joan Ramon Benaprès de Sitges, i maridat amb Vermouth blanc reserva Padro & Co, plat que ha estat dissenyat pel xef vilanoví d'adopció, David Reig. Cal destacar també que el servei de la nit, tant a sala com a la cuina, comptarà amb la col·laboració dels alumnes de segon grau superior de l'Escola d'Hostaleria.

Tot seguit es podrà tastar la proposta del xef Ferran Granados, de l'Ànima Bistró, que consistirà en "Sardina de Vilanova sobre tomàquet fumat al carbó i amb aroma de chardonnay" maridat amb el vi blanc "Mireia" de Pinord Vins i Caves (Gewürztraminer, Muscat, Sauvignon blanc). 

El tercer plat de la nit és el del restaurant de La Daurada que presenta una original "Sopa thai de pagell i verduretes mediterrànies" i que ha conceptualitzat el xef Javier Pradanas, aquesta festa pels sentits es maridarà amb el Chadonnay de Jaume Serra. 

El restaurant L'Artiga, i la seva xef Núria Montserrat s'estrenen a la Nit amb uns "Espigalls per l'avi Miquel", tota una declaració a favor de la cuina de mercat, i que es maridarà amb "El negre de Gabarró" (garnatxa, Syrah) de l'Heretat Can Mata. 

Per acabar, el cinquè plat de la nit el presenta el Restaurant del Foment que, sota el disseny del xef Ignasi García, ofereix un "Ravioli a l'estil Foment Vilanoví".


Les postres son un treball de creació de Pastisseria Mercè i de les mans de Josep Escalera, que han decidit batejat com "La plaça és vostra", on la xocolata i el caramel en són protagonistes. 

El cava no faltarà en aquesta cinquena Nit de la Gastronomia ofert per Cava Brut Nature "Vilanova" del Celler de Viticultors.

Els cafès, que com sempre seran oferts per Vilanova Cafès, aniran acompanyats d'unes llunes de xocolata fetes a l'Escola d'Hosteleria Joan Ramon Benaprès, i del vi dolç "Vendimia Tardía" de Villa Albina (Viura, Malvasia).


Durant la nit es sortejaran entre els assistents diferents obsequis i regals oferts pels diferents col·laboradors de la Nit de la Gastronomia de Vilanova i la Geltrú. Als ja citats cal afegir Temps de Vi, Mercats de Vilanova, Menja't Vilanova, L'Espiga d'Or, Olis CEOLPE del Centre Oleícola del Penedès, Confraria de Pescadors, Associació d'Espigalls del Garraf, Embotits Bundó, Olivé Rueda, Kinkakau, La Daurada, Estació Nàutica i Carns Milà.

El punt i final de la nit, un cop s'hagi fet l'homenatge a diferents persones que treballen per la promoció i la preservació de la cuina local, també serà responsabilitat de Destilerias MG que oferirà els seus ja tradicionals Gin Tònics elaborats amb les seves ginebres prèmium.

diumenge, 28 d’abril del 2019

CUSCÚS TFAYA-CUSCÚS DE FES

Del llibre "Casablanca, cocina de Marruecos" de Nargisse Benkabbou, editat per Blume, fem cuscús.

El cuscús és un plat d'origen amazic que es prepara amb sémola de blat, farina de blat de moro i fins i tot amb arròs. S'acompanya amb altres ingredients com ara la carn, el peix, les llegums, les verdures, les fruites seques i s'amaneix amb una salsa picant com la harissa. 

El nom, com passa en tants altres plats prové de l'estri on es cou, la cuscusiera o couscoussier que pot ser de fang o de metall i té foradets perquè pugui passar el vapor i es cogui el cereal. Després de la colonització per part dels francesos de la franja mediterrània (Marroc, Algèria, Tunissia) s'extengué com a plat exòtic, malgrat a l'Al Àndalus ja era conegut molt abans.

Hi ha un munt de variacions local, a Algèria i al Marroc, s'acompanya de sucre i ametlles i es menja com a postre, a Tuníssia se serveix amb la salsa picant a base de bitxo, harissa, i amb gairebé tot: peix, carn de corder, pollastre, marisc, vedella i fins i tot camell. Hi ha a més a més tot una sèrie de productes similars elaborats amb iuca, nyame i blats de diferentes grandàries com el pitim o l'orzo.

D'origen marroquí, nascuda a Brussel·les però molt arrelada a la cultura dels pares, Nargisse Benkabbou, publica un llibre amb més de 100 receptes tradicionals de la cuina marroquina que va conéixer des de molt petita, de la mà de la seva mare i que ha sabut fusionar, passat i present, tradició i modernitat, a la perfecció i transportar-nos a aquest país de contrastos que és el Marroc.

Fes és la tercera ciutat més gran del Marroc, després de Casablanca i Rabat, capital espiritual del país, l'any 859 ja albergava una de les universitats més antigues del món. Es distingeix per la seva gran diversitat culinària -no només de cuscús i tagine viu l'home- destaquen plats de carn seca com el khliee, l'espatlla de corder al forn amb ametlles, amanides diverses i el cuscús tfaya que preparem avui.

Ingredients: 3 cullerades d'oli d'oliva, 2 cebes grans tallades a rodanxes, 4 alls xafats, 2 culleradestes de cúrcuma en pols, 2 culleradetes de gingebre en pols, 1 culleradeta de sal, un polzim de pebre negra, uns brins de safrà, 6 cuixes de pollastre, 400 ml de brou de pollastre, 400 grs de cigrons ja cuits,50 grs d'ametlles, 360 grs de cuscús ja cuit. Per la salsa tfaya: 2 cullerades d'oli d'oliva, 4 cebes grans tallades a rodanxes, 300 grs de panses, 3 cullerades de mel, 1 culleradeta de canyella en pols, 1/2 culleradeta de sal i 100 ml de brou de pollastre.

Preparació: En una cassola gran, fregiu les cebes i els alls amb la cúrcuma, el gingebre, el safrà, la sal i la pebre durant 3 minuts. Afegiu el pollastre, els hi doneu un parell de voltes i al cap d'uns 5 minuts hi poseu el brou i ho feu bullir a foc fort. Tapeu la cassola, baixeu una mica el foc i deixeu coure durant 45 minuts. Afegiu els cigrons i ho coeu tot junt 15 minuts més. Mentrestant prepareu la salsa tfaya, sofregint la ceba en una altra cassola amb l'oli d'oliva durant uns 20 minuts, afegiu les panses, la mel, la canyella i la sal. Al cap de 10 minuts afegiu el brou i que cogui fins que s'evapori el líquid i quedi una salsa de color marró fosc. Serviu tot junt amb els cuscús que haureu bullit prèviament, seguiu les instruccions de l'envàs i decoreu amb les ametlles.  


Cuscús tfaya

dissabte, 27 d’abril del 2019

COLMADOS DE BARCELONA DE INÉS BUTRÓN


Colmados de Barcelona: 
historia de una revolución comestible

Hi ha moltes maneres d'observar una ciutat, la seva història, la seva cultura, les gents que la transiten. Però hi ha una mirada que és especialment interessant per a algú que estima la cuina i és poder fer-la des d'un taulell. 

"Colmados de Barcelona: historia de una revolución comestible" és una narració calidoscòpica en què la protagonista és aquesta botiga entranyable que atresora la nostra essència com a poble que menja, pensa, construeix, comparteix i lluita.

"Colmados de Barcelona: historia de una revolución comestible" constitueix una investigació exhaustiva alhora que sentimental que rescabala la natura polièdrica del les botigues de queviures, pedra angular de la història de l'alimentació a la Ciutat Comtal i dels canvis que l'han transformat.

Inés Butrón, l'autora del llibre, ens fa una petita revelació:
"Hi ha qui li és fidel al seu perruquer, al seu psiquiatre, al seu gosset falder, però la meva mare només li era fidel al seu botiguer. I al meu pare, suposo"

És llicenciada en Filologia Hispànica per la UB, va estudiar Humanitats a la UOC i
va cursar estudis de cuina a l'escola d'Hostaleria Hofmann. Va començar la seva carrera professional com a docent per passar més tard a treballar en mitjans de comunicació. Ha estat directora i presentadora d'un magazine matinal a RKB, col·laboradora a Onda Cero, ha escrit en diversos mitjans de premsa, impartit xerrades i conferències a l'Institut Cervantes de Utrech i ha exercit com a docent de comunicació gastronòmica a la UAO, al Màster d'Arrossos i Alta Cuina Mediterrània de la Universitat d' Alacant. 

És autora de diversos llibres d'història i cultura gastronòmica, entre els que destaquem, l'assaig "Comer en España. De la subsistencia a la vanguardia" editat per Península, l'any 2011 i que ens apropa a com són les nostres maneres de menjar des de 1936 fins a l'actualitat.

"Colmados de Barcelona:historia de una revolución comestible" és la seva última publicació, editat per Sd·Edicions, és una història dedicada a les persones que li van ensenyar a estimar la cuina i la seva ciutat natal vista des d'un mostrador.

Actualment, na Inés és professora del Culinary Institut of Barcelona.

dilluns, 22 d’abril del 2019

LA BOUTIQUE-NOVA XOCOLATERIA AL BARRI DEL BORN

La Boutique




Chocolates Lacasa obre la seva primera botiga a Barcelona, la sisena de la companyia, aprop de la que fou l’antiga fàbrica Mauri, on es van fabricar els primers caramels Mentolin.

L’establiment, ubicat al cèntric barri del Born, ofereix als amants de la xocolata els seus productes més Premium, incloent una àmplia varietat de xocolates i productes llestos per a la seva degustació.

A la seva botiga de Chocolates Lacasa, La Boutique, situada al c/Fusina, 5 de Barcelona, a pocs metres del Museu de la Xocolata, el visitant té l’oportunitat d’adquirir els productes Lacasa i també, si ho desitja, tastar-los al local: xocolata a la tassa, gelats artesans Bico de Xeado, crepes, gofres de xocolata i fins i tot, cafès acompanyats de xocolata 70% cacau formen part de la seva àmplia oferta.

La botiga també ofereix l’opció de tastar i combinar d’una forma lúdica tots els confits de la marca. Entre les opcions a escollir hi ha la selecció Mi Momento de fruits secs (anacards, ametlles, avellanes, festucs o cacahuets) o fruita (taronja, gerds, mango o panses), banyats de la xocolata de la qualitat més alta.

Com a curiositat tasteu també els distingits "escargots" fabricats a la seva fàbrica de Dijon, una especialitat farcida de praliné a "l’ancienne" que es pot tastar en tres varietats.

Els fans de Conguitos i Lacasitos, les marques més emblemàtiques de Chocolates Lacasa, també trobaràn un espai a la nova botiga, amb productes exclusius ideals per menjar, per decorar o per regalar.

Coincidint amb l’arribada de la Pasqua, la botiga posarà a la venda una exclusiva col-lecció d’ous de xocolata per a que els padrins més exigents trobin una mona d’una qualitat i dissenys únics.

A més, aquesta nova botiga esdevé un imprescindible de la ruta dels #chocolatelovers que podrán gaudir de tallers i cursos específics de xocolata impartits per pastissers i mestres xocolaters de renom. Tota la informació addicional s’anirà publicant a les seves xarxes socials.

Chocolates Lacasa és conegut per la seva exclusiva varietat de turrons, però també ho és per la seva gamma de tauletes de xocolata negra de 70% i 85% de cacau, sola o amb fruits secs.

Chocolates Lacasa va néixer el 1852 a la localitat pirenaica de Jaca. Des dels seus orígens la família Lacasa es va apassionar amb l’elaboració de delicioses xocolates, sempre amb les millors receptes i ingredients curosament seleccionats.

divendres, 12 d’abril del 2019

LA DO CATALUNYA PRESENTA EL SEU NOU ESPOT



La denominació d'Origen Catalunya presenta a la ciutat de Barcelona el seu nou espot

Dijous al vespre la DO Catalunya va presentar la seva nova campanya en una festa envoltada d’amics i amigues, música en directe i el vi com a protagonista.

Sota el lema "Un univers en cada ampolla" el nou espot de la DO Catalunya ens proposa un viatge per reconciliar-nos amb el plaer de les petites coses. Una aventura amb tants components com tot allò que trobem cada cop que obrim una ampolla de vi: territori, paisatge, sensibilitat, emoció.... I la crida a l’acció: Aventura’t!, ens anima a emprendre aquest viatge.

El vídeo és la segona part d’un projecte que es va iniciar el passat 14 de març a les xarxes socials (Instagram i Twitter especialment) de la DO Catalunya i que ha servit per escalfar els motors de la presentació del nou relat. La campanya ha seguit les aventures de dues amigues, la Marta i l’Eva, i ara finalment, amb la presentació del nou espot, hem pogut conèixer el desenllaç del seu viatge.

Traspassant la barrera digital!

Un dels objectius era fer partícips als usuaris del desenvolupament de la història de les protagonistes perquè se l’acabessin fent seva. Per això la campanya de les darreres setmanes ha estat esquitxada de referències i concursos entorn al relat de la Marta i l’Eva.

També per aquest motiu, el lloc triat per a l’estrena ha estat el Bellucci Studios de Barcelona, un espai que recrea un modern apartament i que ha servit per jugar amb la idea que era la protagonista qui organitzava la festa. 




No han faltat a la cita cellers, prescriptors i, sobretot, seguidors de xarxes de la DO Catalunya. La vetllada ha estat amenitzada pel duet acústic Canarini i maridada amb una àmplia selecció de vins DO Catalunya.

Ja podeu veure el nou espot a la web de la www.docat.cat així com a les xarxes i al canal de youtube.

Aventura’t!



NUECES DE CALIFÒRNIA- NOUS PRODUCTES

Nueces de Califòrnia presenta nous productes al Saló Gourmets de Madrid



• Els visitants de l'estand van poder tastar els nous sabors maridats amb originals productes gastronòmics de màxima qualitat.


• El xef Iñigo Pérez Urrechu va presentar la cuina més gourmet amb nous, el 9 d'abril, a la sala de show cookings del Saló Gourmets.

Nueces de Califòrnia ha presentat al Saló Gourmets, la trobada gastronòmica de les marques més innovadores i avantguardistes del món, amb més de 90.000 visitants, els nous sabors: trufa, formatge manchego i barbacoa que s'han tastat a l'estand de Nueces de Califòrnia, a més a més dels packs de 30 grams, quantitat diaria recomanada per experts, que s'han repartit entre els visitants de la fira.


El xef Iñigo Pérez Urrechu

El xef Iñigo Pérez Urrechu va presentar, al marc de la fira, la cuina més gourmet amb nous, un espectacle que va arribar a l'audiència utilitzant les nous especiades amb aromes de formatge manchego i barbacoa. Cruixent de pa, cebetes glaseadas i nous amb aroma de barbacoa, mini briox cruixent de blat de moro i xocolata amb txangurro amb nous amb aroma de formatge i galetes de nous, xocolata i safrà, van ser els protagonistes de la gran degustació.

El xef ha explicat que les nous li agraden tant que fer aquestes receptes ha estat un luxe per a ell, la qualitat i la versitalitat del producte li ho han fet molt fàcil. Ha destacat que la incorporació d'aquests nous sabors serà tot un èxit entre el públic.

Les nous són l'únic fruit sec amb una quantitat significativa d'àcids grassos Omega 3 d'origen vegetal que ajuda a prevenir les malalties cardiovasculars, la diabetis i la hipertensió arterial, així com reduir el risc de patir càncer i malalties neurodegeneratives com l'alzheimer.




dilluns, 8 d’abril del 2019

LA GALERA- VICENT GUIMERÀ-ARRÒS CREMÓS DE GALERA

La Galera de Vicent Guimerà

Guimerà, Vicent, Canalda, Maria Pilar, Verge i Irene, Estévez, Alicia, 2019. Pròleg de Pep Palau. La Galera l'Antic Molí. Planeta Gastro. Ed Planeta. 153 pgs.

És gràcies al comentari d'un client, l'any 2007 que el xef Vicent Guimerà s'interessa per un producte del territori, humil i poc valorat als mercats, segons els pescadors de l'Ebre, la galera, que amb el saber de la cuina tradicional i la innovació i creativitat que li atorga ser mereixedor d'una estrella Michelin, eleva a crustaci digne de l'alta gastronomia.  

El llibre amb pròleg del gastrònom Pep Palau i editat per Planeta consta de nou capítols, tres escrits per Maria Pilar Canalda i Irene Vega, un més tècnic escrit per Alicia Estévez de l'IRTA, dos per Maria Pilar i les receptes de Vicent Guimerà. També destaquem la molt bona feina dels fotografs, Andrei Moldovan, Priscila Alegre i Vlad Pop.

Vicent Guimerà arriba molt jove al món de la cuina quan amb 24 anys obre el seu restaurant, L'Antic Molí a Ulldecona. Estudia a l'Escola d'Hostaleria i Turisme de Cambrils i participa fent pràctiques a restaurants de la categoria del Lasarte o el de Jean Luc Figueres. Fa una cuina de proximitat, pertany des de l'any 2017 al moviment Slow Food i Km0 i a finals del 2016 reb la seva primera estrella Michelin i és guardonat com a Cuiner de l'any, premi concedit pel Fòrum Gastronòmic i La Vanguardia.

Arròs cremós de galera amb papada i cruixent de carxofa


Ingredients per l'arròs: 400 grs d'arròs, 10 grs d'all i julivert, 2 cullerades soperes de tomàquet confitat, 1'2 l de brou de galera, pasta de nyora, 500 grs de galeres, 2 carxofes, 500 grs de papada ibèrica, sal, pebre negre i oli d'oliva verge extra. 

Ingredients pel brou de galera: 1 quilo de galeres, una ceba, 3 nyores, 1/2 porro, 3 alls, 1 fulla de llorer, un raig de brandi, 1 cullerada de tomàquet concentrat, oli d'oliva verge extra i 2'5 litres d'aigua mineral. 

Preparació del brou: talleu petit la ceba i el mig porro i ho fregiu amb un bon raig d'oli d'oliva, a mig fer afegiu les nyores sense les llavors i els alls fets làmines; afegiu les galeres ben netes i sofregiu-les fins que agafin color; flamegeu amb el brandi; afegiu el llorer i el tomàquet concentrat; mulleu amb aigua freda i porteu a ebullició durant 20 minuts; descumeu bé;coleu i reserveu.

La papada: Jo la preparo a baixa temperatura amb sal i pebre negre, la poso al forn a 100º unes 4-5 hores, després la tallo a daus i la paso per la planxa per torrar-la i que faci crosteta.

Les carxofes: les he netejat, tallat molt fines i les he fregit en abundant oli d'oliva verge extra.

L'arròs: el preparem amb el sofregit de tomàquet i l'all i julivert, el courem uns 12 minuts a foc fort amb el brou de galera i el servirem amb la papada, les carxofes, una mica de pasta de nyora que podeu comprar feta o rehidratar-ne un parell amb aigua tèbia i escurar la carn amb una cullera, i la galera fregida a la planxa (la podeu pelar amb cura abans de fregir-la).



Arròs de galera

FÒRUM GASTRONÒMIC BARCELONA

Fòrum Gastronòmic Barcelona comptarà amb firmes punteres del foodservice i l’hostaleria

Impulsada per la seva aliança amb Fira de Barcelona, a través d'Alimentaria Exhibitions, l'edició 2019 del Fòrum Gastronòmic Barcelona confirma les seves previsions de participació i serà la més gran celebrada fins el moment. Per això, es preveu que la seva superfície expositiva creixi un 100% respecte a l'última edició celebrada a Barcelona el 2016. Compte amb prop de 6.000 metres quadrats nets al pavelló 8 del recinte Montjuïc de Fira de Barcelona, dels quals ja se n'han reservat més de la meitat, quan falten gairebé vuit mesos per a la seva celebració. 

La bona marxa de la comercialització confirma la gran acollida que aquest saló professional està tenint per part del sector de l'alimentació, el foodservice i l'equipament hostaler. Empreses punteres com Estrella Damm, Tupinamba, Sosa, Balfegó, Bidfood, Friolisa, Complet Hotel, Girbau, Pordamsa o Soublin, entre altres, ja han confirmat la seva participació com a expositors en aquest esdeveniment que espera obrir-se a nous mercats. 

El Fòrum Gastronòmic Barcelona, que se celebrarà del 18 al 20 de novembre de 2019, tindrà lloc en anys alterns amb Alimentaria i Hostelco, de manera que Barcelona comptarà cada any amb una gran fira relacionada amb l'alimentació i el foodservice. Serà, doncs, un espai de networking en què participaran els principals agents nacionals i internacionals del món de la gastronomia i facilitarà les reunions de negocis i l'intercanvi d'idees. 

J. Antoni Valls, director general d'Alimentaria Exhibitions, subratlla que "empreses molt destacades de l'alimentació, el foodservice i l'equipament hostaler ja han confirmat la seva presència en la nova etapa del Fòrum Gastronòmic de Barcelona. El seu suport mostra la seva confiança en un projecte en plena expansió que s'ha convertit en una cita imprescindible en el calendari dels professionals del món de la gastronomia". 

Jaume von Arend, codirector de Fòrum Gastronòmic S.L. ha destacat: "estem molt satisfets amb la gran acollida del Fòrum per part d’empreses que ja s’hi han inscrit. D’una banda, repeteixen moltes de les que ja coneixien l’esdeveniment d’altres edicions, el que demostra que al Fòrum es genera negoci. Però també s’estan interessant nous expositors que veuen Barcelona com un gran aparador que amplia fronteres". A més, von Arend assenyala que "completada la primera fase, estem treballant per ampliar l’oferta i aconseguir arribar a tots els sectors del foodservice, de manera que els visitants tinguin una àmplia oferta de productes. I per descomptat, sense oblidar els petits productors que formen part de l’ADN del Fòrum". 

Els millors professionals 

Cuiners, caps de sala, sommeliers, pastissers, artesans i altres professionals del sector de l'alimentació es donaran cita als diferents escenaris del recinte (Auditori, Àgora i Tallers) i oferiran des de sessions temàtiques a presentacions de productes i serveis. Així doncs, a més d'un aparador de productes, novetats i tendències del sector, la fira funcionarà com un gran espai de divulgació de les últimes innovacions en l'àmbit de gastronomia i el foodservice. 

El Fòrum Gastronòmic inclourà propostes especialitzades com el Fòrum Vi que acollirà les ponències dels millors enòlegs, viticultors, sommeliers i prescriptors; el Fòrum Dolç, un espai de divulgació que tindrà com a eixos centrals la pastisseria, la gelateria i la fleca; i el Fòrum Empresa, una jornada destinada a la gestió empresarial i hotelera, en què s'abordaran temes d'actualitat des de diferents punts de vista. 

Els premis ocuparan també un lloc destacat del Fòrum Gastronòmic, que atorgarà tres guardons, a més de promoure diversos concursos en col·laboració amb empreses i institucions. D'una banda, Cuiner 2019 distingirà el treball dels cuiners emergents que utilitzen productes de proximitat. De l'altra, els Premis Josep Mercader reconeixeran la trajectòria professional de cuiners, enòlegs, responsables de sala, productors i divulgadors de la cultura culinària catalana. I, finalment, InnoFòrum premiarà la innovació en gastronomia des de diferents categories: el packaging més creatiu, el producte més innovador i el sabor més original. 

Fòrum Gastronòmic i Alimentaria Exhibitions 

Fòrum Gastronòmic Barcelona serà el primer organitzat per Fira de Barcelona, a través de la seva societat Alimentaria Exhibitions, conjuntament amb Fòrum Gastronòmic. Nascut el 1999, el Fòrum Gastronòmic celebra aquest 2019 els seus 20 anys de vida.

Per la seva banda, Alimentaria Exhibitions compta amb una cartera de salons entre els quals destaquen Alimentaria Barcelona, Barcelona Wine Week, Alimentaria FoodTech, Alimentaria & Horexpo Lisboa i Expo ANTAD & Alimentaria México.



divendres, 5 d’abril del 2019

PÈSOLS AMB SÍPIA I ESCAMARLANS-EL MERCAT DE LA PLAÇA DE CUBA

Aquest 2019 el mercat de la plaça de Cuba ens ha convidat a fer la (R)evolució. I perquè cuinar és un acte revolucionari han organitzat, fins l'estiu, diversos tallers on el bon producte n'és el protagonista.

Hem tingut el plaer de participar a la Revolució del Producte, on hem conegut a la Vero del restaurant La Morera i ens ha explicat uns quants secrets de la seva cuina.

Consulteu els propers tallers


Pèsols amb sípia i escamarlans


Els pèsols de la Vero

Ingredients:
  • Dos quilos de pèsols sense pelar
  • Una sípia
  • Quatre escamarlans o 8 de petits
  • Una ceba tendra
  • Un parell d'alls
  • Un raig de Four Roses ( secret de la Vero)
  • Un got de fumet
  • Oli d'oliva verge extra, sal i pebre negre
Preparació:
  1. En una cassola de fang, sofregim la sípia tallada a dauets molt petit durant un minut en oli d'oliva i la reservem.
  2. En aquest mateix oli sofregim la ceba tallada prima i els alls.
  3. Afegim un bon raig de Four Roses i esperem que s'evapori una mica l'alcohol.
  4. Incorporem la sípia, afegim els pèsols desgranats i un got de fumet. Ho tapem i que cogui uns 10 minuts.
  5. Salpebreu i afegiu els escamarlans. Espereu uns 5 minuts i apagueu el foc.

El mercat de la plaça de Cuba


El Mercat municipal de la plaça de Cuba es troba situat al lloc que ocupava una antiga horta, de superfície molt superior, anomenada horta del Lleó. A mitjans del segle XIX, Mataró, sota l'impuls de les fàbriques de filats, passa per un moment de creixement urbanístic degut al augment continuat de mà d'obra obrera que arriba a la ciutat. Aquest fet afavoreix que propietaris de finques agrícoles en vulguin treure una major rendabilitat i comencin a construir edificis per allotjar els nouvinguts atrets pel procés industrialització. 

El 1843 comencen a obrir-se carrers que envoltaran la futura plaça de Cuba que en aquest moment anomenaran, plaça Nova. El 1894 i després d'utilitzar la plaça com a lloc d'esbarjo de les classes populars, arriba a l'ajuntament una instància amb més de 200 signatures de veïns per a convertir la plaça com a mercat públic


Josep Puig i Cadafalch, llavors arquitecte municipal de la població, informa de la necessitat d'un nou mercat a la ciutat, en aquella època només n'hi havia un a la plaça Gran i quedava lluny de la nova zona urbanitzada. Ell és l'encarregat de projectar una possible distribució en planta que allotjaria 26 parades per a carn, 13 per a gallina, 13 per al peix i 78 per a verdures. També adjunta els dissenys, modernistes, de les corresponents parades de cada especialitat. Posat a subhasta en dues ocasions només s'aconsegueixen adjudicar quatre parades de carn, però se sap que van arribar a disposar-se fins a 15 taules lliures d'impostos.

Cap el 1920 s'inicia el camí per a la construcció de l'actual edifici, no sense uns quants contratemps que faran que el projecte final de mercat cobert de 2000 metres quadrats, no s'engegui fins el gener de 1931. L'arquitecte Lluís Gallifa i l'enginyer Ignasi Mayol en seran els artifexs. Les instal·lacions s'ubicaran al centre de la plaça, amb una nau central de 20 metres de llum i 16 metres d'alçada al bell mig, i dos naus laterals de 7,50 metres. La longitud total serà de 60 metres. Es preveuen 64 parades per a carn, gallina i similars, 32 per al peix i 164 per a les verdures. S'assegura una il.luminació diürna mitjançant vidrieres i una d'artificial. Es projecten serveis de neteja i sanitaris, i al soterrani, els magatzems i la cambra frigorífica. 


L’edifici actual del mercat es va inaugurar l’11 d’abril de 1936 El mercat es va reformar íntegrament el 2010 per donar resposta a les noves necessitats i els nous hàbits dels consumidors. El mercat forma part del programa Tours Virtuals del CCAM, que permet passejar per l’interior dels mercats municipals de Catalunya i descobrir aquests establiments comercials.

El mercat disposa de més d’una trentena de parades, un supermercat, un aparcament gratuït i d’espais de dinamització que donen servei a les persones usuàries i potencien les relacions socials. Entre els principals serveis trobem l’Espai Joc, on els pares i les mares poden deixar la mainada mentre compren; l’Espai e-Àgora, on es fan xerrades, conferències, cursos i tasts de vins, caves i cerveses; l’aula de cuina, on es pot veure l’elaboració de demostracions de cuina i de postres i la realització de menús de temporada alhora que s’aprofita per adquirir nous coneixements gastronòmics; l’Expo Espai, on es pot gaudir d’exposicions, i l’Espai Demo, on les empreses poden promocionar els seus productes.

El mercat disposa de xarxa wifi, que permet l'accés lliure a Internet fent ús de la tecnologia sense fils, i d’un punt d’informació interactiu que informa dels serveis i de l’agenda d’activitats del mercat i promociona la ciutat. 

Adreça: Pl. de Cuba, 47 08302 Mataró

Telèfon: 93 758 24 30

Horari
  • dimarts, dimecres i dijous de 7 a 14 h i de 17 a 20.30 h 
  • divendres de 6 a 20.30 h 
  • dissabtes de 4.30 a 14.30 h 

Mercat de la Pl. de Cuba

dilluns, 1 d’abril del 2019

GARGAR-FESTIVAL DE MURALS-PENELLES

Cartell Festival Gargar


El Gargar Festival de Murals i Art Rural de Penelles presenta per primer cop a Barcelona el cartell d'artistes de la 4a. edició


Craft Barcelona acull la presentació del cartell d'artistes del Gargar: una festa de street art i cervesa artesana d'Art Cervecers.

Dijous dia 28 de març, Binomic.cat, amb el suport de l’Ajuntament de Penelles i la Diputació de Lleida, ha presentat al Craft Barcelona i en primícia, el cartell de la 4ª edició del Gargar Festival de Murals i Art Rural, un certamen que difon la cultura artística al món rural, ajuda als artistes emergents a donar-se a conèixer, canvia l’aspecte del poble i atrau el turisme.

Els creadors i organitzadors del Gargar Festival de Murals i Art Rural, Mar López-Pinto i Jordi Solsona han presentat el cartell d’artistes de la 4ª edició del Gargar amb una proporció adequada d’artistes territorials, nacionals i internacionals. Un total de 24 artistes de 9 nacionalitats diferents: Abys, Aéro, Alberto de Blobs, Alberto Montes, Blanxer, B:K, Cesc Homet, Erik Schmitz, Faunagraphic, Fil, Font, Irene López Leon, Juanjo Surace, Mireya, Mariadela Araujo, Olé la Vida, Repo, Rocketo1, Ru8icon1, Scaf, Sergi Bastida, Simple G, Sin Sisters, Zurik,. 

Penelles, un punt de referència de l’street art 

Penelles ja és ple de grafitis, autèntiques obres d’art que han convertit la petita localitat lleidatana en tot un referent pel que fa a l’street art .


By Miquel Wert (2017)
Penelles

La decisió de Binomic.cat d’avançar el cartell de la 4ª edició del Gargar a Barcelona ha estat una novetat a l’hora de triar un espai urbà per presentar un festival rural. I ho han fet al Craft Barcelona, un espai sempre compromès amb la cultura i obert a qualsevol expressió artística, donat que el Gargar i el Craft comparteixen la mateixa filosofia: popularitzar l’art i arribar a tothom. La convocatòria, que ha reunit la premsa, artistes i molt públic amb inquietuds culturals, ha estat un gran èxit.

L’actriu catalana Cristina Dilla ha iniciat l’acte de benvinguda del Gargar Festival i ha fet incís en el nou mural que estrena Craft Barcelona a les seves parets. El Craft Barcelona i Art Cervesers, amb motiu del seu cinquè i desè aniversari respectivament, han decidit patrocinar el mural de Zeso WF, un artista francès que va col·laborar a la segona edició del Festival Gargar i l’any passat va ésser el primer artista en rebre una residència artística de quatre mesos al poble de Penelles. 

L’actriu Cristina Dilla ha donat pas a les intervencions institucionals, ha participat en primer lloc, Eloi Bergós, alcalde de Penelles que ha destacat la importància de les iniciatives artístiques com la del Festival Gargar que popularitzen l’art, activen tot un poble i aconsegueixen que el coneixement del territori s’expandeixi més enllà de les seves fronteres. També ens ha fet saber que el gargar és el soroll que fa un ocell en perill d'extinció, la ganga. Així doncs, Penelles vol fer soroll com una ganga i donar vida als seus carrers. L'alcalde ha agraït la col·laboració de tot el poble, i a Binómic, a la Diputació de Lleida, al Departament de Cultura de la Generalitat, a Montana Colors i a altres patrocinadors el seu suport.

En segon lloc, Àngels Ponsa, directora general de Cooperació Cultural de la Generalitat de Catalunya, ha explicat que "estem molt contents d’haver participar en la reforma d’un nou espai cultural pel poble, recuperant l’antiga esglèsia de Penelles". També ha remarcat la importància de donar suport a l’art per part de les institucions.

El Marc Mascort, responsable de Cultura de Montana Colors i un dels patrocinadors del Festival Gargar, ha comentat que Montana Colors celebra enguany el seu 25 aniversari i ha manifestat "el nostre compromís de seguir amb un festival que creix dia a dia i cada vegada més".

Mar López-Pinto ha recordat que "la temática de les obres es centra en el món rural i consisteix en tres jornades on també hi ha tallers per a nens i adults, concerts, exposicions, foodtrucks i cervesa artesana”. Com a novetat ha destacat que aquest és el primer any que fan un projecte sencer vinculat amb temes socials, concretament amb l' Associació Estel.

L'artista Zeso WF ha donat per inaugurat el seu mural al Craft Barcelona dedicant unes paraules d'agraïment al Gargar i al públic assistent.



Foto de grup amb el nou mural al darrera

En acabar l’acte i, per celebrar l’esdeveniment, hi ha hagut una degustació de tapes i productes autòctons de Penelles, acompanyats de les cerveses Art i Lo Perot, gràcies a la gentilesa de Craft Barcelona, Art Cervesers, Lo Perot i els establiments de Penelles. 

El Gargar Festival de Murals i d’Art Rural de Penelles 

El Gargar Festival de Murals i d’Art Rural és una iniciativa creada per Binomic.cat amb el suport de l’Ajuntament de Penelles i la Diputació de Lleida. L’objectiu del Festival és fer arribar la cultura artística al món rural i també atorgar un valor afegit diferencial al petit poble lleidatà de Penelles. Per tot arreu hi ha dibuixos enormes d’estils ben diferents. Els carrers són els passadissos d’una gran galeria d’art a l’aire lliure. I perque els visitants no es perdin cap pintura, l’ajuntament ofereix un mapa que indica on és cada obra i a quin artista pertany.

La quarta edició del Gargar Festival, obert i popular, es celebrarà els dies 3, 4 i 5 de maig de 2019 a Penelles. Els artistes aproparan l’art a tothom amb les seves creacions sobre un total de 900 m2 de parets públiques de Penelles, millorant-lo i donant més recursos als seus habitants.

El Gargar Festival, amb un programa de màxima qualitat i amb més afluència de públic edició rere edició, ja és un referent a la comarca. Un any més, el Gargar fondrà art, música, cervesa artesana i food trucks, acompanyat de tallers relacionats amb altres disciplines artístiques. 

Craft Barcelona 

Craft Barcelona inaugura la primavera amb la presentació en primícia del cartell del Gargar Festival de Murals i d’Art Rural de Penelles. A més a més, l’aposta artística del Craft ens torna a sorprendre i, amb motiu del seu cinquè aniversari, trasllada l’street art al seu interior. Les parets del Craft Barcelona estrenen un nou mural pintat per un dels participants d'una de les edicions del Gargar, l’artista francès Zeso WF.

El Craft Barcelona, un dels locals més màgics del Barri Gòtic, és una cerveseria artesanal que es troba en el cor de la ciutat. Situada al Carrer Paradís 4, al costat de la Plaça Sant Jaume, forma part del circuit romànic turístic de Barcelona. En aquest carrer es troben les restes de columnes romanes de l’antic Temple d’August, antigament denominat Mons Taber , quan era el punt més alt de la ciutat de Barcino. 

El Craft Barcelona, amb una notable selecció de cerveses artesanes i tapes, destil·la art per tots els seus racons i convida al meet&greet. Endinsar-se en aquest cau és tot un repte. Mentre assaborim les seves cerveses a la planta del soterrani, buscarem de reull l’antic dipòsit d’aigua del segle XVIII que s’amaga, segons expliquen alguns experts, darrera les seves parets, i poder-nos submergir dins, això si el trobem, i obtenir poders màgics, tal i com li va passar a Obèlix en caure dins la marmita del druida. Aquesta experiència, sumada a la quantitat d’activitats que converteixen l’espai en un dia diferent cada vespre i a les noves varietats setmanals de cervesa, fan del Craft Barcelona un dels indrets més especials i amb més carisma del centre de la ciutat.


Craft Barcelona