En menys de cinc dies se celebrarà la 1a edició de l'Observatorium Gastronòmic Osona que tindrà lloc el 30 de setembre i l'1 d'octubre al Recinte Firal El Sucre de Vic.
Hem pogut assistir a la roda de premsa que s'ha celebrat a la Casa de Convalescència i hem conegut de primera mà, els objectius, detalls i
continguts de l'esperada fira gastronòmica.
Ens han acompanyat els representants de les entitats col·laboradores: per
part de l'Ajuntament de Vic, el Sr. Benjamí Dòniga, regidor de Fires i Mercats i la Sra. Maria Carme Bover, regidora de
Turisme; per part de la Universitat de Vic-Universitat Central de Catalunya,
el professor Dr. Pere Quer; i per part del Gremi d’Hostaleria
d’Osona, el Sr Fabià Contreras, el seu president que ha estat l'encarregat d'obrir l'acte, agraint enormement l'assistència a la presentació i fent-nos arribar el següent missatge:
"Ja estem preparats per obrir el projecte als enamorats
de la Cuina i professionals de la gastronomia, amb l'objectiu d'impulsar i
promocionar el sector i donar a conèixer els productes i serveis que ofereix la
Comarca d'Osona"
En Benjamí Dòniga ha destacat que aquesta nova forma d'observar la gastronomia des de tres àrees diferents com són: Restauració, Comerç i Turisme, els va agradar des del principi i els va semblar molt innovadora i és que el lema de la Fira, no oblidem que és:
Parlem d'innovacions a la cuina
La senyora Carme Bover ha celebrat poder acompanyar i participar en aquest projecte al Gremi d'Hosteleria d'Osona i s'ha mostrat satisfeta que la fira potenciï la divulgació del producte #Km0 tant pel públic visitant com pel professional.
Na Carme ha destacat que la Fira és bona pel sector i també per la ciutat:
"Un gest de reconeixement pel patrimoni sumant l'activitat de la Universitat de Vic que enriqueix la ciutat i la seva cultura; amb la importància de fer activitats que impulsin i promocionin la comarca i tot el valor que tenim. Concretant que és una fira-mercat on tots guanyem, ja que si avancem junts, podrem continuar creixent"
Finalment pren la paraula el Dr. Pere
Quer, president de la comissió territorial Barcelona-Comarques Centrals del
Tercer Congrés Català de la Cuina i remarca que la Universitat de Vic-Universitat Central de Catalunya
està molt contenta de formar part amb el Gremi d'Hostaleria d'Osona de la Fira i tenir accions conjuntes pels estudiants, aprofitant el 3r congrés de la Cuina com és el cas de la digitalització de dades a la gastronomia i
restauració.
En Pere Quer és també responsable de la ruta:
- Itinerari cultural gastronòmic del darrer terç del segle XIX i principi del XX
Un recorregut cultural per deu indrets diferents
de la ciutat de Vic, s’aniran combinant històries i textos literaris i
gastronòmics amb quatre tastets per degustar productes i preparacions
il·lustratives de l’itinerari cultural preparat.
La ruta se centra en l’època compresa entre el darrer terç
del segle XIX i el primer del segle XX, al llarg de la qual l’auge dels estudis
superiors a la ciutat i la influència de Vic com a Seu Episcopal la convertiren
en punt clau i focus destacat de la Renaixença. Més endavant, la burgesia de la
ciutat hi desenvolupà el modernisme i el noucentisme amb força vitalitat fins a
l’arribada de la Guerra Civil.
La ruta ha estat realitzada per la UVic-UCC, per professorat
pertanyent a la línia de recerca sobre Patrimoni literari i cultural, i es basa
en llocs literaris recollits al portal www.endrets.cat.
Més informació: Observatorium Gastronòmic