dijous, 20 de setembre del 2018

III CONGRÉS CATALÀ DE LA CUINA 2018.2019



Present i futur de la cuina catalana
Una estratègia de país de cara a l'horitzó 2025


El Tercer Congrés Català de la Cuina s'ha presentat aquest dimecres a Barcelona amb un Auditori del Palau de la Generalitat ple de gom a gom.

L'acte ha estat obert per la consellera de la Presidència de la Generalitat, la senyora Elsa Artadi que ha destacat que El model d'èxit de la cuina catalana ha de continuar sent competitiu i sostenible i ha d'arribar a tota la societat

El Congrés es planteja com un procés d’anàlisi i debat al voltant de la gastronomia i la cuina i vol analitzar raonadament i amb profunditat tots els factors que han fet possible l'èxit de la cuina catalana a nivell internacional, com s'ha arribat a la situació actual, i a partir d’aquí extreure conclusions que permetin continuar a l’avantguarda gastronòmica mundial, ens ha explicat en Màrius Rubiralta, director executiu del Congrés.

Si el I i el II Congrés (1981-82 / 1994-95) van influir en l’èxit i la projecció internacional de la gastronomia catalana i van servir per prendre consciència del valor de la cuina i del territori físic i humà que la fa possible, el Tercer Congrés ha de servir per avançar cap a una estratègia nacional sobre la Gastronomia i la Cuina posant la mirada en l’horitzó 2025.

La consellera de Presidència i portaveu del Govern, senyora Elsa Artadi, ha subratllat el model d’èxit de la gastronomia i cuina catalanes i ha destacat la necessitat que aquest model segueixi sent competitiu, sostenible, que reflecteixi els valors i la història i que arribi a totes les capes de la societat. 

Durant la presentació del Tercer Congrés Català de Cuina, la consellera ha assegurat que el compromís de la Generalitat és una estratègia de país que s’ha de poder fer entre tots i que no només l’han de fer les institucions. En aquest sentit ha volgut remarcar la transversalitat del Tercer Congrés Català de la Cuina, donat que enguany gairebé tots els departaments de la Generalitat de Catalunya hi estan col·laborant, i tots tenen una afectació que anys enrere no es podria haver vist.

Pepa Aymamí, coordinadora general del Congrés ens ha explicat que és un projecte obert i participatiu on hi tenen cabuda aportacions i reflexions del món culinari professional i del món acadèmic i científic.

El Tercer Congrés és promogut per la Fundació Institut Català de la Cuina i la Cultura Gastronòmica (FICCG) i el Campus de l'Alimentació de la Universitat deBarcelona (UB). El Congrés també compta amb la col·laboració de la Generalitat de Catalunya; les Diputacions de Barcelona, Tarragona, Lleida i Girona; l'Institut d'Estudis Catalans, i les universitats de Girona (UdG), Lleida (UdL), Vic (Uvic-Central de Catalunya), Rovira i Virgili de Tarragona (URV) i Oberta de Catalunya (UOC).

Rubiralta ha explicat també que el Congrés s'ha estructurat en sis àmbits d'estudi: (I) Cultura i Patrimoni Culinari en l'àmbit de la cuina; (II) La gastronomia com a motor socioeconòmic de Catalunya; (III) El paper dels cuiners i cuineres com a promotors de la Cuina Catalana; (IV) El coneixement culinari a Catalunya; (V) Cuina, indústria i treball, i (VI) Cuina i Societat: la cuina catalana com a eina de prevenció de la salut, de cohesió social i territorial, i sostenibilitat.

S’han creat cinc Comissions Territorials: Barcelona Metropolitana, Barcelona Interior i Comarques Centrals, Girona, Lleida i Tarragona (Camp de Tarragona i Terres de l’Ebre), per tal que el Tercer Congrés arribi a tota la societat catalana. Aquestes comissions funcionaran sota la coordinació de la FICCG i el Campus de l'Alimentació.

Trobareu més informació: http://www.congrescataladelacuina.cat/