diumenge, 30 de setembre del 2018

L'OBSERVATORIUM GASTRONÒMIC OSONA- PRIMERA JORNADA



Amb molta il·lusió per part del Gremi d'Hostaleria d'Osona ha quedat inaugurada la 1a edició de la fira mercat Observatorium Gastronòmic Osona, al Recinte Firal el Sucre de Vic. 

Una trobada per gaudir d'un tast gastronòmic des de diferents perspectives, sumar coneixements, cultura i relacions comercials tant per les empreses i productors d’aquí com les que volen fer-se un lloc a la comarca d'Osona, presentant el seu producte - servei als visitants i professionals del sector.




La primera jornada ha obert les portes al públic a les 10:00h i els representants de l’Ajuntament de Vic, Regidor de Fires i Mercats, Senyor Benjamí Dòniga i la Regidora de Turisme, Comerç i Consum, Senyora Maria Carme Bover i després d'unes paraules de motivació per a tots els participants han acompanyat al president del gremi, senyor Fabià Contreras a fer una ronda d’agraïments als expositors en els seus estands.







Expositors 

Proquimia, Bidfood-Guzman, Sánchez Hosteleria, La Brava Beer, Vichy Catalan, 0%Gluten, Dàlia Textil Hosteleria, 0%Gluten, Moments Music Events, Efitem, Osona Turisme i Osona Terra, Casa Riera Ordeix, Tòfones Noir et Blanc, Castanyes de Viladrau, Carol Tòfones, RestArt, Nova Higiene Activa, Ecobubbles, Jidush Serveis, Dismarc, Linx Consulting, Nasp Complements, Servim Consultors, Unimat Prevenció.

Impresions

Un efecte positiu cara la iniciativa i el format de projecte que ens reconforta l’esforç durant tot el procés d’una fira mercat diferent, amb inquietud per crear i compartir, generant una satisfacció i experiència al visitant i amb el compromís de les Entitats Col·laboradores i Empreses que estan avui presents amb el seu producte – servei, novetat i visió de promoció en el mercat gastronòmic, a la vegada que es dinamitzen amb un programa d’activitats, exposicions, xerrades i presentacions, tant pels enamorats de la cuina i curiosos com pels professionals que volen estar al dia per millorar el seu negoci. 


divendres, 28 de setembre del 2018

TURALCAT


La Catalunya Rural és un espai amb molt per descobrir



Arreu de les comarques més rurals hi ha nombrosos espais amb paisatges encisadors i productes agroalimentaris de gran qualitat i gairebé desconeguts.

Neix una nova plataforma web que permetrà a tothom descobrir i gaudir d’una àmplia oferta de productes agroalimentaris de qualitat, comprats directament als seus productors.

                                   www.catalunyarural.cat

Una invitació a sortir de la ciutat per apropar-se al medi rural a descobrir-hi uns productes excepcionals que ompliran els nostres àpats de nous plaers i per a gaudir de serveis que ens faran viure experiències inoblidables!

S’hi poden trobar vins ecològics, sense sulfits, olis excepcionals, xocolates que han guanyat premis europeus, licors artesans, xais alimentats amb pastures, fruites que es poden collir directament de l’arbre i portar-les cap a casa, i tot un munt d’experiències molt especials al voltant dels productes de qualitat que ens connecten amb la natura: collir gerds o maduixetes, acompanyar el ramat quan surt a pasturar, donar el biberó als xaiets, aprendre a fer conserves i melmelades, visitar un molí d’oli o un celler de vins. I molt més...

Amb la proposta Menja’t la Noguera durant els caps de setmana d’hivern es podran descobrir les joies més amagades d'aquesta comarca fent activitats al voltant dels productes agroalimentaris de gran qualitat que ofereix aquesta terra.

La plataforma anirà incorporant continguts progressivament fins a incloure tota l’oferta de productes i serveis de la Catalunya Rural.

Actualment ofereix una bona selecció de productes i uns 500 allotjaments rurals molt autèntics, tots en antigues masies o cases de poble rehabilitades i molt confortables. I amb una atenció personalitzada per a sentir-se com a casa gaudint de la tranquil·litat i l’encant dels entorns rurals.

En breu la plataforma incorporarà també l’oferta de restaurants rurals que treballen amb productes de proximitat i les diverses activitats que ens permeten gaudir del patrimoni natural i cultural de la Catalunya Rural.
  • Enamora’t de la Catalunya Rural!



dijous, 27 de setembre del 2018

ARRÒS MOLÍ DE RAFELET


El nom de l'arròs ve del mot àrab ar-rruz i igual que la paraula oriza, el seu nom científic, provenen d'una rel indoirània relacionada amb el persa. Alguns autors opinen que deriva directament de l'indi.

Es divideix en dues espècies: Oriza sativa que es divideix a la vegada en tres subespècies l'asiàtica o índica, la japònica i la javànica, amb més de 9000 varietats i l'Oriza glaberrima que és la espècie que es cultiva a l'Àfrica i que té algunes característiques negatives respecte de l'arròs comú com que es desgrana fàcilment de l'espiga i té un rendiment molt més baix que l'arròs asiàtic. En canvi és mostra més tolerant a les plagues i a les fluctuacions del nivell de l'aigua. S'ha fet un Nou arròs per l'Àfrica, hibridant les dues espècies per a millorar el rendiment de l'arròs africà.

L'Índica coincideix amb l'arròs més llarg, més dur però que absorbeix menys el sabor per tant el fem servir per acompanyar els plats i no cuinem amb ell. Basmati, gessamí i tahibonet són les varietats més conegudes. La subespècie japònica, de grans rodons i més cremós, absorbeix millor els sabors i per tant és l'ideal per a fer un bon plat d'arròs. El bomba, el bahía, el carnaroli i l'arròs sènia en són les varietats més utilitzades.

Va començar a cultivar-se simultàniament a diversos països fa uns 10.000 anys. El conreu de secà es va introduir al Japó i a Corea fa uns 3000 anys i posteriorment es va generalitzar el d'inundació. Els àrabs el van portar a la Península Ibèrica quan la van conquerir el 711.

És un cereal considerat un dels aliments bàsics de la humanitat i el més produït del món, després del blat de moro, a alguns països pot arribar a representar gaireibé les tres quartes parts de l'alimentació de la població.

L'únic molí de fusta que queda al Delta de l'Ebre i que continua elaborant l'arròs de manera artesanal i tradicional és el Molí de Rafelet i aquest és l'objectiu dels germans Margalef, tercera generació, després que el pare D. Rafael Margalef Bertomeu l'any 1935 en comencés a produir amb el nom de "Collita pròpia" i que l'avi també en conreés.




El juliol de l’any 2008, la Generalitat de Catalunya, va guardonar el moli d’arròs, com a Museu de l’arròs Molí de Rafelet.

Na Teresa i en Rafel Margalef expliquen a tots els visitants que s'acosten que la seva funció més important és la de conservar el patrimoni industrial del Delta de l'Ebre i així es pugui comprendre el funcionament i comparar-ho amb les instal·lacions modernes actuals.

  • El molí de Rafelet segueix funcionant i elaborant l’arròs tal com s'ha fet sempre.

L’arròs Molí de Rafelet prové d’arrossars propis de la família Margalef i de petits agricultors del Delta de l’Ebre, que ells mateixos supervisen el cultiu proporcionat-lis la llavor certificada de les varietats Bomba, Marisma,...

El germans Margalef també produeixen arròs Ecològic -orgànic semi blanc i integral- que ha estat cultivat, elaborat i envasat, sense l’ús de cap producte de síntesis química, complint els paràmetres fixats pel CCPAE (Consell Català de la Producció Agrària Ecològica) i prové de petits agricultors de cultiu ecològic de la zona.

Receptes:
  1. Arròs marisma amb llagostins i espàrrecs verds
  2. Arròs del Paraigüero amb la varietat bomba
  3. Arròs bahia amb escamarlans



Per a visitar el Moli- Museu de l’arròs Molí de Rafelet, concertar visita :





dimecres, 26 de setembre del 2018

L'OBSERVATORIUM GASTRONÒMIC OSONA



En menys de cinc dies se celebrarà la 1a edició de l'Observatorium Gastronòmic Osona  que tindrà lloc el 30 de setembre i l'1 d'octubre al Recinte Firal El Sucre de Vic.

Hem pogut assistir a la roda de premsa que s'ha celebrat a la Casa de Convalescència i hem conegut de primera mà, els objectius, detalls i continguts de l'esperada fira gastronòmica.

Ens han acompanyat els representants de les entitats col·laboradores: per part de l'Ajuntament de Vic, el Sr. Benjamí Dòniga, regidor de Fires i Mercats i la Sra. Maria Carme Bover, regidora de Turisme; per part de la Universitat de Vic-Universitat Central de Catalunya, el professor Dr. Pere Quer; i per part del Gremi d’Hostaleria d’Osona, el Sr Fabià Contreras, el seu president que ha estat l'encarregat d'obrir l'acte, agraint enormement l'assistència a la presentació i fent-nos arribar el següent missatge: 

"Ja estem preparats per obrir el projecte als enamorats de la Cuina i professionals de la gastronomia, amb l'objectiu d'impulsar i promocionar el sector i donar a conèixer els productes i serveis que ofereix la Comarca d'Osona"

En Benjamí Dòniga ha destacat que aquesta nova forma d'observar la gastronomia des de tres àrees diferents com són: Restauració, Comerç i Turisme, els va agradar des del principi i els va semblar molt innovadora i és que el lema de la Fira, no oblidem que és:

                              Parlem d'innovacions a la cuina

La senyora Carme Bover ha celebrat poder acompanyar i participar en aquest projecte al Gremi d'Hosteleria d'Osona i s'ha mostrat satisfeta que la fira potenciï la divulgació del producte #Km0 tant pel públic visitant com pel professional. 

Na Carme ha destacat que la Fira és bona pel sector i també per la ciutat:

"Un gest de reconeixement pel patrimoni sumant l'activitat de la Universitat de Vic que enriqueix la ciutat i la seva cultura; amb la importància de fer activitats que impulsin i promocionin la comarca i tot el valor que tenim. Concretant que és una fira-mercat on tots guanyem, ja que si avancem junts, podrem continuar creixent"

Finalment pren la paraula el Dr. Pere Quer, president de la comissió territorial Barcelona-Comarques Centrals del Tercer Congrés Català de la Cuina i remarca que la Universitat de Vic-Universitat Central de Catalunya està molt contenta de formar part amb el Gremi d'Hostaleria d'Osona de la Fira i tenir accions conjuntes pels estudiants, aprofitant el 3r congrés de la Cuina com és el cas de la digitalització de dades a la gastronomia i restauració.

En Pere Quer és també responsable de la ruta: 

  • Itinerari cultural gastronòmic del darrer terç del segle XIX i principi del XX

Un recorregut cultural per deu indrets diferents de la ciutat de Vic, s’aniran combinant històries i textos literaris i gastronòmics amb quatre tastets per degustar productes i preparacions il·lustratives de l’itinerari cultural preparat.

La ruta se centra en l’època compresa entre el darrer terç del segle XIX i el primer del segle XX, al llarg de la qual l’auge dels estudis superiors a la ciutat i la influència de Vic com a Seu Episcopal la convertiren en punt clau i focus destacat de la Renaixença. Més endavant, la burgesia de la ciutat hi desenvolupà el modernisme i el noucentisme amb força vitalitat fins a l’arribada de la Guerra Civil.

La ruta ha estat realitzada per la UVic-UCC, per professorat pertanyent a la línia de recerca sobre Patrimoni literari i cultural, i es basa en llocs literaris recollits al portal www.endrets.cat.

Més informació: Observatorium Gastronòmic





UN CAP DE SETMANA PLE DE GASTRONOMIA AL BAIX LLOBREGAT

S'acaba el mes de setembre i amb ell també finalitza l'estiu, però el proper cap de setmana el Baix Llobregat s'omple de festes gastronòmiques. Us en faig cinc cèntims!



XXX Mostra de Cuina de Castelldefels

Dissabte dia 29 de setembre la localitat de Castelldefels celebra la 30a edició de la Mostra de Cuina  i volen que sigui especial, per això tenen preparades sorpreses a més a més de les millors propostes culinàries dels principals xefs de la ciutat.


Un espai d’oci i entreteniment que actua com a punt de trobada entre les persones, la restauració, la cultura, la musica…aquest any amb l´actuació del monologuista Txabi Franquesa.

Al parc de la Muntanyeta de Castelldefels, acomiaderem l'estiu assaborint la millor cuina de la nostra ciutat.



Beach Market a Gavà Mar

Nova proposta al Baix Llobregat com a cloenda de l'estiu. Els dies 29 i 30 de setembre a la població de Gavà Mar vine a gaudir d'un cap de setmana ple de Gastronomía, shopping i diversió a pocs metres de la platja.

A l'Avinguda del Mar, 1 trobareu una divertida i variada oferta gastonómica de la mà dels millors restaurants de la comarca amb producte Km0 del Parc Agrari del Baix Llobregat.

Actuacions musicals amb Mala Vida, Groov&Sounds, Neckless, American Lake Covers, DJ’s i altres…

Parc Infantil I tallers amb activitats dirigides.




I Fira Gastronòmica dels Porrons d’Abrera

Fa unes dècades la ciutat era coneguda pels porrons: els hostals de l’antiga N-II, al seu pas pel Rebato, oferien gratuïtament vi al viatger que pogués i volgués aixecar amb una sola mà uns porrons de gran pes. Tot va començar quan en Joanet Juhera, a finals del segle XIX, va fundar un restaurant amb un porró gegant a l’entrada, qui aconseguia aixecar-lo, bevia gratis. Va tenir tan d’èxit que una altra taverneta del carrer, Cal Ginesta, el va copiar i va plantificar els dos porrons. En Juhera va pujar la seva aposta i va posar tres porrons. I Els Tres Porrons és el restaurant que es va fer famós.




Als anys 50, una altra família del barri, els Simó (de Cal Conradet) van obrir Els Quatre Porrons. L’activitat de les tres tavernes van fer famós aquest tram de la N-II, que molts utilitzaven per visitar Montserrat. Cap al 1970, es va construir una variant de la carretera principal (actualment A-2), que va alliberar el Rebato del trànsit, però també va fer canviar el negoci tradicional dels hostals a peu de carretera. Amb tot, aquests restaurants van romandre actius fins entrat el segle XXI.

La I Fira Gastronòmica dels Porrons d’Abrera recuperarà la tradició del Porró d’aquesta ciutat i que, a mitjans del segle XX, va atraure a personatges com Fleming, Errol Flynn, Mohammed V, Peret o Antonio Molina. Al relat s’hi afegirà la gastronomia i els productes de proximitat, recuperant l’esperit dels restaurants d’Abrera.  Una tradició que va néixer en un poblet agrícola que, en poc temps, es va convertir en una gran ciutat.

Porrons, però molt més!

El divendres 28, al carrer Rebato, serà el dia de recuperar el concurs d’aixecar el porró, que posarà a prova als participants: intentaran recuperar les gestes dels antics concursants de la N-II. Al mateix espai es podrà gaudir amb una exposició de fotografies antigues que porten als nostres dies l’esperit del carrer Rebato i els veïns d’Abrera que van formar-ne part. També es podrà gaudir d’una petita mostra dels plats que es cuinaven als històrics hostals, i activitats de música i cultura popular.

Durant els dies 29 i 30 de setembre, el Parc de Can Morral serà el centre de la Fira, amb espais gastronòmics on s’oferiran els plats què proposaven els hostals i tavernes de la ciutat. El parc també acollirà diferents activitats com tallers de cuina, activitats infantils i actuacions musicals i de cultura popular, per fer de la Fira Gastronòmica dels Porrons d’Abrera un espai de trobada dels veïns de la ciutat, del Baix Llobregat i Barcelona.

Més informació: Turisme del Baix Llobregat

dimarts, 25 de setembre del 2018

SETMANA CONTRA EL MALBARATAMENT ALIMENTARI



Caprabo se suma a la 1a setmana contra el malbaratament
Junts alimentem solucions

La xef Ada Parellada, és una de las majors defensores de la cuina responsable i d’aprofitament alimentari i autora del llibre "La cuina sostenible" i ens explica a l'aula de Chef Caprabo, com Planificar pot reduir a la meitat el malbaratament alimentari a casa.

L'Ada ha dit que: és important tenir un fons de nevera amb aliments cuinats, perquè d’aquesta manera en cinc minuts els plats estan llestos, ja que només hem de barrejar-los i servir”. A més, comenta, planificació fa que no llancem res.

Caprabo és pioner en la lluita contra el malbaratament d’aliments, el seu director de marketing, Xavier Ramon, ha destacat com l'empresa compta amb un programa integral per a l’aprofitament dels aliments als seus supermercats. L’any 2010 va posar en marxa el seu Programa de Microdonacions amb els bancs d’aliments pel que dóna tots els productes que deixen de ser aptes per a la venta i són aptes pel consum. En petites quantitats i de manera diària, Caprabo dona a més de 250 entitats socials aquests productes no aptes per a la venta. Aquestes entitats, de la xarxa de bancs d’aliments, distribueixen els productes entre les persones necessitades. Caprabo va donar el 2017 l’equivalent a l’aliment necessari per 1.179 llars en un any.


El Programa de Microdonacions de Caprabo destaca per la seva metodologia pròpia, que aconsegueix l’aprofitament d’aliments amb un sistema d’entrega ràpid i garantit. Els aliments són recollits directament per entitats beneficiàries de Bancs d’Aliments al mateix supermercat, per tant, no és necessari enviar-los al magatzem central dels bancs. D’aquesta manera, es redueix el temps d’entrega i facilita el seu consum immediat. Aquesta línia de treball permet, a més d’aprofitar els aliments frescos per cobrir tots els nutrients necessaris, reduir residus, cosa que suposa una gestió més responsable dels aliments, aconseguint una economia circular.


Caprabo és empresa col·laboradora amb la recollida anual d’aliments que organitzen els bancs d’aliments.  A més, col·labora amb altres accions del Banc d’Aliments com les Grans Recollides d’Aliments als seus supermercats o a la Setmana Europea de la Prevenció de Residus, en la que al 2017 va ser premiada amb l’edició VIII del Premi Europeu de Prevenció de Residus en reconeixement al projecte “Jo em comprometo!” centrat en sensibilitzar als clients de Caprabo sobre el consum responsable.

Caprabo forma part del comitè que lidera AECOC sobre “L’alimentació no malbarata”. En aquest sentit, ha participat en l’elaboració de guies com la de “pràctiques d’higiene per aprofitar amb seguretat els aliments als sectors de la restauració i el comerç minorista” de l’Agència de Salut Pública de Catalunya, o el projecte europeu Ecowaste4Food, entre d’altres.


Al taller al qual hem assistit, organitzat per l'empresa de comunicació Arenalia, l'Ada ens ha donat uns quants consells pràctics contra el malbaratament:
  • Planificar: pensar què menjar en una setmana, penjar-ho en un lloc visible de la cuina i fer la llista de la compra en funció de la planificació.
  • Comprar: cenyir-nos a la llista de la compra que hem preparat i, si trobem alguna oferta interessant, substituir-la per algun aliment de la llista.
  • Cuinar: una vegada la compra està a casa és important preparar un fons de nevera adaptat a la planificació. Algunes idees: Escaldar verdures Fer un sofregit Bullir arròs Bullir patates Fer oli d’herbes Fer una salsa romesco
  • Acoblar: a l’arribar a casa per la nit, o a l’hora de preparar un tupper pel treball, els plats es poden elaborar de manera ràpida, ja que els tenim avançats. 





dilluns, 24 de setembre del 2018

CAVATAST-SANT SADURNÍ D'ANOIA




El Cavatast és una fira de degustació de caves i gastronomia que tindrà lloc els dies 5, 6 i 7 d'octubre de 2018.

Gairebé una cinquantena d'elaboradors de cava i d'empreses de restauració, xarcuteria, pastisseria i xocolata serveixen més de 42.300 degustacions de cava i més de 22.000 degustacions gastronòmiques als milers de visitants que el Cavatast rep en només tres dies de fira.

El Cavatast és un punt de trobada anual on els amants del cava passegen per la fira, copa en mà, gaudint dels diferents caves i de les delicioses propostes culinàries que es presenten. Tasten productes nous i en coneixen d'altres, però sobretot, gaudeixen de l'esperit festiu que la fira transmet. Al Cavatast també es poden adquirir els productes que es degusten sense la necessitat de desplaçar-se.

Dins el Cavatast també es realitzen activitats paral·leles com visites al Centre d'Interpretació del Cava - CIC Fassina i a cellers i caves de la vila. Enguany, el Celler de la Fassina de Can Guineu, s'ha tornat a convertir en el punt neuràlgic d'activitats de tot tipus, des de maridatges i tastos tècnics, fins a tallers especialitzats i altres activitats promocionals.


Lloc:

  • Rambla de la Generalitat (Sant Sadurní d'Anoia)

Horari:

  • Divendres 5 d'octubre, de 19 a 23 h
  • Dissabte 6 d'octubre, d'11 a 23 h
  • Diumenge 7 d'octubre, d'11 a 21 h


Tota la info: Sant Sadurní-Cavatast

diumenge, 23 de setembre del 2018

MENJAR BLANC

El menjar blanc és una crema d'ametlles típica del Baix Camp i de les Terres de l'Ebre que s'elabora amb llet d'ametlles, sucre i fécula d'arròs i s'aromatitza amb canyella i pell de llimona. A Menorca i a l'Alguer es fa només amb llet, sucre i un espessidor, generalment midó de blat de moro, seria com una crema catalana sense ou.

És una recepta molt popular, se'n parla a tots els receptaris medievals catalans i també als anglesos " The forme of cury" del segle XIV i el "Liber cure Cocorum" de l'any 1430 i al llibre "Le Ménagier de París" del 1392. És una d'aquelles receptes  que ha sobreviscut des d'època antiga encara que s'ha anat adaptant als gustos moderns, doncs poc té a veure amb el plat original que era salat, encara que feia servir sucre i s'elaborava amb gallina, arròs i llet d'ametlles. Al "Llibre del Sent Soví" només ens explica la manera de saber quan és cuit. Al "Llibre d'Aparellar de Menjar" hi apareix la recepta al complert diverses vegades i al "Llibre del Coch" del Mestre Robert fins i tot hi una una versió per a malalts i una altra amb carbasses.

El gastrònom Jaume Fàbrega ens diu: Va ser el plat més famós de la cuina medieval catalana, i es va difondre a Itàlia -mangiar bianco alla catalana-, a Espanya -manjar blanco-, a França -blanc manger-, a Portugal -menjar branco-, i des de Castella i Portugal a diversos països d'Amèrica Llatina.

Per a fer la llet d'ametlles, deixarem tota la nit uns 400 grs d'ametlla molta en un litre d'aigua. Pel matí la colarem i la posarem a bullir amb la pell d'una llimona, un canonet de canyella i 150 grs de sucre. Quan trenqui el bull, apagarem el foc i ho deixarem que infusioni una mitja hora, ho colarem i ho tornarem a posar al foc, reserveu una mica de la llet d'ametlles per barrejar-la amb uns 60 grs de midó d'arròs. Quan bulli afegirem la llet amb el midó i remenarem fins que qualli. Ho guardarem a la nevera un parell d'hores i ho servirem espolvorat de canyella molta.






Ingredients: ametlles crues, sucre, fécula d'arròs, canyella, llimona i aigua.


Font: del "Llibre d'Aparellar de Menjar": Prin gualines e cou-les. E quan seran bé cuytes, prin lo blanc del pits e de les ales e tayle-u ben manut, e puys pique-o com mil pusques. E puys prin arròs e mol-lo axí com a farina. E ayes llet d'amenles destrempades ab lo brou de les gualines e mescle-hi l'arròs. E puys vaye tot en 1a ola e mete-y hom l'arròs, per guise que torne espès e cougue bé. E vol-se coure en bon bresquet de brases o de carbó, per paor de fum. E no·n deu hom partir la mà, per ço con tem molt foch.E puyspren hom sucre blanch e met-n'i hom mentre cou. E con és espès axí com a morterol, leve'l hom del foch. E va sempre per escudeles, axí co a pòlvora.

Origen del plat: segons Rudolf Grewe aquest plat s'haria pogut originar a la Península Ibèrica doncs els àrabs havien introduït l'arròs i el sucre quan la van conquerir al 711.

dissabte, 22 de setembre del 2018

KORMA DE POLLASTRE

El korma, qorma Kaburma o kurma és un curri suau, però que pica, pica. El nom del plat que significa braise fa referència a la tècnica de cocció culinària utilitzada que consisteix a saltar primer el menjar a temperatura elevada, per acabar de coure'l tapat a una de molt més baixa. No sembla que tingui res a veure amb un plat modern de la cuina turca anomenat Kaburma, però la paraula turca qawirma (fregir) es va adoptar a altres idiomes i és l'arrel dels noms de molts plats diferents a Iran, L'Índia o Azerbaidjan, encara que no estiguin relacionats.  

El Korma té les seves arrels a la cuina Muglai, plats desenvolupats a l'índia Medieval sota Imperi Mogol amb un sabor característic de les espècies cuinades senceres, algunes vegades en abundant ghee (mantega clarificada) o en oli i així alliberar els olis essencials i potenciar els sabors.

Es pot elaborar amb iogurt, crema de llet o llet de coco i acompanyar-lo amb fruits secs i arròs basmati.

Per a preparar aquesta recepta escalfarem dos o tres claus d'olor, un parell de canonets de canyella i quatre o cinc llavors de coriandre, en ghee i així es potenciï el sabor del plat. Immediatament hi fregirem dues cebes convertides en puré, una cullerada de bitxo i sense deixar que es cremi afegirem el pollastre  tallat en petits trossos que haurem marinat prèviament amb un parell d'alls xafats, un tros de gingebre de la mida d'una nou, ratllat i un parell de bitxos verds tallats a trossos. Ho saltarem tot junt, afegirem coco ratllat i ho cobrirem amb 250 ml de llet de cococrema de llet (el que més us agradi) i ho courem uns 45 minuts. Cap el final hi posarem una cullerada de llavors de rosella i dos o tres cardamoms negres xafats. Ho decorarem amb panses i anacards.




Ingredients: clau d'olor, canyella, coriandre, ghee, ceba, bitxo, pollastre, all, gingebre, bitxo verd, llet de coco o crema de llet, llavors de rosella, cardamom negre, panses, anacards.

Font: del cuiner Rick Stein i els seus viatges per l'Índia a la reserca del millor curri del món. 

divendres, 21 de setembre del 2018

MOSTRA DE VINS I CAVES DE CATALUNYA


La 38a edició de la Mostra de Vins i Caves de Catalunya al moll de la Marina



La Mostra de Vins i Caves de Catalunya celebrarà la seva 38a edició dels dies 21 a 24 de setembre en el marc de les festes de la Mercè de Barcelona. Ho farà en un nou emplaçament ubicat al moll de la Marina. Es tracta d’un espai diàfan de 5.000 m2ben comunicat per transport públic i a tocar del mar.

Els estands dels cellers i els diferents espais de serveis s’emplaçaran en un muntatge de 1.600 m2 en el moll que connecta amb el passeig del Port Olímpic i es situa entre la Torre Mapfre i la torre que allotja l’Hotel Arts.

L’organització de la Mostra valora positivament poder tornar a coincidir en dates amb la Festa Major de Barcelona. La passada edició va ser la primera en la història de l’esdeveniment que es va celebrar en unes dates diferents. En paraules de Salvador Puig, director de l’INCAVI: “ens agrada molt formar part de la festa de la Mercè i haver pogut conservar la tradició de fer coincidir la Mostra de Vins i Caves de Catalunya amb la festa dels barcelonins. Hem treballat conjuntament amb l’Ajuntament en trobar una ubicació que reunís les condicions necessàries per poder dur a terme la Mostra amb èxit i les hem trobat en el moll de la Marina.”

Un any més, els visitants podran gaudir d’una oferta molt completa per descobrir els vins i caves dels cellers catalans que participen a la Mostra, que organitza el Departament d’Agricultura, Ramaderia, Pesca i Alimentació (DARP), a través de l’Institut Català de la Vinya i el Vi (INCAVI) i la Promotora d’Exportacions Agroalimentàries (PRODECA).

A banda de l’itinerari lliure de tasts de vins oferts pels diferents cellers, el públic assistent podrà aprendre i aprofundir en la cultura del vi gràcies al programa de presentacions i tasts guiats que tenen lloc durant la Mostra a les dues sales de tast habilitades.

Addicionalment, a la botiga de la Mostra, es podran adquirir les més de 500 referències que tenen presència als estands dels cellers participants i a l’espai Selecció tastar grans vins en un entorn propici a la descoberta dels matisos. Una àrea amb atenció personalitzada on poder tastar el vi que cada celler ha escollit com a més representatiu.


Lloc:
  • Moll de la Marina (Barcelona)
Horari:
  • Divendres, 21 de setembre de 12:00 a 21:00h
  • Dissabte, 22 de setembre de 12:00 a 21:00h
  • Diumenge, 23 de setembre de 12:00 a 21:00h
  • Dilluns, 24 de setembre de 12:00 a 21:00h

Més informació: Fires Catalanes

dijous, 20 de setembre del 2018

III CONGRÉS CATALÀ DE LA CUINA 2018.2019



Present i futur de la cuina catalana
Una estratègia de país de cara a l'horitzó 2025


El Tercer Congrés Català de la Cuina s'ha presentat aquest dimecres a Barcelona amb un Auditori del Palau de la Generalitat ple de gom a gom.

L'acte ha estat obert per la consellera de la Presidència de la Generalitat, la senyora Elsa Artadi que ha destacat que El model d'èxit de la cuina catalana ha de continuar sent competitiu i sostenible i ha d'arribar a tota la societat

El Congrés es planteja com un procés d’anàlisi i debat al voltant de la gastronomia i la cuina i vol analitzar raonadament i amb profunditat tots els factors que han fet possible l'èxit de la cuina catalana a nivell internacional, com s'ha arribat a la situació actual, i a partir d’aquí extreure conclusions que permetin continuar a l’avantguarda gastronòmica mundial, ens ha explicat en Màrius Rubiralta, director executiu del Congrés.

Si el I i el II Congrés (1981-82 / 1994-95) van influir en l’èxit i la projecció internacional de la gastronomia catalana i van servir per prendre consciència del valor de la cuina i del territori físic i humà que la fa possible, el Tercer Congrés ha de servir per avançar cap a una estratègia nacional sobre la Gastronomia i la Cuina posant la mirada en l’horitzó 2025.

La consellera de Presidència i portaveu del Govern, senyora Elsa Artadi, ha subratllat el model d’èxit de la gastronomia i cuina catalanes i ha destacat la necessitat que aquest model segueixi sent competitiu, sostenible, que reflecteixi els valors i la història i que arribi a totes les capes de la societat. 

Durant la presentació del Tercer Congrés Català de Cuina, la consellera ha assegurat que el compromís de la Generalitat és una estratègia de país que s’ha de poder fer entre tots i que no només l’han de fer les institucions. En aquest sentit ha volgut remarcar la transversalitat del Tercer Congrés Català de la Cuina, donat que enguany gairebé tots els departaments de la Generalitat de Catalunya hi estan col·laborant, i tots tenen una afectació que anys enrere no es podria haver vist.

Pepa Aymamí, coordinadora general del Congrés ens ha explicat que és un projecte obert i participatiu on hi tenen cabuda aportacions i reflexions del món culinari professional i del món acadèmic i científic.

El Tercer Congrés és promogut per la Fundació Institut Català de la Cuina i la Cultura Gastronòmica (FICCG) i el Campus de l'Alimentació de la Universitat deBarcelona (UB). El Congrés també compta amb la col·laboració de la Generalitat de Catalunya; les Diputacions de Barcelona, Tarragona, Lleida i Girona; l'Institut d'Estudis Catalans, i les universitats de Girona (UdG), Lleida (UdL), Vic (Uvic-Central de Catalunya), Rovira i Virgili de Tarragona (URV) i Oberta de Catalunya (UOC).

Rubiralta ha explicat també que el Congrés s'ha estructurat en sis àmbits d'estudi: (I) Cultura i Patrimoni Culinari en l'àmbit de la cuina; (II) La gastronomia com a motor socioeconòmic de Catalunya; (III) El paper dels cuiners i cuineres com a promotors de la Cuina Catalana; (IV) El coneixement culinari a Catalunya; (V) Cuina, indústria i treball, i (VI) Cuina i Societat: la cuina catalana com a eina de prevenció de la salut, de cohesió social i territorial, i sostenibilitat.

S’han creat cinc Comissions Territorials: Barcelona Metropolitana, Barcelona Interior i Comarques Centrals, Girona, Lleida i Tarragona (Camp de Tarragona i Terres de l’Ebre), per tal que el Tercer Congrés arribi a tota la societat catalana. Aquestes comissions funcionaran sota la coordinació de la FICCG i el Campus de l'Alimentació.

Trobareu més informació: http://www.congrescataladelacuina.cat/



dimecres, 19 de setembre del 2018

PINEA




Pinea, nascut per ser un dels millors Vins del món

I neix fruit de la pura expressió de la naturalesa, vi de terroir, creat al cor de la Ribera del Duero, és el somni de dos mexicans, Vicente Pliego i Hugo T. del Pozo, fet realitat pel prestigiós enòleg Isaac Fernández.


Les vinyes, situades entre Olmedillo de Roa i Villatuelda (Burgos), ocupen 40 hectàrees. Són mimades i tractades amb respecte i afecte, veremades a mà amb delicadesa. Els seus raïms, seleccionats al detall i escuats a mà, són convertits en la millor expressió de la natura, gràcies a la màgia d'un dels més prestigiosos enòlegs del país, Isaac Fernández.

"Sentim un profund respecte i amor per la natura i la terra on creixen les nostres vinyes. Apreciem i valorem la seva saviesa, la seva harmonia, el seu bio-ritme ", assegura Vicente Pliego. Per això, desenvolupen una viticultura no intervencionista, amb la intenció de la sostenibilitat i el respecte a l'entorn natural, i una vitivinificació integrada, que permet a la fruita ser l'estrella. El resultat, uns vins de terroir elegants i excepcionals, que desperten els sentits, aviven l'ànima i són l'acompanyament ideal per a aquells moments que duren per sempre.

Pinea és el vi bandera, el vi icònic del celler del mateix nom. També elaboren el 17 by Pinea, un vi  que homenatge un any de triomfs. Els raïms seleccionats provenen de 17 hectàrees de vinya que es dediquen a aquest vi tan especial, el 2017 la bodega va llançar al mercat finalment els primers vins del projecte. És un vi batejat amb el seu número màgic, el seu número de la sort per a un vi flexible, que reflecteix l'esperit d'aventura i de diversió. 17 by Pinea està elaborat amb paciència i atenció al detall, segell del celler, amb tocs especials de barriques noves de roure francès i americà que aporten tonalitats úniques al nas i boca.


Pinea

  • 100% Ull de llebre. 
  • 30 mesos en barrica nova de roure francès.
  • 13.000 ampolles.
  • Color robí intens i brillant amb un lleuger desmai a granat-violaci cap a la vora.
  • En nas és equilibrat, amb pronunciats aromes de maduixa madura, compota de gerds i cireres triturades, juntament amb subtils tons de lavanda, fulles de tabac i cuir nou, complementat amb delicats aromes a torrefacte, caramel i vainilla.
  • Es caracteritza pel seu cos mig. Al paladar revela elegància i equilibri amb una intensitat de fruits negres silvestres i notes de roure ben integrades, tanins sedosos amb un final llarg i saborós. Sorprenentment, està a punt per beure ara i hauria de seguir revelant més nivells de complexitat en els propers anys.




17 by Pinea

  • 100% Ull de llebre. 
  • Anyada 2015. 
  • 18 mesos en barrica de roure francès i americà. 
  • 13.000 ampolles.
  • Color vermell de picota intensa i profunda amb tons de porpra fosc i rivet rosat-violaci.
  • En nas és opulent i intens, dominat per fruites negres com nabius, prunes i mores amb un fons de notes minerals, acompanyat de torrats i aromes de roure fi. Contrast distintiu i harmoniós entre el caràcter d'espècies i fruites.
  • En boca aquest vi és en conjunt atrevit i poderós, equilibrat, tons de vellut que recobreixen i cobreix la conca del paladar de fruita i el doten d'un llarg i persistent final.


dimarts, 18 de setembre del 2018

PRIEGO DE CÓRDOBA EN TRES DIES



Priego de Córdoba és un dels pobles més preciosos d'Andalusia. Els carrers estrets i sinuosos del Barrio de la Villa, d'origen andalusí i d'època musulmana-medieval, són plens a vessar de flors de colors que omplen balcons i parets de casetes emblanquinades per la cal, flors de colors que desprenen perfums que et traslladen a un gran pati andalús, flors de colors que orgullosos els prieguenses cuiden i mimen amb paciència i amor. No pots marxar de Priego sense descobrir aquesta barriada ni on els petits carrerons que per ella transcorren et porten, a l'Adarve, un balcó natural obert a la Serres de la Subbètica que et deixaran sense parla.


El Castillo, originàriament fortalesa àrab, reformat després de la reconquesta amb la seva Torre del Homenaje o Torre Gorda de tres plantes (aljibe, magatzem i vivenda) et condueix, no sense una certa dificultat d'escalada, a un terrat des d'on podràs guaitar la ciutat als teus peus.


Les Carnicerías Reales que ni són carnisseries, malgrat ho van ser durant els segles XVI i XVII, ni mai han estat reials, doncs sempre varen ésser de caràcter municipal i van servir d'escorxador de la localitat, són d'una bellesa renaixentista excepcional, amb una curiosa escala de cargol que els matadors feien servir per pujar i baixar les bèsties mortes, acull ara una exposició permanent magnífica sobre la cultura de l'olivera que tan arraigada està a la zona i que porta el suggerent nom, Entre Olivares.


Parada i fonda a la Hosteria de Rafi on es fa imprescindible tastar plats tan típics com el Salmorejo, el Rabo de Toro i els Flamenquines.


Molt a prop es pot visitar la Fuente del Rey, majestuosa, superba, d'estil barroc altament arrelat a la població, és una combinació perfecta entre escultura i arquitectura amb marcat caràcter mitològic. Remigio de Màrmol i Jose Alvarez Cubero són els autors de les escultures, un lleó lluitant amb una serp i el rei Neptú i Anfítrite sortint de l'aigua sobre un carro tirat per cavalls que s'alcen solemnement als estanys d'aigues cristal·lines que s'escapen pel Mascarón del Clero. Dins el mateix recinte, la Fuente de la Salut beneeix l'aigua que abasteix la ciutat, és del segle XVI de l'escultor Francisco del Castillo.





Un passeig pel privilegiat carrer de Rio et sorprendrà! Nombroses Casas Señoriales exemple d'un urbanisme considerat artamb impressionants façanes, fruit del creixement regionalista d'una nova burgesia del segle XIX, però difícils de visitar degut a la privacitat de les famílies a les quals pertanyen. Una d'elles, al número 33, convertida en casa-museu l'any 1986, guarda al seu interior un trosset de la història d'Espanya, a la segona planta d'aquesta casa solariega on va nèixer Don Niceto Alacalà-Zamora, president de la II República Espanyola, i d'obligada contemplació, es troba la seu del Patronato on es porta a terme un impotant estudi del personatge i la seva època.

Al mateix carrer la Cafeteria Restaurante Rio ofereix unes boníssimes tapes i un Revuelto de collejas que és un dels plats especials de la comarca que has de tastar sí o sí. 





Barroc per arreu, durant el segle XVIII Priego i les poblacions veïnes s'omplen de nombrosos monuments, sobretot de caire religiós, degut a una estabilitat econòmica creixent com a resultat del comerç de teixits de seda amb Europa i Amèrica. Podem parlar clarament  d'aquesta localitat com la cuna del barroc cordovés i d'Hurtado Izquierdo, Juan de Dios Santaella, Francisco Javier Pedrajas i Remigio Màrmol com els seus màxims representants. El Sagrario de la Iglesia de la Asunción es considera un dels espais més significatius d'aquest estil i és en Pedrajas l'artista encarregat de la decoració rococó que cobreix aquesta magnífica obra d'art de l'arquitectura prieguense. No us perdeu tampoc la Capilla de Jesús en la Columna de planta rectangular amb volta de canó amb un esplèndid retaule amb dues fornícules, una a cada cantó, una amb la Verge de los Dolores i l'altre amb Sant Joan Evangelista. Ni tampoc deixeu de veure la Iglesia de las Angustias fundada l'any 1773 per Josefa Angustias per a dotar d'un temple a la imatge de la Verge de les Angústies que es trobava a una ermita amb males condicions.





Acabem aquesta mini ruta per Priego de Córdoba, penseu que hi ha moltíssims més llocs meravellosos per visitar, a La Ribera  on el Picaillo, la Presa Ibèrica a baixa temperatura i els seus postres amb oove Picudo de la D.O.P. de Priego, són sensacionals.


Sandra d'Energysupport, Alicia Luque de Conredesyaloloco,
José Toro de Blog Hedonista i Montse femcuinetes