El Parc del Garraf està impulsant la recuperació de diversos
conreus que antigament formaven part de l’activitat agrícola i econòmica dels
habitants d’aquest territori. Un d’aquests productes locals és la col brotonera
o espigall, un vegetal que s’està reintroduint al mercat com a producte
culinari i d’alt valor nutricional.
Els brotons i els espigalls són les dues parts de la col
brotonera o col del fadrí (Brassica oleracea) que corresponen a
diferents fases de creixement d’aquesta verdura originària de la zona del
Garraf. Anomenada així pels pagesos que mai aconseguien vendre-la i se’ls
quedaba a les parades. Durant els mesos d’octubre i novembre li creixen
uns brots amb molta fulla, que són els brotons. El mes de gener, abans
que tingui lloc la floració, apareixen els espigalls (inflorescències
immadures) que es poden collir fins al març.
El projecte de recuperació de l’espigall al Parc del Garraf s’està realitzant en col·laboració de la Fundació Miquel Agustí, un equip de recerca al servei del sector agrícola vinculada a la Universitat Politècnica de Catalunya, juntament amb NODE Garraf.
El projecte, que té una durada de vuit anys, es troba en el
seu equador, pel que ja s’han pogut donar alguns resultats com és, haver pogut
determinar les varietats genètiques i ambientals del vegetal per a la seva
òptima utilització en el mercat.
L’objectiu és aconseguir una DO per aquest producte com
espigall del Garraf per vincular-lo al territori i donar-li la projecció
necessària per a la seva producció i comercialització. En aquest aspecte, és
important consolidar l’agricultura dins el Parc del Garraf per passar a definir
i promocionar la nova varietat d’espigall i trobar la implicació del sector de
la gastronomia.
El projecte de recuperació de la col brotonera o espigall al
Parc del Garraf és fruit del conveni de col·laboració entre la Fundació Miquel
Agustí i la Diputació de Barcelona dins del Parc a Taula i
s’emmarca en un projecte més ampli iniciat l’any 2013 en el que es proposaven
diferents eines que permetessin el desenvolupament econòmic, rendibilitat,
gestió sostenible i autogestió de les explotacions agrícoles dins l’entorn de
la Xarxa de Parcs Naturals.
En la presentació dels resultats del projecte que ha tingut
lloc en l'entorn privilegiat de la Fundació Alícia al Món Sant Benet, hi han
participat: Toni Massanés, director general de la Fundació Alícia que ens ha
donat la benvinguda; Xavier Roget Padrosa, responsable del programa Parc a
Taula de la Diputació de Barcelona; Aurora Rull, investigadora de la Fundació
Miquel Agustí que ens n'ha fet una breu explicació; el diputat adjunt d’Espais
Naturals, Jesús Calderer; la presidenta de NODE Garraf, Rosa Huguet i la
presidenta de l’Associació d’Espigalls del Garraf, Montse Marcè i Sabadell que
ens ha transmés el seu gran entusiasme pel producte.
La jornada s’ha completat amb una degustació de diferents
plats on l'espigall ha estat el protagonista cuinats amb maestria per David Gil
Julià, xef de la Fundació Alícia.
Arròs d'espigalls |
Cinc cèntims sobre el projecte
EGEsNat (Espigalls del Garraf- Espais Naturals amb Denominació d’Origen Protegida) és un projecte de 4 anys de durada (2017 – 2020) que es planteja com la segona fase del projecte que la Fundació Miquel Agustí amb la col·laboració de la Diputació de Barcelona van realitzar durant els anys 2013 a 2016: “Eines per a la dinamització agrícola del Parc del Garraf: anàlisi de la dinàmica agrícola i impuls dels productes locals (espigalls del Garraf)”.
En les seves dues fases, el projecte té per objectiu
dinamitzar l’agricultura del Parc Natural del Garraf a través de la recuperació
d’una varietat tradicional de la zona, l’espigall del Garraf. D’aquesta manera,
el projecte contribueix en la dinamització agrícola a la comarca i en el foment
del consum local i de proximitat.
Per fer-ho, d’una banda s’ha introduït, de forma
experimental, el cultiu de l’espigall dins del parc. I de l’altra, s’han
millorat les poblacions actuals d’espigalls del Garraf per consolidar-ne el seu
cultiu i oferir un producte de millors característiques tant a productors com
consumidors.
Resultats fase I:
Durant la primera fase, de 4 anys de duració (2013-2016), s’han aconseguit els següents resultats:
1. Estudi detallat de les parcel·les agrícoles de la zona
del parc i avaluació de les possibilitats de recuperació agrícola.
2. Adequació, millora i ús d’una parcel·la agrícola en desús a la finca de Can Grau, situada dins del parc.
3. Impuls de a la creació i continuïtat de l’associació de productors d’espigall de la comarca Associació Espigalls del Garraf.
4. Obtenció d’una nova varietat d’espigall que manté les característiques morfoagronòmiques de la varietat tradicional, però presenta major homogeneïtat, major rendiment i millor arquitectura.
5. Desenvolupament de la metodologia per l’anàlisi sensorial descriptiu de l’espigall del Garraf.
2. Adequació, millora i ús d’una parcel·la agrícola en desús a la finca de Can Grau, situada dins del parc.
3. Impuls de a la creació i continuïtat de l’associació de productors d’espigall de la comarca Associació Espigalls del Garraf.
4. Obtenció d’una nova varietat d’espigall que manté les característiques morfoagronòmiques de la varietat tradicional, però presenta major homogeneïtat, major rendiment i millor arquitectura.
5. Desenvolupament de la metodologia per l’anàlisi sensorial descriptiu de l’espigall del Garraf.
Actuacions fase II:
En la segona fase, iniciada el 2017 i que també durarà 4 anys, fins al 2020, es duran a terme les següents actuacions:
1. Assajos lligats a la descripció objectiva del vincle
producte-territori a fi de certificar la qualitat diferenciada de l’espigall
del Garraf.
2. Millora agronòmica, sensorial i nutricional de l’espigall del Garraf a través de la selecció participativa.
3. Introducció de l’agricultura dins del PN del Garraf.
4. Dinamització del sector productor i elaborador.
5. Difusió, divulgació i transferència del projecte.
2. Millora agronòmica, sensorial i nutricional de l’espigall del Garraf a través de la selecció participativa.
3. Introducció de l’agricultura dins del PN del Garraf.
4. Dinamització del sector productor i elaborador.
5. Difusió, divulgació i transferència del projecte.