El cap de setmana del 6 i 7 el d’octubre Breda celebrarà la
setena edició de la Fira de l’Olla, l’esdeveniment que dóna a conèixer el
sector ceramista i terrissaire, puntal durant generacions en el desenvolupament
econòmic de la Vila de Breda.
Ceramistes i terrissaires tant de
Breda com d’altres indrets mostraran els seus millors productes durant tot el
cap de setmana. A més, la Fira de l’Olla comptarà amb demostracions
d’elaboració de ceràmica, exposicions i conferències, i un fort component gastronòmic,
fent visible la importància dels recipients de terrissa dins de molts plats de
la nostra cuina. Per altra banda, ofereix noves propostes d’oci per a augmentar
la participació dels visitants dels diferents actes.
La Fira de l’Olla mantindrà un fort
component divulgatiu, present des dels inicis de la mateixa. Una de les grans
novetats d’enguany serà una caminada per les terreres de Breda, antics punts
d’extracció d’argila que s’utilitzava per fer terrissa al municipi.
L’edició
d’enguany amb la conferència “Els plafons ceràmics de Josep Aragay per a
l’Institut Antituberculós de La Caixa” al Museu Municipal Josep Aragay. La cita
tindrà com a ponents el director del Museu Aragay, Xavier Castanyer, i els
membres del Centre d’Estudis de Sant Martí de Provençals Arantxa Moran i Antoni
Santos. La conferència s’emmarca en la troballa d’un conjunt de 7 quadres
ceràmics de Josep Aragay a l’Espai Pere Calafell de Barcelona el passat 27
d’abril. La ubicació dels quadres era una incògnita des de feia dècades. Durant
els mesos de juny i juliol van ser l’element clau d’una exposició al mateix
lloc on van ser trobats.
També en el marc de la Fira de l’Olla el Centre
Cultural Els Forns acollirà l’exposició “La ceràmica modernista i Lluís
Domènech i Montaner, que romandrà oberta fins el proper 11 de novembre.
Per
altra banda el recinte de la fira será l’escenari de la conferencia “La
terrissa i els fogons”, a càrrec d’Alfons Romero, president de l’Associació
Catalana de Ceràmica.
La Fira de l’Olla mantindrà
activitats clàssiques com la demotració d’elaboració de terrissa amb torn a
càrrec d’un terrissaire bredenc o un taller de fang per a la mainada a càrrec
de Yolanda Flor4Pètals. En aquesta setena edició incorporarà noves activitats
lúdiques relacionades amb la ceràmica i la terrissa, com una cursa de
terrissaires on els participants hauran de ser els més ràpids amb una post
sobre l’espatlla; una enfangada popular o el joc de trencar l’olla. Per altra
banda, tornarà a comptar amb l’experiència de combinar la ceràmica amb la
música amb el concert participatiu “Testus”, on tothom podrà tocar instruments
de percussió fets de ceràmica.
Pel que fa als usos gastronòmics
de la terrissa, no faltarà la cuina d’arròs amb cassoles de Breda, Una
demostració de cuiners i cuineres del municipi que faran diverses receptes
d’arròs a la cassola a la plaça de la Vila amb l’animació de l’actor del
“Polònia” de TV3 Sergi Cervera. Posteriorment hi haurà tastets dels diferents
arrossos al preu d’un euro. Com a tancament de la fira, el Centre Cultural Els
Forns acollirà un tast de vins del celler Loxarel, elaborats en àmfores de
terrissa.
La Fira de l’Olla també servirà
per difondre el patrimoni del nucli històric del municipi amb visites guiades
al llarg del cap de setmana. Altres activitats seran una cercavila dels Gegants
de Breda pel recinte de la fira i un concert de corda de l’Orquestra Jove de la
Selva.
Podeu dinar a la localitat, diversos restaurants preparen atractius menús de cassola aptes per a totes les butxaques que van dels 12 als 30 euros, beguda i cafè a part: Ca l'Avi; Can Mariano; Ca l'Antonieta; Fonda Montseny; El Romaní de Breda; Fonda Santa Anna
- Consulta el programa d'activitats