diumenge, 28 d’octubre del 2018

NARBONA EN DOS DIES-NARBO MARTIUS


Narbo Martius va ser una important ciutat de la Gal·lia situada al costat del riu Atax, l'Aude Vell convertit avui en dia en el Canal de la Robina. Es va convertir en la capital de la Narbonensis i segons Gai Vel·lei Patercle (19 ane-30) historiador romà de la Campània, contemporani d'August, va ser fundada com una colònia romana l'any 118 ane formant part d'un projecte general per a desenvolupar la Via Domitia que connectava Itàlia amb Hispània i comunicava amb la Via Aquitània cap a l'Atlàntic. Poblada pels Volques tectòsages, tribu gal·la procedent de la Vall del Danubi que arriba a la Narbona occidental cap el segle III ane.

Malgrat ser una de les colònies romanes més importants de la Gal·lia han sobreviscut pocs vestigis d'aquella època. Algunes restes de la Via Domitia, diversos magatzems subterranis, l'Horreum, construit cinc metres per sota del nivell del carrer, en torn el segle I ane i recentment més accesible per la construcció d'un petit hall d'entrada. També s'han conservat algunes parts del mur de la ciutat i el Clos de la Llombarda, ocupat fins el segle V i que consisteix en una zona d'habitatges aristocràtics amb carrers flanquejats per pòrtics, petits comerços amb tallers i una casa de banys.

Al Clos destaquen dues cases, la del gran Triclinium que ha estat excavada en la seva totalitat i té una superfície de 705 metres quadrats i la casa del Geni. La primera és una típica mansió aristocràtica del segle II ane, que consta de diverses unitats. Una de les sales amb una superfície de 90 metres quadrats ha estat identificada com el triclinium o menjador, recobert de precioses pintures murals. La casa del Geni del segle I ane però que es va expandir durant el segle III i va arribar a tenir una superfície de 975 metres quadrats. Moltes de les habitacions d'aquesta mansió estaven recoberts de mosaics de pedres negres i blanques, i les parets decorades de pintures esplèndides.

Cap el segle III moltes cases van ser abandonades i es va construir una basílica cristiana, s'han localitzat restes d'un baptisteri i uns quants sarcòfags i una àmfora on hi havia enterrat un nen. El segle V l'edifici religiós també va ser abandonat.

Narbona es troba a menys de dues hores de Barcelona amb la conexió directa en tren d'alta velocitat, en viatge directe des de l'estació de Sants, amb una oferta inicial de quatre freqüències  diàries per sentit.

Narbona, ciutat de festivals està situada al centre d'un Parc Natural a la Mediterrània i preservat pels massissos de la Clape i de Fontfroide disfruta d'un clima temperat, sec i lluminós, amb una fauna i flora excepcionals i una oferta de llargues platges, una estació balnearia a 15 km, senders màgics, vinyes acollidores i un llarg etcètera de feliços descobriments.

Declarat per l'Unesco, Patrimoni Mundial, el Canal de la Robina que fa d'arteria d'unió entre el mar i el "Canal du Midi" es navagable i et permet travessar la ciutat per l'aigua.




La Catedral de Sant Just i Sant Pastor

D'estil gòtic septentrional, va ser edificada a finals del segle XIII, projecte del mestre d'obres Joan Descamps i està considerada com un dels monuments religiosos més preciosos del sud de França i amb el Palau dels arquebisbes forma un conjunt monumental comparable al Palau dels Papes d'Avinyó.



La construcció d'algunes torres li donen un aspecte de fortificació, ja que el conjunt va contribuir activament a la defensa de la ciutat. El cor té tres naus, la central força més alta que les altres dues i la capella central està dedicada a Sta Maria de Betlem i compta amb un retaule gòtic de pedra policromada ocult fins 1981 sota una capa d'estuc. Algunes finestres conserven els vitralls originals que són espectaculars.


L'altar principal, amb baldaquí, és de marbre de Caunes i bronze daurat, i va ser donació del Cardenal de Bonzi, arquebisbe de Narbona del 1673 al 1703, havent estat construït seguint el model dibuixat per Hardouin-Mansart.

El claustre és al costat sud de la catedral, on hi havia hagut la catedral preromànica. Està adossat a les muralles del segle V i comunicat amb el palau episcopal. Els quatre corredors, força homogenis, tenen grans arcades, amb els contraforts guarnits amb curioses gàrgoles i pinacles flamígers.

Les Halles

Mercat cobert amb més de 65 parades d'alimentació, bars, restaurants i fins i tot bodegues, obren tots els dies de l'any des de les 7 del matí fins l'1 del migdia. D'estil Baltard, arquitecte francès autor del mercat de París, té una fantàstica estructura metàl·lica i portes de pedra, va ser inaugurat l'any 1901 i és un dels més bells de França.


A l'interior, podeu fer parada i fonda i dinar a Chez Bebelle de dimarts a diumenge des de les 8 fins les 14:30h. Gilles Belzons, antic jugador de rugby us ofereix una àmplia gama de carns a la brasa, embotits i patés, sempre en un ambient distés i divertit.





L'Abadia de Fontfreda

A 14 km de Narbona, s'obre al bellmig de les Corberes, una abadia fundada a finals del segle XI per monjos benedictins en uns terrenys cedits pel vescompte Eimeric de Narbona casat amb Mafalda que a la vegada havia estat esposa del compte català Ramon Berenguer II. Fontfreda o Fontfroide en francès resta gairebé intacta i es pot visitar tot l'any, el claustre del segle XIII conserva als capitells magnífiques decoracions florals.  

El 1145 la comunitat de Fontfreda es dirigeix a l'abadia de la Grand Selva amb la finalitat posar-se sota les directrius cistercenques i pasa a dependre del monestir gascó. És també el moment que a partir de l'abadia de Fontfreda que es funda Poblet a Catalunya (1151).


L’abadia de Fontfreda va esdevenir un centre important de lluita i enfrontament contra el catarisme. El papa Innocenci III va designar dos legats triats entre els membres d’aquesta abadia que s’encarregaren de defensar l’ortodòxia catòlica davant l’heretgia. Aquesta posició capdavantera va resultar profitosa pel monestir, que es va beneficiar dels béns dels càtars.

El segle XIV marca una època d’esplendor, amb abats poderosos i influents, com Jacques Fournier (1311-1317) que va ser bisbe i més endavant papa, amb el nom de Benet XII (1334-1342).

El segle XV la comunitat es va empobrir i el 1764 es declara la seva extinció. Actualment és de propietat privada, l'any 1908 Gustave i Madeleine Fayet en seran els propietaris i l'abadia sofreig un procés de restauració.

Durant tot l'any s'hi celebren esdeveniments de caire cultural i festiu, disfruta d'un espectacular roserar i s'hi poden tastar vins de la DO Corbieres.


Les Grands Buffets

A les afores de la ciutat us proposem viure una autèntica festa gastronòmica i fer un àpat a un dels més grans bufet d'Europa. Una cuidada selecció de receptes tradicionals de la cuina francesa com la llagosta a l'americana, la cassoulet o l'espectacular foie, algunes d'elles recuperades de l'antic receptari burgés i que podreu gaudir sense límit.

En una decoració única i cuidada que ens trasllada a èpoques de festes i grans convits, els formatges, el marisc, la rostiseria i els postres no us deixaran indiferents.

Amb més de 70 varietats de vins servides en copa o en botella i que podreu comprar a preus directament del distribuidor, és una de les cartes que s'ha convertit en la guia per excel·lència de la regió.

Un autèntic plaer pels sentit a un preu més que raonable i asumible per qualsevol butxaca.









I ja per acabar aquesta visita frugal a Narbona i si viatgeu amb nens, i si no també no us perdeu la Reserva Africana de Sigean, a 15 km de la ciutat, un parc temàtic, inaugurat l'any 1974, amb més de 3500 animals, la majoria d'origen africà i en un estat de semillibertat.