dimarts, 25 de setembre del 2018

SETMANA CONTRA EL MALBARATAMENT ALIMENTARI



Caprabo se suma a la 1a setmana contra el malbaratament
Junts alimentem solucions

La xef Ada Parellada, és una de las majors defensores de la cuina responsable i d’aprofitament alimentari i autora del llibre "La cuina sostenible" i ens explica a l'aula de Chef Caprabo, com Planificar pot reduir a la meitat el malbaratament alimentari a casa.

L'Ada ha dit que: és important tenir un fons de nevera amb aliments cuinats, perquè d’aquesta manera en cinc minuts els plats estan llestos, ja que només hem de barrejar-los i servir”. A més, comenta, planificació fa que no llancem res.

Caprabo és pioner en la lluita contra el malbaratament d’aliments, el seu director de marketing, Xavier Ramon, ha destacat com l'empresa compta amb un programa integral per a l’aprofitament dels aliments als seus supermercats. L’any 2010 va posar en marxa el seu Programa de Microdonacions amb els bancs d’aliments pel que dóna tots els productes que deixen de ser aptes per a la venta i són aptes pel consum. En petites quantitats i de manera diària, Caprabo dona a més de 250 entitats socials aquests productes no aptes per a la venta. Aquestes entitats, de la xarxa de bancs d’aliments, distribueixen els productes entre les persones necessitades. Caprabo va donar el 2017 l’equivalent a l’aliment necessari per 1.179 llars en un any.


El Programa de Microdonacions de Caprabo destaca per la seva metodologia pròpia, que aconsegueix l’aprofitament d’aliments amb un sistema d’entrega ràpid i garantit. Els aliments són recollits directament per entitats beneficiàries de Bancs d’Aliments al mateix supermercat, per tant, no és necessari enviar-los al magatzem central dels bancs. D’aquesta manera, es redueix el temps d’entrega i facilita el seu consum immediat. Aquesta línia de treball permet, a més d’aprofitar els aliments frescos per cobrir tots els nutrients necessaris, reduir residus, cosa que suposa una gestió més responsable dels aliments, aconseguint una economia circular.


Caprabo és empresa col·laboradora amb la recollida anual d’aliments que organitzen els bancs d’aliments.  A més, col·labora amb altres accions del Banc d’Aliments com les Grans Recollides d’Aliments als seus supermercats o a la Setmana Europea de la Prevenció de Residus, en la que al 2017 va ser premiada amb l’edició VIII del Premi Europeu de Prevenció de Residus en reconeixement al projecte “Jo em comprometo!” centrat en sensibilitzar als clients de Caprabo sobre el consum responsable.

Caprabo forma part del comitè que lidera AECOC sobre “L’alimentació no malbarata”. En aquest sentit, ha participat en l’elaboració de guies com la de “pràctiques d’higiene per aprofitar amb seguretat els aliments als sectors de la restauració i el comerç minorista” de l’Agència de Salut Pública de Catalunya, o el projecte europeu Ecowaste4Food, entre d’altres.


Al taller al qual hem assistit, organitzat per l'empresa de comunicació Arenalia, l'Ada ens ha donat uns quants consells pràctics contra el malbaratament:
  • Planificar: pensar què menjar en una setmana, penjar-ho en un lloc visible de la cuina i fer la llista de la compra en funció de la planificació.
  • Comprar: cenyir-nos a la llista de la compra que hem preparat i, si trobem alguna oferta interessant, substituir-la per algun aliment de la llista.
  • Cuinar: una vegada la compra està a casa és important preparar un fons de nevera adaptat a la planificació. Algunes idees: Escaldar verdures Fer un sofregit Bullir arròs Bullir patates Fer oli d’herbes Fer una salsa romesco
  • Acoblar: a l’arribar a casa per la nit, o a l’hora de preparar un tupper pel treball, els plats es poden elaborar de manera ràpida, ja que els tenim avançats.